Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Könyvajánló - Guillermo del Toro, Chuck Hogan: A kór

Végre egy ízig-vérig vámpírkönyv

2014.09.25. 12:37 Csabi87

the-strain-book-1.jpgGuillermo del Toro nevét azt hiszem senkinek sem kell bemutatni, de azért úgy röviden mégis csak szaladjunk át az életrajzán. A mexikói úriember 1964-ben született, majd 21 évesen elkészítette első rövidfilmjét, ami egy drámai beütésű horror volt.

1993-ban már a Cronos című, egész estés filmet dirigálta, hogy utána áthívják a határ túloldalára és elkészítse a Mimic - A júdás fajt. Később jött a Penge 2. része, a Pokolfajzat (amiből előbb-utóbb csak végre trilógia lesz talán), 2006-ban pedig a munkásság beérett és habár A faun labirintusa nem horror, azért mégis megmutatkozik benne del Toro kimeríthetetlen fantáziája és nem mellékesen a film három Oscart is bezsebelt.

Del Toro nem csak ügyes rendező, hanem kiváló forgatókönyvíró is, 2009-ben pedig Chuck Hogan társíróval közösen úgy döntöttek, hogy adnak egy újabb lökést a vámpírirodalomnak, ami véleményük szerint egy kicsit elment a giccs irányába. Az ötlet eredménye lett A kór című kötet, ami időközben még két folytatást kapott.

A bohókás rendező imádja a horrort és tisztelettel adózik a műfaj előtt. Nincs ez másként A kór esetében sem, ami már a kezdésnél felüti a horrorlexikont és azt 1980-nál Umberto Lenzi Nightmare City-jénél, vagy ha úgy jobban tetszik Incubo sulla cittá contaminata című horrorjánál csapja fel. A Regis Airlines 753-as járata látszólag minden probléma nélkül landol a JFK reptéren, azonban a szokásos kiszállós procedúra helyett a folytatásban nem történik semmi. A hatalmas légijármű halott óriásként terül el a kifutón, teljes sötétségbe borulva.

A reptér szakemberei hamarjában értesítik a Járványügyet, akik a gépre felszállva 4 túlélőt leszámítva mindenkit holtan találnak. Terrortámadás történhetett? De vajon, miként kivitelezve, hiszen a leszállás közben még minden rendben volt a fedélzeten.

A kérdésekre főhősünk Ephraim Goodweather, a járványügy szakértője keresi a választ, amelyre végül egy, a koncentrációs táborokat is megjárt öreg zsidó, Abraham Setrakian adja meg a feleletet.

the-strain-book.jpgPazar és hátborzongató a kezdés, amit kapunk, a sztori pedig jelentősen a folytatásban sem ül le. Részletes leírások, hidegrázós jelenetek kapnak helyet a lapokon, mindezek pedig annyira könnyedén és minden izzadtságszagtól mentesen vannak leírva, hogy csak még ijesztőbbé válik az egész könyv.

Tény, hogy a kezdést követően habár a tempóból nem vesztünk, a csavarok ettől azért néhol ismertté válnak és az igazi horror-könyvmolyoknak nem feltétlen okoznak meglepetéseket, de még így is garantált, hogy az ember a könyv mellett úgy alszik el, hogy másnap reggel még a kávé előtt csak átrág majd néhány újabb fejezetet.

A gyors, lüktető tempóhoz egyébként nagyban hozzájárul az is, hogy viszonylag gyorsan váltják egymást a fejezetek és a helyszínek, így pedig egy-egy nagyobb rész végén talán még nehezebb félretenni a könyvet és tovább erősödik az emberben a "na jó, csak még egy utolsó fejezet" érzés.

Az sem csoda, hogy del Toro sorozatra vitte a történetet, hiszen a könyv tulajdonképpen kész alapot jelent ehhez, kicsit talán forgatókönyvszerű az egész, de nem amolyan pongyola módon, hanem a del Torotól megszokott részletgazdag megoldásokkal tarkítva. Nem szépirodalmi műről beszélhetünk, de a leírások egyszerűségük ellenére találóak, néha pedig már a hasonlatoktól is a hideg futkos az ember hátán. 

Eph karekterén keresztül egy kis családi drámával is színeződik a történet, míg a szerelmi szál tulajdonképpen az első kötetben abszolút kimarad, nem igazán mélyülünk el Eph és Nora kapcsolatában, de erre aligha panaszkodhatunk, hiszen van helyette bőven izgalom a sorokban.

Az öreg Setrakian karaktere pedig talán egyféle modernkori, de mégis idős Van Helsingként is felfogható, akinek ugyan megismerjük a fiatalkori történetét és tapasztalatait a vámpírokkal kapcsolatban, viszont mégis kevésnek érezhetjük azt, de ettől még ezek a visszatekintések remekül színezik a történetet.

A vámpírmitológia átesett egy kozmetikán. Del Toro és Hogan, volt, amit megtartott a klasszikusnak nevezhető sztorikból, a Nap például ugyanúgy halálos a vámpírok számára, de a vallási vonulat és a fokhagyma mellőzve lett. Maguk a vámpírok is eltérnek a régen megszokottól, persze naná, hogy nem csillognak, mint a diszkógömb, és nem is jóképű cicafiúk, hanem ocsmány csáppal támadó fenevadak. Ennek kapcsán egyébként a biológia is erősen jelen van a könyvben, kicsit talán orvosi krimi hangulatot kölcsönözve - ezt mondjuk nem bántam, mert imádom Robin Cook könyveit.

Hogan és del Toro fityiszt mutat az újabban elharapódzó vámpír történeteknek és habár ők is átalakítják a klasszikust, meghagyják horrornak és rémséges lényeknek a vámpírokat, megmutatva ezzel, hogy a vámpírhorror, mint olyan igenis tud szörnyűséges lenni.

Del Toro, A Kór című könyve tehát vámpír- és horrorrajongóknak is kötelező darab, a könyvből készült sorozat pedig szintén megérhet egy misét.

Címkék: könyvajánló the strain

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr196630795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsézön 2014.09.25. 12:43:03

Az a baj, hogy a sorozatban már túl vagyok a háromnegyedén (legalábbis az első évadban) és így már nincs meg a lendület, hogy a könyvet is elolvassam utána. A sorozatot nem akarom már abbahagyni, de lehet inkább a könyvvel kellett volna mégiscsak kezdeni. Most már mindegy.

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2014.09.25. 14:42:49

@Dzsézön: én szerencsére a sorozatból 2 részt láttam és utána olvastam a könyvet, majd még 2 részt megnéztem a sorozatból, viszont aztán úgy döntöttem bevárom az összes részt, úgy jobb lesz. Szerencsére azért már eddig is voltak eltérések bőven.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.26. 11:33:33

a könyvbenkiderül, hogy lehet, hogy egyes vámpírok eszüknél vannak, mint a náci mások meg csak amolyan együnk-zombi-vámpírok?

Illetve a vámpír(?) fekete seregről kiderül, hogy kik mik?

süti beállítások módosítása