Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Állj mellém! (1986) – Stand by me

Remek King-adaptáció, zseniális megvalósításban

2014.10.03. 18:17 SZANDRA

standbyme.jpgNehéz hozzákezdeni ehhez a kritikához. Nem azért, mert úristen nem lehet róla semmit se különösebben írni, vagy, mert nincs mit hozzáfűzni, nem ez az oka. Nagyon is van mit hozzáfűzni, és kell is, és annyi mindent lehet erről beszélni, hogy egy egész nap se elég rá. Mind ezek mellett egy zseniális alkotásról van szó, az egyik legcsodálatosabb élményről és kötelékről a világon: a barátságról, és a közös élmények átéléséről. Igazából nagyon sokat lehetne erről az alkotásról eszmecserét folytatni és lehet, hogy az se lenne elég nagy elemzés.

Castle Rock, 1959 nyara. Egy nap négy barát elhatározza, hogy megkeresik egy eltűnt fiú holttestét. Megismerjük ,eleinte csak felszínesen, a négy főszereplőnk életét: Gordie Lachance - aki egyben a mesélőnk is felnőttként - egy szerény, félénk kisfiú, akit súlyos tragédia ért nem is annyira régen, azonban barátaival ugyanúgy tud viselkedni, ahogy eddig. Ha kell kiáll értük minden helyzetben, akkor is, mikor apjával kell emiatt nézeteltérésbe kerülnie. Bátyját elvesztette, akit nagyon szeretett, és azóta se talál magára a családja, és neki is vannak kétségei az életben, de nem szándékozom ennyire előre rohanni.

Teddy Duchamp egy igen furcsa kis srác, apja nem normális, de ennek ellenére is nagy imádattal van iránta. Ennek valószínű nagyon mély pszichikai háttere van, kisebb komplexussal, de erre ennyire mélyen nem tér ki a film, de érezteti nagyon is a családi hátterének nyomását a fiún.

Vern Tessio egy nagyon aranyos, félénk, duci kisfiú. Ő a csapatban a legkisebb, így rajta élcelődnek legtöbbet, őt szekálják legtöbben, de jó barátok. Vern hasonló átlagos családban él, mint Gordie, bár az ő bátyja él, Vern megfontolt, és nagyon nagyon félős, de ez teszi aranyossá.

Ott van a csapat esze, és vezére, Chris Chambers. Chris hasonló hánytatott életben részesült, mint Teddy: apja veri, iszik, egyszerűen csak rossz szülő. Bátyja is nehezíti az életét, és Chris átkozza is magát a családja miatt. Bűnöző családból jött, és úgy érzi, bármennyire is szeretné, nem tudna menekülni ebből az életvitelből. Ennek nagyon mély hátterei vannak, például az is, hogy olyan ember verte át és árulta el, akitől megmentést várt. Chris jó emberré akar válni, de van, hogy a társadalom nem is segíti, pedig ez lenne a feladata: egy gyerek jó útra való nevelése, és értékelése.

standbyme1986.jpg

A fiúk elindulnak a majd 50 km-es túrára, hogy megtalálják – a dicsőség és az áhított hőssé válás kedvéért – a holttestet. Útjuk során rengeteg dolgot átélnek. A vonat síneket követik, elérnek egy roncstelepre, ahol egy kutya is jól megfuttatja őket, ezekben a jelenetekben is benne van minden, a fiúk akik „nagyfiúskodnak” egy idősebb emberrel szemben, és lázadoznak, fitogtatják magukat a kerítés előtt, Choppert, a kutyát is hergelik, de ha nem lenne zárva az a kerítés… a gyerekek már csak ilyenek. Sokszor még rosszabbak is.

Természetesen olyan nagy témákról is van szó, mint a „lányok változnak”, a „tv-ben éppen mi ment”, és hasonló mélyen szántó gondolat, ami a fiatalokat, de sokszor még a felnőtteket is foglalkoztatja, ha nem is pont ugyanazok a tényleges mondatok, a főtémák megmaradnak sokszor. De ők gyerekek, a gyermeki bolondozások vannak előtérben, folyton egymásnak szólnak be, a fiú barátságok valamiért milliószor jobban az ilyen beszólogatásokra, káromkodásokra, és élcelődésekre alapozottak.

standbyme (1).jpgEz a fiúk sajátossága inkább ilyen téren, bár sokkal jobban személyiségfüggő. Vannak azonban pillanatok, amikor igenis nagyon mély lelki gondok kerülnek előtérbe. Chris, és az ő elárulása, mikor sírva fakad Gordienak. Ez fiúknál nem éppen a legszokványosabb, hogy sírva fakadnak, pedig nagyon is érzékenyek, és kinek nyílnának meg, ha nem a barátoknak.

A film tökéletesen bemutatja ezt. De a fő középpont a fiúk barátsága, hogy mindent együtt élnek át. A fiú barátság, de önmagában a barátság mennyire mély tud lenni, mennyi mindenen átsegít az életben, ha van mellettünk valaki, akiben megbízunk, és ugyanezeket tudjuk megadni: törődést, támaszt, olykor a kritikust is, hogy a másiknak jobb legyen. 

A fiúk közötti ellentéteket is ábrázolja, mit beszélget egymás között az egyik jelenetben Vern és Teddy, és eközben hátrébb miről beszélnek Chrisék (sokkal mélyebb téma a jövőjükről, lehetőségeikről, és egymásra akarnak hatni, szerencsére pozitív értelemben). Chris és Gordie jóval komolyabb fiúnak látszik, ez a közöttük lévő párbeszédekből is rögtön látszik, ahogy az is, hogy kettejük között mélyebb valamivel a kapcsolat, mint négyük között, ami szerintem szinte minden barátságban jelen van. Ez a film végén is kiderül, hogy mennyire tartós barátsággá hozta számukra a jövő a gyerekkori haverságot. Nagy lépést tesznek az életben, és nem a holttest látványa miatt, hanem az úton, amin végighaladnak, a felnőtté válás rögös útját tapossák, másokra is felelősséggel kell gondolniuk, nem csak önző módon magukra, olyan helyzeteket élnek át, amik nagyon próbára teszik őket. Szembesülnek azzal, milyen kitartani a végső célig, felnőni, helyesen dönteni, akkor is, ha fenyegetés alatt állnak.

Itt jön közbe egy idősebb fiúkból álló banda, Ace Merrill és bandája. A bandában többek között ott van Chambers és Vern bátyjai is. Mikor Ace még Castle Rockban beleköt a fiúkba, és Chris kiáll Gordie mellett, vajon az idősebb Chambers fiú is megteszi ezt az öccséért, mikor Ace a földre szorítja Christ? Nos, sokszor előfordul, hogy a baráti kötelék jóval erősebb, mint a vér szerinti kötelék. Ennek az is oka lehet, hogy a barátainkat mi választjuk, személyiség kérdése, kiket választunk, a testvéreinkkel azonban „kötelezően” együtt kell élnünk. A fiúk, csak hogy a csapatba tartozzanak, képesek porig alázni a kisebb testvért, ez elég sok helyen jelen van, mikor a kistestvér védelme a haver miatt háttérbe szorul, mert a haverok a minden, a testvérek egy külön téma, csak otthonra vonatkozik az „ismeretség és felelős testvér” fogalma. A testvéri szeretet kinézett lehet a nagymenős bandákban, de sokszor még a családi életben is előfordul ez a nézőpont, ha olyan a fivér személye, hogy a kisebb testvér csak létezik és ez elég tény, a barátság külön téma.

stand-by-me-keifer.jpg

A fiúk érzelmi világa ismét egy külön téma, és nagyon látszódik a filmen, hogy a családi háttér mennyit jelent az életben. Hogyan vélekednek róluk otthon, a külvilág, minden hatással van az emberre, főleg fiatalként. Ez alakítja az önképüket, az önbizalmukat, a mások felé irányuló bizalmukat is, ezért nem mindegy, hogyan is viselkedik a felnőtt a gyerekek mellett. Erre Chris és Gordie családi háttere, és élményei nagyon találó példák.

A film utolsó mondata azonban nagyon lényeges, a legjobb barátokról, valóban csak kis tizenévesekként érvényesülne ez? Egy biztos, az életben, legtöbbször előfordul, hogy egyszerűen csak a barátok jönnek és mennek is az életünkben, az egyik nap még minden titkunkat feltárjunk a másik előtt, a másikban meg szinte meg se ismer szembe jövet az utcán.

Egy biztos, remélhetőleg a szép emlékek, és a nehéz időszakban együtt átvészelt esetek megmaradnak az emberben. Tisztelet azoknak, akiknek a mai napig megvan akár a több évtizedes, vagy hosszú évek óta tartó barátságaik, ami ha kicsit fakult is, de rengeteget jelent. Sok ilyen van, kisgyerekként felfedezni a világot, együtt, és felnőttként együtt érvényesülni az életben, ez nagyon szép élmény, és igazán mély emberi kapcsolatot jelent.

Sokaknak most is jelen vannak ilyen kapcsolatai az életben – szerencsére nekem is, és remélem még jó páratoknak is – azonban általánosságban valóban sok barátság a távolságot, időt nem éli túl. Költözések, kamaszkor, iskolaváltás, váratlan fordulatok az életben, és még jó pár esetben ezek olyan tényezők, amik nagy próbatétel elé állítják a barátságot. Sokan már a másik városba költözést is nagy tehernek élik meg, érthető okokból, de a barátság nem csak erről szól, nem? Közel lenni a másik ember lelkéhez akár több 100 km-ről is lehetséges, ha nehezebben is megy, de lehet egymásért áldozatot hozni, és kitartani a másik mellett pedig mindig megéri.

stand-by-me-1986.jpg

A filmet Rob Reiner rendezte, aki szerintem legtöbbünknek talán a South Parkból lehet ismerős, ő a nagy antidohányos, aki mindenáron be akarja szüntetni a dohányzást. Zseniális rendezés, remek képek, és jó operatőri munka jellemzi, Reiner még a gyerekeket is maga válogatta a filmhez.

Most pedig jöjjenek a gyerekek: Wil Wheaton, aki Gordie-t alakította nagyon jól játszott, bár ez az összes szereplőre egytől egyig igaz állítás. Az ő neve ismertebb, ekkor már volt pár mozi a háta mögött, és hozzáillő szerepet kapott.

Corey Feldman kevésbé ismert név lett mára, de Teddy szerepét nagyon élethűre formálta. Hittétek volna, hogy a duci kis Vern Jerry O’Connell? Az ő neve is mára nagyon ismert, és rengeteget változott, persze felismerhető volt a vonása – de nem biztos, hogy felismertem volna -, de nagyon sokat változott előnyére, és bár nem ismerem az életrajzát, nem is voltak talán zűrjei.

Zárásul pedig a négyes fogatból River Phoenix. A tragikus sorsú színészóriás alakította Christ, méghozzá pazarul, egy rossz szó nem érheti a zsenialitását! Az ő alakítása volt mindközül a leghitelesebb, nem csoda, hogy ígéretes jövő előtt állt, sajnálatos módon nem teljesedhetett be.  A gyerekszínészeket csak dicsérni lehet, ahogy a főbb mellékszereplőket is. Ace szerepében furcsa volt látni Kiefer Sutherlandet (Tükrök), mindenesetre nagyon jól alakította a karaktert. Akiket még érdemes megemlíteni, az Richard Dreyfuss (a felnőtt Gordie, mint narrátor) és John Cusack egy igen rövid, pár mondatos szerepben (Denny Lachance).

A film hangulata élethű, és hű a korához, ami sokat számít ebben a műfajban, minden apróságra figyeltek. A magyar verzió azonban kissé különbözik, anyanyelven felirattal jobb, a magyar szinkron nem mindenhol pontos, emiatt pedig a fiúk kicsit butábbnak tűnnek.

A cím lefordítása is kérdéses, ugyanis Állj mellém! címmel jelent meg, azonban fellelhető Állj ki mellettem! címmel is. Nos, mindenki döntse el, neki melyik a szimpatikusabb, én a fentebbekben használtam a „kiállni mellette” kifejezést is, valamint szerintem ebben a témában az Állj ki mellettem! cím talán sokkal jobban jellemzi ezt az életkort, a hűséget a társakhoz.

Tény hogy inkább dráma, pár horrorisztikusabb, feszültebb jelenettel, de van benne egy jelenet, amin szerintem mindenki akár jobban megijed, mint néhány tucat horrorfilmen együttvéve. A film népszerűségét is mutatja, hogy sok sorozatban, produkcióban is felemlegetik, mint például a Family Guy vagy A Simpson család. Ezt a filmet mindenkinek látnia kell, kortól és nemtől függetlenül, mindenkihez szól. Igazi remekmű, dráma az elejétől a végéig, Stephen King A test című novellája alapján. Elolvasni is biztos ugyanennyire érdemes, mint megtekinteni ezt a művet. Legjobb egyedül nézni, akár újra és újra. 10 pont jár neki.

Címkék: 1986 10/10 amerikai film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr866737851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prophecy942 2014.10.03. 18:52:35

Még kamaszként láttam először ezt a filmet. Nagyon sokáig videókazettán volt meg, pár éve töltöttem le. A mai napig is az egyik nagy kedvencem. Megismételhetetlen, és megunhatatlan a mondanivalója.

calvin&hobbes 2014.10.04. 22:09:50

Tizenévesen láttam először és barátnőmmel nagyon sokszor megnéztük. Mind a mai napig mindkettőnk nagy kedvence. Csak suttogva jegyezném meg, de a vonatos jelenet a hétvégi bulikban kihagyhatatlan volt. Hazafelé gyalogolva hajnalban a kerékpárúton a koreográfia: leguggol, útfestés megérintése, gyanakvó hátranézés majd egetverő ordítás: AAAA VVOOOONNNAAATT! és sprint úgy 100 méteren.... :D :D :D

zsurzsenka 2014.10.05. 02:43:33

A bejegyzés miatt megnéztem. Kötelezővé tenném az ebben az életkorban lévő gyerekeknek. Azt hiszem többet mondana számukra, mint mondjuk a Légy jó mindhalálig.

CJKrisz 2014.10.05. 12:06:55

Egyik kedvenc filmem, bármikor képes vagyok megnézni. A filmbéli Castle Rock nem más, mint Brownsville Oregonban. Érdemes végigmenni Google Street View-val a kisvároson, szinte minden ugyanolyan, mint közel 30 éve volt. Az alábbi linkre kattintva azon a hídon vagyunk, ahová a fiúk visszaérkeznek a nagy kalandból.
https://www.google.com/maps/@44.3909049,-122.9843993,3a,86.6y,9.9h,91.27t/data=!3m4!1e1!3m2!1sp4VwyD0Rc6kEInfVsyU-1Q!2e0
Innen érdemes elindulni.

SZANDRA 2014.10.05. 12:33:53

@zsurzsenka: A gyerekek sokat tanulhatnának belőle és valószínű igazad is van, olvasmánynak is remek (nekem sokkal jobban tetszik, mint Légy jó mindhalálig), elkezdtem olvasni és persze több információval szolgál, mint a film, emiatt csak még zseniálisabb az összhatás.

SZANDRA 2014.10.05. 12:43:07

@CJKrisz: Köszönjük a linket! Azt hiszem ezt mindenki nevében elmondhatom, a város egyszerűen gyönyörű és tényleg szinte teljesen olyan, mint a akkoriban, a filmben.

Azt elfelejtettem említeni, hogy Rob Reiner később a Tortúra kapcsán is Stephen King könyvet vitt vászonra, ami szintén nagyon jól sikerült.

CJKrisz 2014.10.05. 12:52:48

@SZANDRA: Nagyon szívesen! Pár helyet ez alapján fel lehet keresni:
www.movie-locations.com/movies/s/Stand_By_Me.html

Sajnos pár helyszín az enyészeté lesz hamarosan. Pl. a bolt is, ahová Gordie elment ennivalóért.
https://www.google.com/maps/@44.1566364,-123.3075617,3a,75y,130.6h,80.51t/data=!3m4!1e1!3m2!1siwNf9AIFL5BlMG1qOWwuxA!2e0!6m1!1e1

CJKrisz 2014.10.05. 12:57:06

Ez pedig az ominózus vasúti híd. Érdekesség, hogy nem Oregonban, hanem Kaliforniában van.
https://www.google.com/maps/place/Lake+Britton,+California/@41.014827,-121.617947,404m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x54cda7fbcd7414c5:0xbb2198c04613d432

CJKrisz 2014.10.05. 13:09:42

Na, még valami a hozzám hasonló "hardcore" rajongóknak. :)
https://www.google.com/maps/@44.3934877,-122.9845506,3a,89.3y,133.68h,72.58t/data=!3m4!1e1!3m2!1syhfIfbvREVBSLvq1kQVdwQ!2e0

A film végén itt búcsúznak el a fiúk és itt találja Vern a kétcentest az úton (csak akkor még nem volt zebra). Ha pedig megfordulunk, akkor azon a kis utcán indul el Teddy hazafelé.

SZANDRA 2014.10.05. 13:40:18

@CJKrisz: Köszönjük! Legalábbis én biztosan, nagyon érdekesek ezek a képek, jó lenne egyszer bejárni a valóságban bejárni egy kis részét is. Igen, Oregon és Kalifornia volt a két fő helyszín, ez is csak különlegessé tetté, ahogy a fiúk is, a valóságban is volt pár közös vonásuk volt az általuk eljátszott karakterrel.

süti beállítások módosítása