Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Afflicted (2013)

Kézikamerás, vámpíros horrorfilmek egyesüljetek

2014.09.02. 17:36 Csabi87

afflicted-2.jpgMár kifejezetten régóta szemezgetek az Afflicted című horrorral, amit az elmúlt hetekben itt a blogon is többen ajánlottak. A legnagyobb félelmem az volt, hogy a kézikamerás horrorok közül évente ha megnézek kettőt, akkor jól lakok velük, idén pedig már túl vagyok a kvótán és a tapasztalatok inkább negatív irányba hajlanak.

Az egyik este azonban csak rászántam magam erre a próbálkozásra és láss csodát, nem hogy, nem bántam meg, hanem egy jó filmélménnyel gazdagodtam.

Kezdésként szokás szerint fussunk neki a történetnek.

Derek és Clif jó barátok, akik az egyetem elvégzése után úgy döntenek, hogy bejárják a világot és mindent filmre vesznek. A vállalkozás izgalmasan hangzik, nehezítő körülménynek pedig ott van Derek betegsége. Egy daganatszerű vérömleny van a fejében, ami a mindennapjait nem feltétlen befolyásolja, viszont ha ott egyszer megpattan valami, akkor könnyen vége lehet az élete történetének.

Derek azonban fittyet hányva erre. úgy dönt, hogy nem hagyja ki a kalandot, hiszen egyébként is ki tudja, mennyi van még hátra az életből, és szeretne minél többet látni és tapasztalni.

A srácok neki is indulnak a nagyvilágnak, ami kezdésként Spanyolországot jelenti, onnét pedig a franciákhoz ruccannak át, ahol Derek egy csinos lánnyal is megismerkedik, aki viszont szex helyett, jól helyben hagyja a srácot és még a karját is megharapja a bestia.

Derek eleinte nem tulajdonít különösebb jelentőséget az esetnek, viszont fura változásokon megy keresztül. Étvágytalanság jelentkezik, sugárban hány le mindent, ha mégis eszik, és szuper képességekre is szert tesz. Ja és ki ne hagyjam: kívánja a vért.

Annyi és annyi kézikamerás horrort próbáltak már meg lenyomni a torkunkon. Az esetek túlnyomó többségében a jaj-bazd-meg-szellemek kategória képviselteti magát, de néha azért üde színfoltként tud hatni egy olyan, amelyben dinók szabadulnak el egy lezuhant gép rakteréből vagy az amelyik a egyik ausztrál város víztározóiban garázdálkodik egy félelmetes szörny, de előfordul az is, hogy az ivóvíz készlet okoz halálos galibát vagy néha gyünnek a földönkívüliek.

afflicted-1.jpg

A vámpíros zsáner és a kézikamera házasságára viszont így hirtelenjében nem jut eszembe példa, ezért is érdemel pacsit Derek Lee és Clif Prowse, akiket mind a filmben, mind a való életben így hívnak. Az urak eddig többnyire rövidfilmekkel próbálkoztak, most azonban rendeztek, forgatókönyvet írtak és szerepeltek is. Utóbbi mondjuk Prowse esetében volt kevésbé hiteles, de okosan őt láthattuk kevesebbet. Derek Lett pedig ilyen téren, hacsak a rövidfilmek terén is, de tapasztaltabb, ez pedig meglátszik.

afflicted-poster.jpgA film érdekessége lehet, hogy nem az a fajta kézikamerás horror, amelyben tényleg elhiszed, hogy ez megtörténik és tényleg kvázi egy dokumentumfilmmel van dolgod. Példának talán a District 9-t tudnám felhozni, az volt hasonlóan megoldva. Ez viszont szerintem nem, hogy ront az összképen, hanem jobbá teszi és kicsit feledteti a kézikamerás jelleget.

Kamerarángatásokból és hasonlókból szerencsére amúgy sincs sok és okosan filmeztek mindent, látványos, az effektek abszolút korrektek és ügyesen ki van találva minden.

Izgalmas az is, hogy habár a néző az elejétől fogva sejti, hogy mi történik Derekkel, a srácok eleinte úgy hiszik, hogy talán szuperhős lehet, hiszen emberi feletti erőre tesz szert, 60 km/h-val fut és hasonlók, ezeket pedig tesztelik és filmre veszik.

Nagy előny az is, hogy másfél órás a végeredmény, viszont nem unalmas és hamar beindulnak a dolgok, így a játékidő első két harmada nem azzal telik, hogy ásítozunk és a pokolba kívánjuk az egészet.

Részemről 7 pontos, korrekt alkotással van dolgom, ami bekerül abba az elitkategóriába, ahol a jó kézikamerás horrorok szerepelnek. Őrület, így már vagy 6 film szerepel azon a listámon.

A vége főcím után egyébként érdemes még maradni egy kicsit, hiszen kapunk egy kis bónuszt, amit tényleg kár volna khagyni.

Címkék: amerikai film 7/10 2013 ajánlók kanadai film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr976630663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása