Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Karácsonyi lidércnyomás (1993) – The Nightmare Before Christmas

Tim Burton ünnepi hangulata a vásznon

2014.10.31. 17:51 SZANDRA

nightmare-before-christmas-moon.jpgVan egy olyan érzésem, hogy nem nagyon kell bemutatnom ezt a filmet, mert már szinte mindenki látta. De ha eddig valakinek kimaradt volna a repertoárjából, azonnal pótolja be: kívánságlistára vele, és ha Halloweenkor nem sikerül megtekinteni, még mindig ott a Karácsony, amikor a legjobban kifejti hatását ez a kis alkotás, hisz mindkét ünnephez szorosan kötődik.

A történet szerint végre számunkra is felfedik a nagy titkot, honnan is erednek az ünnepek. Halloween városában Jack Skellington, a tökkirály (aki mellékesen egy csontváz) az ünnep uralkodója, és az ő irányítása alatt tartják meg Halloween ünnepét.

Megismerjük a városka lakóit, kiváltképpen Jacket, aki karrierje csúcsán áll, de ennek ellenére mégis úgy érzi, megrekedt. Már nem okoz neki akkora örömöt az állandó monotonitás, ami sikoltozásokkal van kísérve. Mivel elég maximalista, nehezen viseli, hogy a munka 365 napig nem ismétlődik meg, emiatt kissé depressziós lesz. Bánatában az erdőt járja, amikor is rábukkan egy ajtóra, ami átjárót nyit egy eddig ismeretlen világba.

Itt megismerkedik a karácsonyi ünneppel, és a víg hullással (mikulás), és eldönti, hogy a helyébe lép. Már nem sok idejük van, hogy Jack lépjen a helyére, szóval muszáj folyamatosan dolgozni, Jack megszállottja lesz a karácsonynak, és az egész várost bevonja tervébe, hogy ő legyen a karácsony ura is. Azonban hiba csúszik a számításokba, és Jack bajba kerül, de megpróbálja kijavítani a hibáját Sally, egy varrott bábu segítségével.

Ezt a - hogy is fejezzem ki magam - bábfilmet Tim Burton (Éjsötét árnyék) alkotta. Nem az ő rendezése, viszont az ő története volt a cselekmény alapja. Ez egy karácsonyi - halloweeni musical horrormese egyveleg. Mind emellett van benne dráma is bőven. A rengeteg műfaji jellemző mellett azonban nem könnyű tudatosítani magunkban hogy ez gyerekmese, csak morbid és abszurd, mint maga Tim Burton. Ezt a legnagyobb tisztelettel állítom, én kedvelem a munkásságát, ez pedig az egyik legjobban sikerült darabja.

jack-as-santa.jpg

Jack karaktere egy karrierista férfié, aki mindent irányítani akar, új babérokra tör – ilyennek kell lennie, nagyszerűen van kitalálva a jelleme az összes hibájával együtt. Ott van még nekünk Sally, a másik főkarakter, aki nélkül Jack semmire se menne, és ha ezt eleinte nem is veszi észre, a végére már jobban megbecsüli a jelenlétét.

Sally egy olyan nő, aki titkon szerelmes, mindent megtesz a másikért, olykor önzetlenül is (kicsit nyomoz is utána, de ezt tudjuk be a szerelemnek), és ha bajba kerülne mindig mellette áll, és figyelmezteti, ha olyanra készül, ami miatt rossz előérzete van. Egy tipikus, igazi női karakter jellemmel bíró szereplő, egy céltudatos férfi szereplő mellett, ez manapság sok filmből hiányzik, itt pedig jelen van, pedig egy meséről beszélünk.

The_nightmare_before_christmas_poster.jpgA mellékszereplők egytől egyig különleges karakterek, és szerencsére mindnek meg van a maga szerepe, nem hanyagolhatjuk a polgármestert se, ahogy a Mikulást sem, és a végén a tanulság mindenki számára mond valamit, legfőképp Jack gazdagodik sok tudással, még neki is van valahol szíve és megtalálja helyét a világban.

A látványvilága magával ragadó, hisz benne van a Halloween uralta sötétség, és ijesztő groteszk figurák, de ugyanakkor benne van a karácsonyi csillogás, derű, és aranyos képek is.

A kettő vegyítve nagyon jó szórakozást nyújt, főleg inkább a nagyobbaknak. Akkor jöhet a zene, ami nagyon is uralja a filmet. Danny Elfman (Álmosvölgy legendája) zeneszerző felelős Jack énekes szinkronhangjáért, ami remek hír. Őt megszólalni a filmjeiben nem sűrűn hallhatjuk, de itt nagyon találó a király szerepében. Remek dalok hallhatóak, ha csak a nagyon is ismert „This is Halloween”-re gondolunk, amit még Marilyn Manson is felénekelt. Nagyon jól meg lettek komponálva a zenék, ami ebben esetben emeli a film nívóját. Sally szerepében pedig Catherine O’Hara tündököl.

Mindenképpen 9 pontot érdemel, és ünnepek idején szinte kötelező kultfilm.

Azoknak a fanatikusnak, akik szintén imádják a filmet, egy kis meglepetést linkelek be. Halloween alkalmából mindenki kiderítheti, hogy melyik filmbéli karakterre hasonlít legjobban a teszt szerint

Jó szórakozást a filmhez is!

Címkék: 1993 amerikai film 9/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr596788849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása