Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ruth Rendell: Sötéthez szokott szem

Partvonal pszichokrimi sorozat

2014.08.14. 15:08 Herschmi

_a_sotethez_szokott_szem.jpgEgy történet az emberi hiúságról, büszkeségről és gőgről. Egy történet arról, mi zajlik valójában két testvér között. Egy történet olyan mértékű mohóságról, becsvágyról, amely útjába még a testvéri szeretet sem állhat. Egy történet arról, hogy jut el valaki odáig, hogy megöli saját húgát.

Jó pár év telt el azóta, hogy Vera Hillyard meggyilkolta húgát, Edent. A családtagok a mai napig nem tudták feldolgozni a tragédiát, és a vele járó szégyent. Van, aki egyszerűen csak nem hajlandó beszélni róla, és olyan is, aki még a vezetéknevét is megváltoztatta. Vera unokahúgát, Faith-t felkeresi egy riporter, azzal a szándékkal, hogy az asszony segítsen neki felderíteni ennek a brutális testvérgyilkosságnak máig tisztázatlan részleteit és okait. Olyan sötét titkok kerülnek a felszínre, melyekre soha nem is gondoltak volna.

Őszintén szólva, az első 60 oldal után úgy éreztem, hogy inkább sose fejezem be ezt a könyvet, annyira unalmasan és vontatottan indult. Szerencsére pár hónap után erőt vettem magamon, és folytattam. Igaz, a tempója nem gyorsult fel ezek után sem, de mégis sikerült Rendell-nek valami pluszt belerejtenie, ami miatt minden átnyálazott fejezet után alig vártam a következőt.

Egyik nagy előnye a regénynek, hogy az elejét leszámítva, minden fejezet valami apró, elejtett információval zárul, ami pont annyira felkelti az ember érdeklődését, hogy ahelyett hogy letenné, máris nekiugrik a következő résznek. Másik nagy előnye a részletes leírások sokasága. Az írónő mindenre kiterjed a lehető legnagyobb alapossággal, mindent a legapróbb részletekig bemutat, ilyen színvonalú leírórészekkel ritkán találkozni. Sajnos ez a könyv legnagyobb gyengéje is. Irtózatosan mélyrehatóan mutatja be a viselt ruhaneműket, és még ettől is gondosabban az elkészített és feltálalt ételeket. Ezzel csak egy komoly gond van: hogy engem és gyanítom, hogy minden férfitársamat teljesen hidegen hagyják ezek a dolgok.

Kellemes meglepetés volt, ahogy a durvább és aberrált dolgok elegánsan, részletezés nélkül, egy-két mondatban vannak leírva. Tökéletes példa arra, hogy anélkül is lehet sokkolni, hogy minden egyes kifröccsenő vércseppet, vagy beteges szexuális aktust naturális módon bemutatnának. Ám ami miatt mégis örökre emlékezetes marad számomra a könyv, az az, ahogy Rendell érzékelteti, milyen vágyakozó tekintettel, szinte megbabonázva áll egy kisfiú egy faragott játék előtt. Zseniális, ahogy leírta ezt a csodáló tekintetet, 100%-ban át tudtam érezni, milyen lehetett a világháborúk idején gyereknek lenni, játékok nélkül és hogy milyen érzést kelthetett egy ilyen apróság látványa is.

Tökéletesen bemutatja, ahogy Verának kezd elmenni a józan esze. Sajnos éltem át hasonló helyzetet, bármennyire is szerette a fiát, bármennyire is ragaszkodott hozzá annyira, hogy saját húgát is megölte érte, én azon a véleményen vagyok, hogy előbb-utóbb mindenképpen tragédiába fordult volna a sorsuk. Egyértelműen képtelen lett volna valaha is elengedni a gyerekét, hagyni felnőni. Vera azt se tudta volna feldolgozni, ha majd felnőttként egy másik nő elszereti a fiát, érzésem szerint annak is gyilkosság lett volna a vége.

Kicsit vegyesek az érzelmeim a könyvvel kapcsolatban. Jó kis regény, meg kell hagyni, pszichothriller a javából, Rendell pedig nagyszerű író. Viszont a történet lassúsága, és az agyonrészletezett süteményleírások miatt csak gyenge 7 pontot adok neki, bár valószínű, ha képes lennék női szemmel olvasni, akkor 10 pontot is megérne.

A könyv itt megrendelhető.

Címkék: könyvajánló partvonal kiadó ruth rendell

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr56576681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása