Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az Álmosvölgy legendája (1999) – Sleepy Hollow

Tim Burton hamisíthatatlan munkája a fejnélküliről

2014.10.11. 18:08 SZANDRA

Sleepy-Hollow_7200_8.jpgTim Burton. Lényegében ennyi is elég lenne a filmről, hiszen aki ismeri a rendező munkásságát, az tudja, hogy milyen filmre számíthat: nagyszerű szórakozás. Rendkívüli gazdagságú látványvilágot képes megálmodni, ami csak keveseknek megy. Olyan történeteket képes olykor kitalálni, vagy meglévőket a vászonra vinni, amiket sokan nem vállalnának el, de Burton sikert ér el.

A rendező ekkor már olyan klasszikusokat tudott a háta mögött, mint az Ollókezű Edward, Beetlejuice, vagy a Batman-filmek, ismét egy furcsaságokkal tarkított témához nyúlt: a fejnélküli lovas legendájához.

Washington Irving írásából készült műben Ichabod Crane nyomozó New Yorkból egészen Sleepy Hollow kis városkájába utazik, hogy egy szörnyű eset végére járjon. Hősünket nehéz helyzetbe hozza a kis városka, Crane a tudományok embere, mindenféle szellemi világgal kapcsolatos ügyeket csak puszta hóbortnak vél. Megismerkedik a van Tassel családdal, leginkább a lánnyal, Katrinával kerülnek közel egymáshoz.

sh2.jpg

Crane elkezd nyomozni a halálesetek ügyében, amik egyre csak szaporodnak. Eközben pedig találkozik a lovassal is, amire sose számított, és látja is „munka közben”. Crane egyre jobban elmélyed a városban uralkodó hierarchiában és családi kapcsolatokban, miközben önmagával is viaskodik. A hesseni lovas valóban szellem lenne, vagy létezik-e bármilyen tudományos magyarázat a jelenségre?

Crane-nek le kell győznie az összes meggyőződését, és el kell kezdenie hinni a túlvilági lények létezében. A férfi pártfogoltjával, az árva Masbath-el és a hozzájuk szegődött Katrinával megpróbálja kitalálni, ki lehetett régen a lovas, és mit akar a városban, miért viszi el a fejeket. Ennek a hátterében pedig az egész város sorsát meghatározó cselekmény áll.

sleepy_hollow_ver1.jpgA látványvilág természetesen pazar. Igazi kisvárosi, baljós hangulat uralja az egész filmet, a díszletek és a történetvezetés miatt. Végig sötétségben, borúban történnek az események, a gyertyafény csak fokozza a hangulatot, ami nagyon is jót tesz a filmélménynek.

Ebben a filmben minden benne van: románc, árulás, gyilkosságok, szellemek, legendák, bosszú, minden, ami kell egy remek filmhez (sőt még levágott fejek is mellékesen). Rétegelt film, sok lényeges elemhez nyúl, pont annyit mutat a szereplőkből, amit kell. Megismerjük Crane múltjának darabkáit, ami csak a feszült hangulatot fokozza, de ugyanez igaz Katrina életére is. Pár szereplő életét is szerencsére jobban megismerjük, pedig ezeket más filmek hanyagolni szoktak, itt viszont olykor előtérbe is kerülnek a családi kapcsolatok, és azoknak a mélységei, hogy alakultak ki, és milyen a jelenben.

Mindezek mellett, hogy a film egyfajta sötét kisugárzással rendelkezik, és olykor nyomasztó, humoros is. Ez a fajta fekete humor nagyon jó célt szolgál, erre főleg Crane karaktere ad okot, még olykor a megmozdulásaiban is képes mosolyt csalni az arcra, miközben teljesen tisztában vagyunk vele, ez egy horror, vagy inkább thriller. Tele van boszorkánysággal, az Íjász legendájával, és a hesseni fej nélküli lovas mítoszával, miközben rengeteg családi dráma is kiderül. Ezekből is látszik, hogy nagyon kidolgozott, részletes történet.

Johnny Depp (Éjsötét árnyék - ami szintén Burton film), Christina Ricci (Gonosz falu) és Christopher Walken (Holtsáv) kezeskednek arról, hogy még élvezhetőbbé váljon az élmény. Ezt a filmet meg kell nézni, szerintem Tim Burton egyik legjobbja, azóta se nagyon sikerült ilyen jó produkciót csinálnia, persze sok jó filmje van, de ez magasan az egyik legkiemelkedőbb.

9/10

Címkék: 1999 amerikai film 9/10 ajánlók német film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr16753527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tede 2014.10.12. 12:11:58

Egyetértek, kiváló film.

Savafan 2014.10.12. 20:57:02

szerintem is jó film! emlékszem, anno a westendben, tök egyedül ültem a teremben, igaz akkor már hetek óta adták:)

süti beállítások módosítása