Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gyilkos kobold (1993) - Leprechaun

2014.09.23. 18:23 Csabi87

gyilkos-kobold-2.jpgA '90-es évek talán nem volt az az igazán jó horrorfilmekben bővelkedő időszak, persze akadnak ott is klasszikusok és olyan filmek is, amelyek nagy durranásnak sosem számítottak, de mégis egy korosztály emlékszik rájuk vidám nosztalgiával.

A Gyilkos kobold azt hiszem ebbe a sorba tartozik. Mark Jones filmje az évek során egészen a 6. részig eljutott, sőt ugye most itt az újabb 7. rész, amely egy eredettörténet, de ne rohanjunk annyira előre.

Leprechaun, a csatos cipőben kavírnyászó, alig egy méteres kobold először 1993-ban jelent meg a vásznon és rémisztve szeretett volna szórakoztatni. A kobold aztán az eltelt évek alatt sem emelkedett olyan magasságokba, mint mondjuk Freddy Krueger, de ha méretbeli egyezést keresünk, akkor Chucky is mindig sikeresebb volt nála, de a karakter ettől függetlenül is évről-évre visszatért.

A szivárvány és a lábánál található arany minden kisgyerek fantáziájában hűen él és biztos vagyok benne, hogy e sorok olvasói közül többen is próbálták megkeresni a szivárvány lábát - vagy csak én voltam debill. Az ott található arany azonban nem biztos, hogy szerencsét és gazdagságot hoz, hiszen ha egy kobold aranyáról van szó, akkor jaj annak, aki megpróbálja eltulajdonítani.

Esetünkben pedig pont ez történik. Ozzie és kis barátja Alex ellopják az aranyat, közben pedig a 10 éve fogságban lévő koboldot is kiszabadítják egy öreg ház pincéjéből, amit az új tulaj szeretne kitatarozni. Az apró kis szörnyszülött pedig a "Hol az aranyam?" kérdést visszhangozva igyekszik mindenkit eltenni láb alól.

gyilkos-kobold-1.jpgSzerencsére Leprechaun amolyan vígjátéki figuraként tűnik fel a porondon, dacára annak, hogy elég ocsmány feje van, de máshogy a sztori nem is nagyon működhetne, mert a kobold kicsit mókás fickó és nem az a fajta, akitől kapásból megijedünk, persze ha kell gonoszabb tud lenni Berényi Miklósnál is.

A humor mondjuk néha Benny Hill-i szinteket is elér és akad olyan, hogy a koboldunk felgyorsulva biciklizik egy folyosón vagy viccesen áttör egy kerítést, amin aztán kobold formájú lyuk keletkezik, tehát néha kicsit rajzfilmeket idézően bugyuta az egész, de mégis szerethető.

Csak úgy, mint a főszereplőnk, Jennifer Aniston, akinek ez volt az első nagyobb filmje és oké, hogy egy kicsit kényes picsát alakít, de majdnem annyira cuki, mint a későbbi filmekben, szóval akár miatta is érdemes lehet megnézni a Gyilkos koboldot. Vele kapcsolatban mondjuk arról se feledkezzünk meg, amikor a kobold üldözi őt, hiszen Leprechaun feje nagyjából Aniston fenekének magasságában van... valljuk be így azért sokan üldöznénk még most is a színésznőt.

Férfi szereplőként pedig a mindig gondosan ujjnélküli felsőkben felbukkanó Ken Olandtot említhetjük meg, aki egy jelenetben korát megelőző színű lilás-pinkes ruhadarabban bukkan fel, amivel vélhetően már akkoriban is Eurovíziót lehetett volna nyerni.

Ne feledkezzünk meg Warwick Davisről sem, aki első ízben játszotta el a fanyar humorú koboldot, de a folytatásokban is visszatért ebbe a szerepbe - kivéve ugye a 2014-es legújabb felvonást. Kár.

gyilkos-kobold-3.jpg

A rendezés és a forgatókönyv is a már említett Mark Jones kezében összpontosult, aki egy meglehetősen közepes darabot tett le az asztalra, amiben a humor nem rossz, de néha butácska, a horror pedig nem túl sok, de azért akadnak óvatosan ínyenc részek.

Jones egyébként később a Démonpofát rendezte még, illetve tavaly A megalázott bosszúját, igaz ezek is inkább közepesnek nevezhető alkotások.

6/10

Címkék: 1993 amerikai film 6/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr346413721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása