Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Stephen King: Joyland

Igazi amerikai vurstlis hangulat némi borzongással fűszerezve

2014.08.17. 21:03 OctoberAir

covers_299267.jpgHa igazán minőségi borzongásra vágysz, akkor Stephen King könyveiben sohasem fogsz csalódni. Hogyha összetársítjuk a vidámparkot a szellemekkel és egy megoldatlan gyilkossággal, amelyet ráadásul a horror királya írt le nekünk, akkor garantált a szórakozás.

A történet főszereplője Devin Jones, aki egyetemen tanul és nyári munkát keresve indul el állásinterjúra egy Észak-Karolinában található vidámparkba. A srác éppen nagyon szerelmes, azonban barátnője jól átvágja a palánkon, ezért szerelmi bánattól telítve kezd bele a nyári munkába, ahol sok új emberrel ismerkedik meg és megtanulja a vurstlis élet csínját-bínját.

Devin számos munkát végez a parkban: karbantartó, takarító, irányítja az óriáskereket, de leginkább azt kedveli, ha „fel kell vennie a prémet”. Ez azt jelenti, hogy hatalmas kutyajelmezben kell gyerekeket szórakoztatnia.

Természetesen hamarosan kiderül, hogy Joyland múltjában sötét titok lappang. Egy lányt öltek meg a szellemvasúton, a gyilkos kilétére pedig sohasem derült fény. A régen ott dolgozó munkások közül páran látni vélték a fiatal lány szellemét odabent.

Devin egyre inkább elmélyed a nyomozásban, szeretné kideríteni, hogy ki áll a lány meggyilkolásának hátterében. Eközben barátokra és ellenségekre is szert tesz Joylandban, de főként rálel saját magára, újra visszatalál az elveszített útra.

joyland_limited_large-715x390.jpg

A regényt egyáltalán nem nevezhetjük horrornak. Kellemesen misztikus, vérbeli amerikai vurstlis hangulattal. Szerintem a Joyland igazi nyári, kora őszi olvasmány. Szinte az első oldaltól magával ragadt a hangulata. King mesterien bánik a szavakkal, a leírásokkal és jól alakítja a karaktereket is. Devin Jones már az első oldaltól a szívünkhöz nőhet, könnyen azonosulhatunk huszonéves, útkereső énjével. De a többi szereplő is háromdimenziós karakter, így az egész könyv könnyedén megelevenedik előttünk.

A Joyland 2013-ban jelent meg eredeti nyelven. Egyáltalán nem hosszú olvasmány, még a háromszáz oldalt sem éri el. Azok, akik igazi rettegést várnak, semmiképpen se a Joylandben keressék. Inkább az okos nyomozás, a hangulat és az érzelmek túlsúlya van jelen a könyvben.

maxresdefault (1).jpg

Érdekesség, hogy 2015-ben már érkezik is a Joyland film, amelyet Tate Taylor fog rendezni. A segítség adaptálója nagyon reméljük, hogy jó munkát fog végezni a regény vászonra vitele során. A Stephen King adaptációk közül sok fergetegesen nagyszerű alkotás lett, amíg mások igen színvonaltalanak. Mindenképpen szeretném viszontlátni a hetvenes évek vidámparkos hangulatát, a színeket, a misztikumot és a vidámságot.

A könyv kötelező minden Stephen King rajongónak, de azoknak is ajánlott, akik óckodnak tőle túl véres, horrorisztikus könyvei miatt. A Joyland kellemes libabőrt csalhat mindenki karjára egy forró nyári délutánon. 

no-joy-at-joyland.jpg

Címkék: könyvajánlók Stephen King Joyland

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr36605003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása