Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Cujo (1983)

A megvadult „Lassie”

2014.10.29. 17:47 SZANDRA

bloody_cujo.jpgStephen King képes kijátszani azokat a rejtett félelmeinket is, amik benne rejlenek a DNS-einkben. Ezért van, hogy akár jobban félünk a pókoktól, nagy állatoktól, mint attól, hogy lezuhan a repülőgép, amivel utazunk. Genetikailag bennünk van kódolva, hogy a veszélyek elől menekülni kell, már az ősemberek is rettegtek a veszélyt jelentő állatoktól.

Akkoriban viszont még nem volt repülő, így ez a félelem faktor csak jóval később ivódott belénk. Ezek a félelmek új keletűek, így nincs annyira kiemelkedő szerepe mindenki életében, mint a régről hozott paranoiákban. Elsősorban mi is megrémülhetünk olyan kis teremtményektől, mint a rovarok, vagy akár kutyáktól is. Jóval többször hallani ezekről a félelmekről, mint például az autózástól/repüléstől való rettegésről. A mostani film is egy átlagos esetet dolgoz fel, azért hátborzongató, mert bármikor megtörténhet velünk.

Castle Rock, Maine. Egy bernáthegyi üldöz egy kis nyuszit, az egyik legizgalmasabb üldözős jelenet sok horror közül! Szegény kis nyuszi, semmi rosszat sem csinált.  A kutya egészen egy barlangig üldözi és mikor belógatja a nyakát, egy denevér megmarja. A kutyának persze fáj, és egyre inkább furcsábban kezd viselkedni.

Eközben Vic Trenton és neje, Donna házastársi problémákkal kell, hogy szembesüljön. Egyre inkább elhidegülnek egymástól, ezt tetézi az asszony hűtlensége is. Fiuk, Tad pedig furcsa kisfiú, mindig azt képzeli, egy szörny leselkedik a szekrényében éjjelente, és retteg, hogy megtámadja őt. Tad imádja a szüleit, azonban nekik a magánéleti gondjaik bőven elég okot adjanak arra, hogy csak mellékesen foglalkozzanak a kisfiú gondjaival. De azt el kell ismerni, nagyon szeretik a srácot.

Cujo eközben ámokfutásba kezd, megöl mindenkit, aki a közelébe kerül a Camber udvarban, beleértve a gazdáját is. Donna és Tad is megérkezik az autójukkal az udvarra, ahol Donnának szembesülnie kell a ténnyel, hogy Cujo megveszett, és ők a következő célpontjai.

cujo-attack-2.jpg

Nagyszerű a film és horrornak sem utolsó. Igen, Cujo tiszta vér, sőt minden úszik a vérben, amihez csak köze van. Drámának is remek, adva van két családi szál, persze a Trenton-szál a legérdekesebb. Egy házasság nehézségeit, a megcsalást, a szeretetet és a gyereknevelést is képes felvázolni a film. Tad egy átlagos kisfiú, nem idegesítő, Kingnél sokszor előfordul, hogy kisfiúk szerepelnek (pl: Ragyogás), és nem is akármilyen mellékszerepet kapnak. A főhősünk persze Donna, aki megvív Cujoval. Egy ember harca egy kutyával és az idővel. Napokig tart a terror, Donna nem tud mit csinálni, egészen a végső pillanatig, amikor már élet-halál között lebegnek fiával.

Cujo.jpgEbben a filmben valóban az a legijesztőbb, hogy bármikor megtörténhet. Egy egyszerű hétköznapi eset legbaljósabb végkimenetelét mutatja be. Én bevallom, nem szívlelem a kutyákat, sose voltam kutyabarát, annak ellenére, hogy persze kisebb testű kutyákat már simogattam is, de mindenkinek meg vannak a kedvenc állatai.

Már szinte ordítottam a képernyőre, hogy: „Lődd már fejbe azt a dögöt!”, ha egy kutya egyszer veszett, és főleg bánt másokat, gyilkol is, akkor nincs más választás. Állatvédelem ide vagy oda, cselekedni kell a túlélésért. Nincs tétovázás, legalábbis én ezt gondolom, de sokan nem, amit elfogadok. A történet is felvázolt egy ilyen cselekményszálat. Nem csak a veszett kutya okozta terror áll a cselekmény középpontjában, hanem az anyai szeretet, a túlélés ösztöne és a család kérdésköre is.

Dee Wallace (Törjön ki a frász!) játékán múlott a legtöbb, de remekül hozta Donnát. Na meg ott van Cujo, a vérszomjas állat, állatszínészekre nem nagyon lehet mit reagálni, de nagyon félelmetes volt az egész megvalósítás. Dicséret illeti a rendező Lewis Treague-t is (Macskaszem című filmet is ő készítette, szinten King-mű alapján).

Teljes feszültség uralja a filmet, kezdettől fogva, és az utolsó pillanatig ez csak fokozódik. A vége pedig egyszerűen csak felkavaró. az egyik legjobb Stephen King mű és filmadaptáció,

10/10

Címkék: 1983 10/10 amerikai film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr806807675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syracuse 2014.10.29. 18:54:04

Hát én nem ezen a véleményen vagyok. A könyv 10/10, ez egyértelmű. De a film maximum 5/10, főleg a könyv elolvasása után. Szerintem.

SZANDRA 2014.10.29. 20:38:46

@Syracuse: Lehetséges, a könyvet sajnos eddig még nem olvastam, valószínű a könyv után én is kissé lehúztam volna pontokban a filmet, de számomra önmagában mint filmélmény is fantasztikus.

Van 2014.10.30. 11:46:58

Csatlakozom, messze csak a nyomába ér a könyvnek sajna.

süti beállítások módosítása