Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gyónás (2011) - The Confession

Kiefer Sutherland és John Hurt a gyóntatószékben

2014.07.23. 12:02 SZANDRA

confession.jpgElőször is talán kezdjük ott a cikket, hogy ez a "film" zseniális. Az idézőjel azért van ott, mert ha utánajár az ember, kiderül hogy valójában ez egy 6 részes, részenként 10-10 perces időtartammal rendelkező websorozat. Ezen felül, hogy online is van létjogosultsága, több műfajból tevődik össze: elsősorban dráma - és a műfajnak nagyon jól teljesítő darabja - valamint thriller is észrevehető benne. Nem sok ilyen alkotás születik, nem csak a külső jegyeiben egyedülálló de maga a történet is remek, mindenképpen érdemes megnézned. 

A gyónás önmagában Isten felé, emberi közvetítőn keresztüli beismerés bűneinkről, amikkel szemben úgy érezzük, elszámolnivalónk van egy magasabb hatalom felé, hogy megbocsátást nyerjünk, és lelkünk megtisztuljon. Mindenki követett el valaha olyat, amit vagy megbánt, vagy úgy érzi, jobban is meglehetett volna oldani, és bocsánatért esedezik, vagy megértésért. Persze ez kisebb "bűnökre", hibákra vonatkozik elsősorban, amikről sokszor tudja az ember, hogy rossz megoldás, mégis megteszi. Jelen esetben a filmben sokkal nagyobb bűnökről (is) van szó, amik mögött nem lehet elmenni fenntartással. Ez a központi szál, ami összeköti a főszereplőinket.

Egy idegen bemegy egy templomba gyónni. A pap érdeklődve hallgatja egy ideig, amíg rá nem döbben ki is ez a férfi, és mi a mai estének a célja: embert fog ölni, ahogyan korábban is tette már. A pap ezzel nem tud mit kezdeni, természetesen pusztán a tény miatt is, ellenzi minden porcikájával. De az idegen eltántoríthatatlan, kivéve, ha a pap nem ad meg neki bizonyos válaszokat, gyónásokat.

Confession-Ep7.jpg

Nem is tudom hol kezdjem, annyi téma van ebben a 60 percben átbeszélve, lényegre törően, amit sokszor egy majd két órás film se képes nyújtani. Szóval itt van az idegenünk, akit mondjuk az egyszerűség kedvéért nevezzünk el Jacknek - bárminemű egyezőség Kiefer Sutherland által eljátszott karakterekkel pusztán a "véletlen műve" - hivatalosan a stábban The Confessor-nak van megnevezve, ami ebben a műben nem teljesen megalapozott, több gyónásunk, és többen is vannak, akik gyónnak, de így kevésbé fedi fel a munkáját a megnevezés.

Jack-nek súlyos bűnei, gyónni valója, és véleménye van az életről. Ezt vitatja meg a pappal, rengeteg pazar dialóguson keresztül. Több kérdés is szóba kerül. Isten, hit. Mi az Isten, létezik-e, mi a hit? Vagy ki mit gondol erről, mert igyekeznek a két szereplővel teljes ellentétet felvázolni, mégis olykor megértésben, és megvitatásokon keresztül bemutatni az álláspontokat.

Hit ahhoz kell ami nem bizonyítható, vagy ez tényleg csak egyfajta remény lenne? Óriási filozófiai vélemények jelennek meg, szerencsére. Itt szerintem mindenki megtalálja azt a vélekedést, amivel a legjobban tud azonosulni. az hogy én az esetek túlnyomó százalékában Jack-kel, vagyis a bérgyilkos gondolatmenetelével értek egyet, az nem devianciára utal, hanem vélekedésre a hitről, az emberi élet magasztosságáról, arról, hogy aki árt a másiknak, az miért is ne szenvedhetne, hol jelenik meg a bosszú, és még sorolhatnám.

Főbb kérdés volt, hogy van aki megérdemli a halált. Én ezzel bevallom, bármennyire is "bűnös gondolat", mélyen egyet tudok érteni. Azzal is, ha valaki árt a másiknak, lelkileg, bántja, megalázza, azt kapja vissza, kamatostul. Szerintem ezt mind elkövettük az életben, sajnos én is, vissza is kaptam bizonyos szempontból, még akkor is, ha a szándékom nem rossz volt, hanem épp hogy jót akartam tenni, védeni mást, legalábbis az én értékrendem alapján.

