Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A kísérlet (2010) – The Experiment

2014.11.05. 17:41 tfsello

letöltés (2)_5.jpgA hírhedt stanfordi börtönkísérlet történetét sokan ismerik, és nem véletlenül többször is filmötlet alapjául szolgált. Először a németek dolgozták fel, Das Experiment címen. Az amerikai változatra egészen 2010-ig kellett várni; úgy gondolom, megérte.

1971-ben a Stanford Egyetem professzora, bizonyos Philip Zimbardo érdekes kísérletbe kezdett. Pszichológiai szempontból vizsgálta, hogy az emberek hogyan viselkednek fogságban, illetve milyen magatartásformát vesznek fel, ha hatalmat kapnak a kezükbe. A kutatást egyébként az USA Haditengerészete finanszírozta.

A résztvevőket újsághirdetésben toborozták. Napi 15 dollárt ajánlottak fel, az egészről csak annyit mondtak a jelentkezőknek, hogy egy börtön szimulációs kutatásról van szó. Hetvenen jelentkeztek a hirdetésre, Zimbardo és csapata a legígéretesebb 24 résztvevőt válogatta ki. Fő szempont volt, hogy egészségesek és pszichológiailag stabilak legyenek a kutatásban közreműködők. Zimbardo az egyetem alagsorában kialakíttatott egy börtönt, ő maga a háttérből figyelte az eseményeket, mint „börtönparancsnok”.

A rabok és a börtönőrök csoportját véletlenszerűen osztották fel, egyforma létszámban. Bár a foglyok közül később többen azt állították, hogy az őröket a nagyobb testméretük alapján választották ki, a valóságban pénzfeldobással döntöttek, hogy ki melyik „szerepet” kapja. Ráadásul a két csoport testi adottságai között nem is volt valós differencia.

Egy nappal a kísérlet kezdete előtt az őrök megkapták az utasításokat, amelyben tulajdonképpen csak annyi szerepelt: az ő felelősségük a börtön működtetése. Ezt tetszőleges módszerekkel tarthatják fent, de fizikai erőszakot nem alkalmazhatnak.

Az első nap viszonylag normális mederben folyt, mindkét fél szokta a szerepét. A második napon azonban már odáig fajult a helyzet, hogy lázadás tört ki a börtönben. Az őrök önként, ingyen túlórát vállaltak, hogy letörjék a lázadást. A kísérlet előrehaladtával az őrök egyre durvábban, sőt szadista módon viselkedtek. Ezt főleg este tették, amikor azt hitték, hogy ki vannak kapcsolva a kamerák.

A foglyok idővel akut emocionális zavarok jeleit kezdték mutatni. Volt, akinél pszichoszomatikus kiütések jelentek meg a stressz hatására. Zimbardo ezt trükknek vélte, és nem engedte szabadon a foglyot. Másik kettőt viszont kénytelen volt, ugyanis rendkívül súlyos trauma érte őket. Végül hat nap után be kellett fejezni a kísérletet, mivel az alanyok életveszélyben voltak.

images (1)_11.jpgElőször a német filmesek gondolták úgy, hogy a téma megérett egy filmes feldolgozásra. 2001-ben Oliver Hirschbiegel rendező korrekt kis alkotást rittyentett; méltóképpen emlékezett meg a tragikus eseményekről.

Ezt követően sokáig senki sem nyúlt hozzá a történtekhez, de aztán gondolom, a hollywoodi ötlethiány miatt az amerikaiak úgy döntöttek, hogy csinálnak egy remake-t. A projekttel Paul Scheuring-ot bízták meg, akinek ez volt az első filmje, amelyet rendezett. A neve a Szökés című sorozat miatt lehet ismerős; ott forgatókönyvíró volt.

Scheuring nem bízta a véletlenre, két igazi színészóriást sikerült rávennie a filmre, méghozzá két Oscar-díjas színészt. Az egyik oldalon Adrien Brody, aki a Zongoristáért kapta meg az aranyszobrocskát, a másik oldalon Forest Whitaker, akit az Utolsó skót királyért díjaztak. Nem is kérdés, hogy kettejük játéka óriásit lendít a filmen, egészen elképesztő, ahogy hozzák a szerepüket.

A történet szerint Travis (Adrian Brody) barátnőjével szeretne Indiába utazni, ám erre nincs elég pénze. Mindenféleképpen szeretne tőkéhez jutni, így jelentkezik egy újsághirdetésre, ahol egy kéthetes pszichológiai kísérlethez keresnek alanyokat. A napi ezer dollár annyira csábító, hogy az sem érdekli Travist, hogy a kísérlet helyszíne nem más, mint egy börtön. A történetet innen már ismerjük, természetesen a hollywoodi feldolgozás kicsit keményebbre, fantáziadúsabbra sikerült, mint a valóság.

Brody és Whitaker, a két ellenpólus hitelesen, vérfagyasztóan játszanak, véleményem szerint mindkét színész élete egyik legjobbját hozza. A film több helyen eltér a német változattól, ez olykor előnyére, olykor hátrányára válik. Én úgy gondolom, hogy az amerikai verzió mellbevágóbb és profibb; nekem speciel jobban tetszett, mint a német változat, de tudom, ezen véleményemmel többen vitatkoznának.

images (3)_8.jpgA „kritika” végére idemásolom Eliot Aronson: A társas lény című könyvében megjelent Zimbardo-idézetet:

Hat nap elteltével véget kellett vetnünk a játékbörtönnek, mert amit láttunk, iszonyatos volt. Többé már nem volt nyilvánvaló sem számunkra, sem a legtöbb kísérleti személy számára, hogy hol végződnek ők és hol kezdődnek szerepeik. A többség valóban »rabbá« vagy »börtönőrré« vált, és többé nem voltak képesek tisztán különbséget tenni a szerepjátszás és saját személyük között. Viselkedésüknek, gondolkodásuknak és érzéseiknek szinte minden aspektusában drámai változások következtek be. Nem egészen egy hét alatt a bebörtönzés élménye (időlegesen) elmosta az egész addigi életük során tanult dolgokat; felfüggesztette az emberi értékeket, kikezdte az énképüket, és az emberi természet legtorzabb, legközönségesebb, legpatologikusabb oldala került felszínre. El kellett borzadnunk, amint láttuk, hogy egyes fiúk (»őrök«) úgy kezelnek másokat, mintha hitvány állatok lennének, örömüket lelik a kegyetlenségben, miközben mások (»foglyok«) szolgálatkész, engedelmes, dehumanizált gépekké váltak, akiket csak a menekülés, a saját egyéni túlélésük, valamint az őrök ellen halmozódó gyűlöletük foglalkoztatott.” 

Rengeteg megválaszolatlan kérdés van az univerzumunkban, ezek közül az egyik egészen biztosan saját emberi elménk működésének elve.

Szerintem:  9/10

Címkék: 2010 amerikai film 9/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr216838647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabóbakterúr 2014.11.06. 07:36:20

Ennek van német verziója is én azt láttam és tetszett nagyon.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.06. 09:54:39

@Szabóbakterúr: az sokkal jobb is. ha a szerző nem látta akkor nézze meg azt is!

tfsello 2014.11.06. 18:26:33

a szerző látta, és tetszett is neki :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.07. 08:53:09

@tfsello: :D jobban vagy kevésbé, mint ez az amcsi verzió?

tfsello 2014.11.07. 19:13:29

nekem az amcsi verzió jobban bejött :)

süti beállítások módosítása