Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A halott menyasszony (2005) – The Corpse Bride

Egy szerelmes lány kálváriája a síron túlról

2014.11.14. 18:11 SZANDRA

corpse-bride00.jpgKövetkezzék egy újabb morbid alkotás, ami ezúttal a föld alól tör elő házasságkötés céljából. Victor egy újgazdag kis családból származik, Victoria pedig egy sok pénzt vesztett, régen jómódú család sarja. A két fiatalt akaratuk ellenére össze akarják adni a szülők, és megkezdődik a ceremóniára való előkészületek. A fiatalok lassan megismerkednek egymással, és megkedvelik egymást, Victor azonban sorra bakikat követ el a próbákon, ami miatt még a lány is megijed.

Victor gyakorlás céljából elmegy az erdőbe, hogy jobban tudjon a beszédére és a mozdulatokra figyelni. El is játssza a jelenetet, és a gyűrűt egy kiálló gallyra helyezi. Azonban az a gally nem egy gally, hanem egy korábban elhunyt lány ujja. A lány, Emily Victor után, és magával rántja a föld alá, hiszen Victor immáron a vőlegénye, és egybe szeretne vele kelni. A fiúnak persze eszében sincs hozzámenni egy halott lányhoz, és vissza akar térni Victoriához, amit Emily nem hagy szó nélkül.

Mi is lehetne a film központi eleme, ha nem a szerelem? Emily egy összetört szívű lány, aki mindenáron teljesíteni szeretné az álmát, szinte mindegy hogy kivel. Itt jön a képbe Viktor. Szegény lányt tragédia érte, és halála után is beteljesítené vágyát, a bökkenő az, hogy Victor élő ember, így a frigy nem törtéhet meg olyan könnyen. Nem beszélve Victor akaratáról. Még az alkotók is elég erősen belénk sulykolják, hogy Victor és Victoria egymáshoz való, hisz a nevük is ugyanaz csak más formában. A legnagyobb kérdés a filmben, hogy kinek is szurkol az ember, melyik lánynak teljesüljön be a házassága, illetve Victor kit szeret meg igazán.

CorpseBridecover.jpg

Felmerül a kérdés, hogy igazán jó vége lett-e a mesének? A gonosz megbűnhődik, a szerelmesek is küzdenek az életben maradásért és azért is hogy védjék a másikat. Emily számára valóban ez a jó befejezés? Szerintem igen, ennek így kellett történnie, a lepkék nyomán megváltásra találni. Ötletes és okos alkotás, nem kimondottan gyerekmese természetesen. A humor nagyon is jelen van az egész filmben.. A csontvázas jelenetek pedig nagyon jó szórakozást nyújtanak.

Az egyik legszebb jelenet a zongora duett, és Emily éneke, ezek a legszívhezszólóbb képsorok, eze szerintem mindenkihez közel áll, attól függetlenül, hogy ki mit gondol a Victorral való kapcsolatáról. A történetben fontos az összetartozás, az elköteleződés, az áldozat hozatal a másikért és a helyzetfelismerés, mit is szeretne a másik, hogy boldog legyen. Ha valóban nagy a szeretet, akkor megteszi az ember, amit kell, még ha a vágyait is rombolja le vele, elengedi, ha a másiknak így jobb. Persze ha valóban ez a jó.

Nagy mélységekbe nem tudtak ezeken felül sajnos belemenni az alkotók, mindenesetre nagyon jó kis mesét hoztak létre. Zombi hangulata van a filmnek, hisz a földből kimászó csontvázak még a várost is ellepik, a nem mindennapi eseményre még ők is kíváncsiak. A történetet izgalmasra sikerült megalkotni, végig izgulhatjuk, ki mit dönt, hogyan befolyásolja a dolgokat a házasság körüli folytonos szervezkedés és erőszakoskodás.

corpsebride.jpg

Tim Burton alkotott egy igencsak sötét kis mesét, mind e mellé pedig sok fekete humort is tett. A film önmagában véve vígjátéknak is felfogható néhány jelenet miatt, és bár párhuzamosan sok benne a drámaiság is, bátran kijelenthetjük, hogy a kettő jól megfér egymás mellett.

Ezt csak fűszerezi a zenei betét, ami sűrűn előfordul, helyenként nagyon szívbemarkoló módon. A főbb szerepekben pedig olyan hírességek tűnnek fel, mint Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Christopher Lee és Danny Elfman, lényegében Burton szokásos kis gárdája már ekkor is stabil kiindulópontot jelentett.

A látványvilág sötétebb tónusú, már csak a történethez való hűség miatt is.

9/10

Címkék: 2005 amerikai film 9/10 angol film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr246793037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.17. 09:04:19

nagyon kedvelem ezt a mesét, moziban is vagy 2x megnéztem.

Dzsézön 2014.11.19. 15:37:26

Ez még tetszett nagyon nekem is, de a Tim Burton,Johnny Depp, Helena Bonham Carter trióval mára ki lehet kergetni a világból.

SZANDRA 2014.11.21. 20:30:02

@Dzsézön: @doggfather: Tényleg ez egy jó produkció, megéri a pénzét és a mondanivalója is szép.
A Burton-Depp-Mrs. Burton trió későbbi munkái tény hogy kicsit kevésbé emelkednek ki, mondjuk az Éjsötét árnyék erre egy nagyon találó példa, képesek ők még jobbat csinálni, ha akarnának.

süti beállítások módosítása