Ez is több nézőpont kérdése, de igen, ha valaki hazudik, és csal, tönkretesz egy emberi életet, akár lelkileg teszi tönkre - miközben ő ezt nem is észleli olyan mértékben - annak bizony bűnhődni kell, akár a sorstól, akár egy emberi (lelki) tevékenységtől, vagy a karmától, én erre jobban szeretek hivatkozni. De az élet egyensúlyban tartja a dolgokat, remélhetőleg. Amit az ember árt, okoz, az visszaüt az életében, vagy a jelenben, vagy később a múltban, de a hibáit, hazugságait, fájdalom okozásait mind-mind megfogja bánni mindenki, előbb vagy utóbb.

Ilyenkor jön az a kérdés, mikor, és ki tudja-e javítani, vagy megpróbálja-e. Sokakat ismerek, akik egy-egy hiba okán közlik, hibáztak kész, majd lesz jobb. Ezt én egyfelől menekülésnek hívom. A javítás, hogy szembenéz vele, és kijavítja, a próbálkozások a jövőben még csak kilátásban sincsenek. Ezt azért fejtem ki, mert mind Jack, mind a pap karakterében ezek megjelennek.

A pap is, mint a legtöbb ember, a kifogásokat, saját maga védelmét keresi a bűnében, és nem ismeri be, hogy javíthatott volna/javíthatna, inkább más utat választott. Itt jön a képbe Jack szerepe. Ez a filmből kiderül, hogyan vált olyanná amilyenné. Ő szerepe ebben a hibák, és kijavításuk felfogásban az, hogy ő, amit hibának vél az ember, neki az nem hiba. Miért baj az hogy olyan embert öl meg, aki szinte kizsigerel más embereket, és a halálba kergeti, megöli őket. Nos, valahol az ő nézpontja szerintem, erkölcsileg ha nem is teljesen indokolt, nagyon is igazságos meglátás ez. Ami más életét kioltja, szánt szándékkal, miért ne lehetne megbosszulni, a halálbüntetés intézményének lenne mit elkövetnie ilyenekkel szemben, de a mai világban néhány önbíráskodó van, aki ezt megteszi. Nem helyeslem egyiket se, de a szemet szemért alapelv ebben érvényesülhetne, ez is az igazságszolgáltatás egy módja, talán jobban hatásos módszere.

Confession-Ep8.jpg

Jack lelki megfejtése, elemzése is központba kerül. A pap mindenáron próbálja megfejteni azt, hogy ha egy ember ilyenné válik, milyen lelki okai lehetnek, mik vezethetnek egy embert olyan tettekre, hogy más életét kioltsa. Tény, hogy itt bosszúról van szó, meg sok kegyetlenségről, amiket részben lehet csak megérti, az indítattást, de sokminden igen is bűn. Jack persze visszacsap a papnak, ő is a lelke mélyére hatol. Pszichikai hadviselés, aki már ismer jó pár személyiségtípust, és kicsit is tanulmányozta az emberi viselkedést, annak sokszor megy ez. Hatalom kérdése is felmerül több nézőpontban is. De nem ragozom tovább, úgy szép ahogy van.

Tele van lelki mélységekkel, élettörténetekkel, mindezt rövid időbe belesűrítve, egybe érdemes is megnézni. Nem beszélve a színészi játékról, mindkét főszereplőnk egyszerűen csodálatos, Kiefer Sutherland (Tükrök) megszokta ezt a fajta szerepet, John Hurt is remekelt mellette. Meg lehet nézni magyarul, angolul magyar felirattal is. Jó szórakozást hozzá!

9/10.

Címkék: sorozat the confession

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr666524383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.23. 12:28:16

én websorinak láttam, és úgy még frenetikusabb, jobban kijönnek a 10percenkénti kliffhengerek, meg a részenkénti pici váltások a sztoriban, stílusban.

SZANDRA 2014.07.25. 19:03:32

@doggfather: Akkor jobban látszik minden rész csattanója, ez tény. Anno engem a sorozat részei közti szünetek kizökkentettek, a kis részletek egy része "elveszett", bár a meglepetések így is megmaradtak, és ez a lényege. De egyben nekem múltkor jobban tetszett, egyben nagyon pörgősnek hat a sorozat.

süti beállítások módosítása