Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

The Sacrament (2013)

Egy nem tipikus Ti West film

2014.08.30. 18:52 Csabi87

sacrament-1.jpgTalán furán hat, de a horror azért mégis csak szórakoztató műfaj, nyilván nem a szélsőségekre gondolok, mint például a Szerb film, de azért általában a kellemes borzongás miatt ülünk le egy film elé, hogy ugyan féljünk egy kicsit, de mégis szórakozzunk.

Ti West amerikai rendező pedig többnyire ezt adja a közönség számára és általában korrekt lowbudget filmekkel örvendezteti meg a nagyérdeműt. Legutóbbi filmje a The Sacrament azonban kilép a megszokott sorból, és egy igaz történetet dolgoz fel. Persze nem úgy, mint teszi azt a Paranormal Activity vagy a többi hasonszőrű kamu dokumentumfilm.

A The Sacramentben, ha kicsit talán amerikai ízben is, de Jim Jones történetét ismerhetjük meg, aki 1978-ban tömeges öngyilkosságra sarkallta Jonestown lakosságát. Több mint 900-an haltak meg Guayanában, köztük 270 gyermek. A legtöbben mérget ittak vagy méreginjekciót kaptak, míg azok, akik nem mentek át elég agymosáson és nem akarták végre hajtani Jones elmeháborodott parancsát, golyót kaptak. Szörnyű és megrázó történet ez, ami alapokat szolgáltatott a The Sacramenthez.

Fontos megjegyezni, hogy nem egy az egyben Jim Jones-féle őrült ámokfutást tárják elénk, de a found footage stílusban készült film nagyrészt megegyezik a Jonestownban történtekkel.

Esetünkben egy filmes stáb indul el a zárt közösségbe, akik végül felbolygatják a nyugodt, hippiszerű életet Eden Parishban, hiszen kiderül, hogy a boldogság nem mindenkinél érhető tetten és néhányan bizony szeretnék elhagyni a helyet, azonban az Atya ezt nem engedi és igyekszik mindenki agyát átmosni.

sacrament-poszter.jpgPersze a valóságban nem indult stáb Jonestownba, ugyan egy amerikai különítmény szeretett volna bejutni a városba, de őket még azelőtt lemészárolták mielőtt ezt megtehették volna.

Ti West, azt gondolom, hogy egy igazán komoly témához nyúlt, ami valóban megrázó és tragikus, ennek ellenére mégsem nevezném az eredményt jó filmnek. A felvezetés baromi hosszú, hiszen az első egy órában lényegben csak megismerjük az Eden Parishban uralkodó viszonyokat. Kapunk persze egy interjúnak álcázott monológot is az Atyától, amelyben kicsit közhelyes dolgokat feszeget a médiával és a világgal kapcsolatban, ezek viszont kicsit elcsépelt dolgok.

Az utolsó 40 perc pedig sajnos egy kicsit megint semmilyen. Persze megrázó, amikor a gyerekeket mérgezik vagy, ami az egyik kis házikóban történik, de az összkép mégis olyan cammogós és a hosszú felvezetés ellenére mégsem ismerjük meg igazából sem a közösséget, sem azt, hogy az Atya gyógyszerei miért gurultak el.

Maga a kézikamerás megoldás sem biztos, hogy nyerő, bár igyekeztek jól felépíteni azt, hogy miért így történik az egész, de a vágások mégis elrontják, és nem az elvárt kézikamerás hangulat jön át. Ezt mondjuk nem bántam, mert herótom van az egésztől, de ha már ez volt a terv talán jobban is lehetett volna rá figyelni.

sacrament-2.jpg

Nem biztos, hogy Ti West részéről örvendetes ez a kalandozás, ennek ellenére ha bírod a found footage stílust és a lassabb tempó sem bánt, akkor érdemes lehet tenni egy próbát, de túlságosan nagy eresztésre nem kell számítani. Ha viszont az eredeti történet az, ami nem hagy nyugodni, akkor az arról készült 2006-os dokumentumfilmet lehet érdemes megnézni, a Jonestown: The Life And Death of People Temples címűt.

A film pedig akármennyire is próbálja az embert lelken rúgni, talán mégsem éri el a kívánt hatást és valamiért nem feltétlen működőképes.  

5/10

Címkék: amerikai film 5/10 2013 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr446633605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.Witwicky 2014.08.31. 11:57:55

Nem láttam a filmet, valószínűleg nem is fogom megnézni, de azt hozzá szeretném fűzni, hogy mielőtt elolvastam a véleményed, tudtam lesz benne olyan rész, X ideig nem történik semmi! Na ez kérem Mr. Ti West :) borzalmasan hosszú alapozás és az uccsó 20 percben történik minden.Amúgy bírom a csávót, de ezt kihagyom. Most készülök megnézni tőle a The house of the devil-t, rem bejövős lesz :)

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2014.08.31. 13:05:08

@S.Witwicky: Igen, a kézi kamerás filmek pedig ilyen szempontból halmozottan hátrányos helyzetben vannak, hiszen alapból 0 történéssel kezdődnek, általában.

Ti West pedig valóban ilyen, de van, hogy jó a mesélés, a The Innkeepers emlékeim szerint nem untatott. Itt pedig azért még érdekesebb is lehetett volna az egész, mert azért ez egy elég súlyos történet. Persze lehet csak bennem van hiányérzet.

S.Witwicky 2014.09.17. 22:44:18

Na megnéztem a The house of the devil-t.A hangulat elsőosztályú,zseniális,mintha valóban a '80-as évekből láttam volna egy filmet,de sajnos csak ez az egy dolog van,amit a film javára írhatunk,mivel más pozitívuma nincs!Igazi Ti West film!Szó szerint az uccsó 20 percben történik minden :) Az atmoszféra előtt le a kalappal tényleg.Kár érte :)

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2015.02.04. 12:12:19

A mellékelt trailer egy másik Sacrament (2014-es).

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2015.02.05. 08:36:37

@Mityu "aljanép" MG: és tényleg, cserélem, köszi, hogy szóltál!

süti beállítások módosítása