Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az elmúlt év 10 legjobb horrorsorozata

2014.06.05. 16:22 Csabi87

Még egy korábban meghirdetett szavazásunk végeredményével lógunk, viszont a hiányosságot most okvetlenül pótolnánk.

A fenti címet pedig egyetlen aprócska megjegyzéssel egészítenénk ki - mielőtt érkeznek a "hát az nem is horrorsorozat" jellegű éles szemű megfigyelések. A kategóriát meglehetősen tágan értelmeztük és kicsit thrilleresebb és lájtosabb darabok is akadnak a listán. De veselkedjünk is neki, természetesen a végéről.

10. Hemlock Grove

A sorozat, amit én négy részig bírtam és azt is csak Famke Janssen miatt, de utána már ő is kevés volt ahhoz, hogy elviseljem a fiát alakító Bill Skarsgard arcberendezését. Az Eli Roth nevével fémjelzett farkasemberkés sorozat egyébként ennek ellenére üde színfolt volt a tavalyi palettán, ráadásul újdonság, de abból a fajtából, amire talán nem a legkönnyebb ráhangolódni. A Netflix sorozat ennek ellenére megkapta a második évados berendelést.

hemlock-grove.jpg

9. Dracula

Az NBC ősszel úgy gondolta, hogy lépniük kell horrorfronton és a legjobb az lesz, ha ehhez egy méltán népszerű karaktert választanak. Drakula grófnál pedig keresve sem találhattak volna jobbat, ráadásul talán a vámpírőrület is őket igazolja - igaz ez utóbbi, azért mostanra szerencsére már lecsengőben van. Viszont ahelyett, hogy piedesztálra emelték volna a gróf kalandjai sikerült azt jól sárba döngölni. Cole Haddon igényesen befürdött első sorozatával, míg Jonathan Rhys Meyers legyen bármennyire is jó színész nem gondolnám, hogy szívesen emlékszik majd vissza erre a sorozatos kitérőre. Mára pedig már azt is tudjuk, hogy a Dracula egy évadot élt meg.

Dracula.jpg

8. Under the Dome - A búra alatt

A CBS vezérkara meglátta a fantáziát Stephen King A Búra alatt című regényében és úgy gondolták nyárra meg teszi így a Loston is dolgozó Brian K. Vaughan megkapta a lehetőséget, hogy sorozattá formálja a regényt. A dolog kifejezetten jól sikerült, a nyár egyik kellemes meglepetése lett a széria, amire szerencsére itthon is egész gyorsan lecsaptak (szubjektív vélemény, de az elmúlt évek egyetlen épkézláb ötlete ez volt a TV2-nél). A titokzatos Búrával elzárt cáros története pedig működik, köszönhetően egy egészen pofás szereplőválogatásnak no és a jó alapoknak, amit idén már túl is lépnek - no és az első évadban is akadtak eltérések. A második évad pedig hamarosan kezd a csatornán.

Under-The-Dome.jpg

7. Sleepy Hollow - Az Álmosvölgy legendája

Az NBC befürdött saját őszi próbálkozásával, a Fox viszont ügyesen nyúlt a jól ismert történethez és megmutatta, hogy lehet ezt jól is csinálni. Mondjuk itt lehet érdemes megjegyezni, hogy Alex Kurtzman és Roberto Orci talán tapasztaltabb rókák a szakmában és a siker ennek is betudható. Az átívelőszállal operáló, de néhány heti rejtélyt felvonultató sorozat amilyen egyszerű olyan jó. A humor és a misztikum ügyesen vegyített Tom Mison pedig tanítani valóan hozza a figuráját. Nicole Beharie pedig ügyes és gyönyörű. A sorozat szintén megkapta a második évados berendelést, ráadásul ősszel talán egy még jobb évad vár ránk, hiszen a zárás igazán pazarra sikerült.

sleepy-Hollow.jpg

6. Teen Wolf

Az MTV sorozatához sokáig - és még most is - kétkedve állunk. Abszolút tinihorrorról van szó, ami ennek ellenére az első évados nyögdécselést követően képes volt kicsit megújulni és félelmetes lenni. A zenékre kínosan ügyelő - nahát ki gondolta volna - széria szereplői sokszor idegesítően buták, viszont technikailag nem érheti szó a ház elejét, sőt az említett évadról évadra történő fejlődés is nyomon követhető. A nézettségi adatok pedig nem rosszak, hiszen nyakunkon az újabb évad.

teen wolf.jpg

5. Bates Motel

A jó öreg Norman Bates fiatal éveit bemutató sorozat szintén az üde ötletek sorába sorolandó, ráadásul azok közé, amelyek működőképeseknek is bizonyultak. Az A&E valahol talán belenyúlt a tutiba, hiszen nem rég ért véget a második évad, de már biztos, hogy jövőre jöhet a folytatás. Anthonyi Cipriano sorozata sajnos a kicsit mellőzöttebb darabok közé tartozik a blogon, de jövőre megpróbálkozunk egy gyors felzárkózással, hiszen ha lehet hinni a véleményeknek egy igazán nagyszerű dolgot hagyunk ki.

bates-motel-1.jpg

4. Hannibal

Dobogó közelbe érve Bryan Fuller legújabb sorozata jön velünk szembe. A téma ismét közismert, ahogy az is, hogy Fuller jó érzékkel nyúl a témákhoz és úgy tűnik a feldolgozások is fekszenek neki. Persze ebben Hugh Dancy-nek , Laurence Fishburne-nek, Caroline Dhavernas-nak is szerepe van. Igen, jól látod, hogy Mads Mikkelsen nevét kihagytuk, hiszen őt talán érdemes külön kiemelni. Sir Anthony Hopkins játéka után nem lehetett egyszerű egy ilyen szerepet megkapni, úgy hiszem elkerülhetetlennek tűnt az összehasonlítás, azonban a dán színész vidáman ugrotta át a lécet. Az első két évad parádés, a folytatás pedig jövőre érkezik.

hannibal-s.jpg

3. Supernatural - Odaát

Na tessék oda is értünk a dobogóhoz. Nem akarok rosszmájú lenni, de úgy gondolom, hogy a Supernatural annak köszönheti ezt az előkelő helyet, hogy már a 9. évadnál jár és akarva, akaratlanul is beégett az agyunkba. Egykori kedvenc sorozatom ez, ami ért sokat vesztett egykori varázsából és az utóbbi évadok során akadtak pillanatok, amikor többen elgondolkoztunk azon, kell-e ez nekünk. A 9. évadban talán megint elindult valami, amit a jövőre érkező 10. évad is fémjelezhet. A csúfság az egészben az lehet, hogy itthon az 5. évadnál járunk. Persze miért is ragaszkodnánk a tesók kalandjaihoz szinkronosan.

supernatural.jpg

2. American Horror Story

2011-ben robbant a képernyőkön az American Horror Story, amelyről akkor úgy hittük, hogy megreformálhatja a tévés horrorfogalmát. Talán ez is történt. A remek első évadot egy még jobb második követte, hogy aztán a harmadik egy kicsit gyengébb legyen a kelleténél. Persze még így is sok más fölé magasodva. Az évadonként változó történetek mellett nagyjából állandóak a szereplőink, Jessica Lange pedig egy díjnyertes díva, akit háromszor jelöltek Golden Globe-ra az alakításért és egy alkalommal sikerült is elvinnie az arany szobrocskát - a szomorú hír az lehet, hogy saját bevallása szerint a 4. évados szereplés az utolsó a részéről.

american_horror_story.jpg

1. The Walking Dead

Az igazság az, hogy egy pillanatig nem volt kérdés, hogy melyik sorozat végez az első helyen. Itthon és a világon is hatalmas sikernek örvendő képregénys zombitörténetből sorozattá avanzsálódó sztori tulajdonképpen hibátlan. Oké, ez így elvakultan hangzik, de azt hiszem sokan vagyunk ezzel így. A történet pofás, a szereplők többsége szintén, ha pedig az egyszeri zombirajongó egy kis agyhalott mókára vágyik, akkor megkapja, a The Walking Dead ezért sem megy a szomszédba. A korona teljesen jogosan jár.

thewalkindead.jpg

Címkék: toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr56281258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.05. 19:59:48

hogy nem a hannibal az első,
és hogy nincs a listán a dexter?!

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2014.06.05. 21:08:54

@doggfather: A Dextert ott és akkor valamilyen okból lehagytuk a listáról, egyébként viszont több, mint 1000 szavazó gondolta, hogy ez lehet a sorrend. Egyébként annyiban talán csalóka lehet a dolog, hogy a TWD, az AHS és a Supernatural is korábbi sorozatok. Az AHS évad például tudom, hogy gyengébb volt, mint a korábbiak, mégis jól szerepelt. Máskor majd kifejezetten az újoncokra megyünk rá :)

Etniez 2014.06.06. 18:41:26

Hogy a búra mekkora egy szar...

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2014.06.06. 19:54:59

@Etniez: Könyvbe is, filmbe is? Miért? Csak ilyenkor kíváncsi vagyok az okokra, ha nem bánod. Mert oké, szar, de csak van valami konkrét ok, amiért rühelled.

Etniez 2014.06.06. 20:01:58

@Csabi87: sorozatban nézte párom, de ő is abba hagyta. Értelmetlen sztori, gyenge szereplők, életidegen párbeszédek és történések, nulla magyarázat a búrára.

Olyan, mint egy B-kategóriás film, nem vehető komolyan. Azt sem értem, miért horror, semmi horrorisztikus nincs benne.

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2014.06.06. 20:47:26

@Etniez: Az tény, hogy misztikus, de a felsorolás elején jeleztük, hogy eléggé tágan kezeltük ezt, többnyire egyébként azért, mert King regényről van szó. A Búrára még nincs magyarázat az tény, bár ugye a misztikum miatt egy darabig nem is lesz - és szerencsére más lesz, mint a regényben, mert ott valami förtelmes hülyeség volt, pedig egyébként nagyszerű a könyv - a szereplők között talán tény, hogy akadnak gyengébbek és talán a párbeszédek is. Na de nem is korteskedek mellette, mert minek :)

Köszi, hogy leírtad a véleményt.

kotelhuzas 2014.06.06. 20:48:01

A búra alattban annyi a para, amikor a srác elájul és felül...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.06. 21:16:30

@kotelhuzas: tudom, de a hannibal se ahogy a TWD se. ;)

Azért mertem írni, mert az is rajta van.

kotelhuzas 2014.06.06. 21:22:43

@doggfather: Mindjárt kiderül, hogy nincsenek is itt horror sorozatok :)

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2014.06.06. 21:27:17

@doggfather: Azért a TWD szerintem meglehetősen kimeríti a horrorfogalmát. Persze dráma, meg jellem fejlődés, de ilyen alapon valóban csak az AHS marad a listán, mert annak a címében is benne van, hogy horror.

Meg csak magam ismétlem, de meglehetősen tágan viszonyultunk a horrorhoz, mint ahogy általában is tesszük a blogon.

Mezőgazdasági Gumicsizma 2014.06.06. 23:32:06

Biztos bennem van a hiba(ne is próbáljatok meggyőzni az ellenkezőjéről). De ezek a sorozatok véleményem szerint botrányosan szarok/gyengék (és itt, nem a poszt írójával,vagy a leírtakkal van bajom, félreértés ne essen, mert ő is abból főz amiből tud). De itt van például ez a American Horror Story, végig szenvedtem két évadot belőle, de esküszöm Grétsy László nyelvművelő kéziszótára több horrort tartalmaz, mint ez a sorozat. Na a másik agyon hypeolt sorozatról a Walking Dead-röl ne is beszéljünk, olyan izgalmas és kiszámíthatatlan, hogy még egy insomniás csoport is elalszik tőle. Persze vannak olyanok, akiknek ezek a sorozatok tetszenek és megfelelnek, de az én horror igényeimet nem elégítik ki. Nincs más hátra, várok és reménykedem hátha egyszer eljön az én időm/sorozatom... :(

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2014.06.07. 06:00:45

@FITY MA: nem is próbálunk meggyőzni és egyébként van igazság abban, amit mondasz, igazából talán az említett sorozatok az addigi tévés kínálathoz képest horrorok és hátborzongatóak, de önmagukban talán tényleg nem túl különlegesek. A TWD hypepal kapcsolatos felvetésed teljesen jogos. Igazából történet szempontból nagyon kevés olyan van, ami biztosíték kicsapkodó, úgy ánblokk is a sorozatok terén. A Supernaturalt imádom, de a 9 évad során hányszor láttuk már ugyanazt és ugyanazt a fordulatot.

TWD-re visszatérve, ott talán a zombis trancsírozások számítanak érdekesebbnek, szerintem, azok tényleg igényesek és profin vannak megcsinálva.

Ha horror igényekkel rendelkezel és valami igazán jó horrort akarsz, akkor ötletem sincs, hogy mi az a sorozat, ami tényleg nagyon egyben van minden szempontból. Nincs is ilyen szerintem, és nem tudom mikor lesz. A tévében továbbra is csínján bánnak a horrorral, pedig egy gótikusabb jellegű darab simán beleférne.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.06.07. 06:56:15

supernatural szerintem borzasztó rossz, igaz régen láttam, de az maradandó nyomot hagyott bennem

sleepy hollow elég vegyes élmény, voltak egészen remek pillanatai is, de

spoilerke

pl hogy nem tünt fel senkinek, hogy a meghalt rendőr eltűnik a hullaházból, ráadásul nem is nyom nélkül

eßemfaßom meg áll 2014.06.07. 10:11:14

Nevessetek ki tudatlanságomért, vessetek meg, könyörgök: köpjetek le de szvsz a TWD és a Supernatural agyonhájpolt nézhetetlenül szarok.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.06.07. 16:32:44

@eßemfaßom meg áll: twd-t nem ismerem, másikkal viszont egyetértek

Desdenova 2014.06.08. 15:40:15

Ó... ilyen szempontokkal még a Grimmet is listára lehetett volna tenni. A Dextert én is hiányolom.

erwinho 2015.06.05. 14:44:56

A Penny Dreadful is rajta lehetne, sokkal jobb mint, pl. az AHS!

Syracuse 2015.06.05. 18:28:30

Teen Wolf XDD az annyira horror, mint amennyire az Amerikai História X vígjáték...

@erwinho: Kb. 2-3. epizódnál járt a Penny Dreadful, mikor megírták a bejegyzést...Mikor szavaztál volna rá?

süti beállítások módosítása