Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Coraline és a titkos ajtó (2009) - Coraline

Vigyázz, mit kívánsz!

2014.10.25. 17:48 SZANDRA

coraline_image_1.jpgBiztos sokan vannak azok, akik már kívánták azt, hogy, bár csak szebb lenne az életük. Valami hibádzik, nem mennek jól a dolgok (munka, kapcsolatok, család és még sorolhatnám) és legszívesebben arra vágyik az ember, hogy bárcsak adná az ég, hogy ez megváltozzon, minden úgy alakuljon, ahogyan mi szeretnénk. Persze mindenki a saját igényeinkhez igazodjon, hogy boldogok legyünk. Csak nem sűrűn fordul elő, hogy egy csapásra teljesülnek az álmaink és a világ legboldogabb emberévé válunk.

Történetünk hőse, egy kislány, a különös nevű Coraline Jones. Mikor elköltözik családjával egy nagy ódon házba, nehezen illeszkedik be. Találkozik egy kisfiúval, Wybie-vel, aki ajándékoz neki egy babát, ami kiköpött mása Coraline-nak. A lánynak tetszik a baba, de nem feledteti vele a múltját és a haverjait, akik hiányoznak neki. Az új otthonba való beszokást nem segítik a szülők se, az apuka folyton csak ír és ír, egy növényekről szóló könyvön dolgozik a feleségével.

Az anyuka minden mást hanyagol, sokszor a lányát is, és a háztartást is. Az apuka pedig nincs mindig a helyzet magaslatán, sem a konyhaművészetben, sem pedig a gyereknevelésben. Ő is inkább felfedező útra küldi lányát a lakásban. Ekkor talál rá a lány egy titkos kis ajtóra, ami egy másik dimenzióba vezet.

Coraline-2009.jpg

Ebben a világban minden pontosan úgy jelenik meg, ahogy Coraline szeretné, egy olyan alternatív világot teremtve ezzel, amire mindig is vágyott. Coraline a két világ között mozog, az egyikben a valós, fásult világ az igazi szüleivel és az idegesítő szomszédfiúval, a másikban pedig a másik anyuka, aki mindig ínycsiklandó ételeket főz és a másik apuka, aki bohóckodik és a kertben dolgozik. Természetesen, ki ne szeretné azt a világot, amiről mindig is álmodott?

Azonban, a vágyaink beteljesülésének mindig van egy áldozata, és ezzel a kislány is szembesül egy idő múlva. Az élete veszélybe kerül, amikor a másik anya az igazivá szeretne válni, így Coraline-ra vár a feladat, hogy megmentse szüleit a fekete macska segítségével.

coraline.jpgA film látványvilága zseniális, a technika nagyon hasonló a rendező Henry Selick korábbi filmjéhez (Karácsonyi lidércnyomás), azonban a történet jóval hétköznapibb. A vágyainkról szól, hogy a leghőbb vágyunk, valóban jó-e nekünk? Persze gondolhatjuk, hogy igen, megér egy próbát, azonban ha egy álomvilágban élünk, az könnyen az ellenségünk is lehet, mert tönkreteheti a valóságot.

A család kérdése is rendkívül fontos ebben a „mesében”, ugyanis a lány menekül az unalmas kisvárosi élettől, pedig a szülei szeretik, de sokszor ez sem elég, nem hálásak eléggé a gyerekek. Persze ezt akkor fel se fogják a gyerekek, csak idővel másként látják, talán. Nem történhet minden úgy, ahogy szeretnénk, de kompromisszumok árán, és persze kifejezve azt, hogy a szeretteink fontosak nekünk, jobbá lehet tenni a valóságot.

Nagyon jó, és izgalmas a cselekmény, ami szerintem az ilyenfajta alkotásokhoz mérten igazi kuriózum, végig izgalmas, és nem túlzok azzal sokat, ha azt állítom, helyenként még félelmetes is tud lenni, főleg a vége felé. Persze nem minden szereplőt lehet megkedvelni, de teljesen átlagos emberekre kell számítani, na meg egy mutáns szörnyre. A családi kapcsolat, a barátság, és a vágyak témája is mind megmutatkozik, egy kifejezetten horrorisztikus feldolgozásban.

A film színvonalát emeli az aláfestő zene, valamint a szinkronhangok, az eredeti műben olyan ismertebb színészek vannak, mint Teri Hatcher vagy Dakota Fanning (Bújócska). Felnőttek is remekül szórakozhatnak rajta.

8/10

Címkék: 2009 amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr746788719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.Witwicky 2014.10.26. 20:47:45

Nagy kedvenc!A könyvet is olvastam eredeti nyelven és nem csalódtam a filmben,tökéletes alkotás!Kár,hogy a stop motion technikát napjainkban már elnyomja a számítógépes animáció :( Ez egy tökéletes családi mozi! Gratula a kritikádhoz! :) :)

SZANDRA 2014.10.27. 12:53:21

@S.Witwicky: Biztos, hogy a könyv is nagyon jó, jó egy ilyen véleményt is olvasni a könyvről, nekem még nem volt szerencsém hozzá. Ritka ez a technika, de pont ettől lesz különleges néhány film, ami számunkra nagyon jó. Köszönöm szépen!

süti beállítások módosítása