Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Robotzsaru (2014) - RoboCop

Ember a gépben

2014.05.21. 17:52 Jason13

robocop_2014_poster.jpgEz most egy rendhagyó ajánló lesz, hiszen a Robotzsaru nem horrorfilm, viszont úgy véltük, ha már anno tettünk ki róla képeket és előzeteseket, akkor a kész termékről is emlékezzünk meg. Februárban el is mentem moziba,hogy megnézzem a filmet és friss, ropogós cikket hozzak le, de lustaságomnak köszönhetően most jutottam el odáig, hogy írjak róla. Na, igen, ezért megérdemlek pár ejnye-bejnyét. De térjünk a lényegre.

Az 1987-s Robotzsaru egy igazi klasszikus, az akció és sci-fi műfaj remek összemosása, amely tele van még ma is aktuális társadalomkritikával. Nem mellesleg egy elképesztően brutális alkotásról beszélünk, ahol ha lelőnek valakit, literszámra ömlik a vér. Ezt a filmet is elérte a végzete, azaz a remake készült belőle, de a végeredmény szerencsére egész jó lett.

A történet nagyjából megegyezik az eredeti moziéval, tehát Alex Murphy nyomozót a gengszterek megpróbálják eltenni láb alól, a fickó azonban túléli a merényletet. Igen ám, de élete hátralévő részét már egy fémpáncélban kell töltenie és ha már így alakult, elindul igazságot tenni rossz akaróin.

Az alapok megmaradtak, viszont a forgatókönyv más pontjain már akadnak változások az eredetivel szemben, ezzel pedig nincs baj, én legalábbis szeretem, mikor egy újragondolás nem pontról pontra másolja le elődjét. Jelen esetben külön jár a plusz pont az íróknak, mivel olyan szálakkal dúsították a cselekményt, melyekre vagy nem tért ki a '87-s alkotás, vagy gyorsan átugrott azokon. Így ebben a verzióban Murphy találkozik családjával a merénylet után, sőt, még kiképzésébe is betekintést nyerhetünk. 033b4376-4b19-4375-9da7-3bed2f4f6fb3.jpg

Ebben a verzióban is akad társadalomkritika, bár jóval közönség barátabb módon vannak tálalva a nagy igazságok, mint Verhoeven darabjában. Azonban már az is nagy szó, hogy egy stúdiófilm be mert vállalni ilyen kényesebb témákat, így ezen a téren is jól teljesít a remake.

Ám még mielőtt túlzásba vinném a pozitívumok felsorolását, rátérnék a negatívumokra, mert azok is akadnak. Biztos vagyok benne, hogy sokan már azt a tényt is idevetnék, hogy "az eredeti az igazi, ez szar", de ez nem igaz, mert bár helytálló, hogy a klasszikus első a jobb, de ennek is vannak erényei. Na, de a negatívumokról akartam szót ejteni.

A képi világ túlságosan steril, Detroit városa nem árasztja azt a visszataszító hangulatot, mint az eredetiben. Ehhez jön még az alacsony korhatár besorolás, így viszonylag egy gyermekbarát alkotással van dolgunk, ami azért tartogat néhány durvább pillanatot. A legfájóbb pont számomra egy logikátlanság volt, ami kissé visszavett a film élvezeti értékéből.

Robocop_thumbLG.jpg

Spoiler következik!  Az a szál, ahogy bemutatják, a gonosz pénzemberek hogyan próbálnak egy emberből érzelemmentes árucikket gyártani, butaság. Az eredeti ezt elintézi pár percben, ahol elmagyarázzák, kitörölték Murphy emlékeit. Ha itt is hasonlóan járnak el a készítők, elvágták volna magukat meglehetősen sok történetszáltól, így érthető, hogy mégis használták, de eléggé idealizálva lett a multi cég munkamódszere. Szerencsére több ehhez fogható hiba nem tarkítja a cselekményt, de azért néhány kisebb baki még akad, de azok nem olyan feltűnőek. Spoiler vége!

A film tempóját tekintve nem valami pörgős, viszonylag sok időt szentel a karakterekre és a drámai szituációk kibontására, ez nekem nagyon tetszett, különösen azért, mert egy átlagos látványfilm ma már ész nélkül pörög. Itt el lehet időzni a motivációkon és a miérteken, ezáltal a cselekmény egyáltalán nem válik unalmassá. 

robocop2014.jpgAz akciókra se lehet panasz, dinamikusak és látványosak, úgy, ahogy kell. Egyedül a fináléban látható robotzsaru vs. sok ED209-s jelenetet éreztem rövidnek, de legalább az is jól nézett ki. 

A színészi játékok is egész jók, a főszereplő, Joel Kinnaman felér Peter Weller-hez, Gary Oldman, Michael Keaton és Samuel L. Jackson pedig csípőből kirázzák karaktereiket. 

Mindent összevetve, látszik, hogy a készítők tisztelettel nyúltak az eredeti filmhez és nem csak egy üres, lélektelen pénzmágnest akartak a vásznakra ültetni. Így végül egy kifejezetten szórakoztató és a manapság készülő popcorn-mozikhoz képest egész okosan felépített sztorival rendelkező remake-t kaptunk, ami elmarad elődjétől, de legalább önállóan ügyesen megáll a saját lábán. Ha a producerek kicsit tökösebbek és teljes szabad kezet adnak a rendezőnek, akár új klasszikus is születhetett volna, viszont így se jártunk rosszul. 

Játékidő: 117 perc
Rendező: José Padilha
Forgatókönyvíró: Joshua Zetumer
Szereplők: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Abbie Cornish

Értékelés: 7/10

Címkék: 2014 amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr996153688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.22. 11:23:40

csak az első órát bírtam belőle...

kiderül, hogy a jobb csuklóját miért tartják meg?!

2014.05.22. 12:44:14

@doggfather: egy pasinak a jobb keze csuklótól létfontosságú :)

nevetőharmadik 2014.05.22. 17:22:11

Ejjej... ennek a filmnek két baja van. Tucathangulat, és van összehasonlítási alap. Ami jó benne: az ED-209.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2014.05.22. 20:17:12

Beleesnek abba a hibába, hogy elkezdenek kidolgozni valamit, amire sem idő, sem lehetőség nincs, ha akciót is szeretnének mutatni. A gyerek csak úgy van, lényegében annyiban tölti be a funkcióját, hogy kipipálja a motiváció szálat, az érzelmeit inkább elmondják mások helyette, mert eljátszani nem tudja. Azért is tűnik időhúzásnak a társadalmi mondanivaló - amúgy már egy tizenévesnek is triviális -, mert a maradék időben zajló harci jelenetek egy része is le van egyszerűsítve azzal az éjszakai üzemmóddal, meg egyéb hasonló, erőforrás kímélő módszerekkel. Én úgy vélem, hogy két szék közé, leültek egy nem túl kényelmes párnára.

agika88 2014.05.22. 20:44:17

Mindenféle feldolgozás el van már alapokban rontva, ha az eredeti verzió durva, véres, sötét, erőszakos, erre az új filmet meg lebutítják 12+ korhatárra... :/
Ami szerintem elviszi a hátán ezt a filmet, az a remek színészgárda.

S.Witwicky 2014.08.28. 10:27:48

@doggfather: A jobb kezével tud kezet fogni a politikusokkal meg a fejesekkel!Enyhe gúny:baszki tököd nincs,de legalább kezet rázni tudj! :)

S.Witwicky 2014.08.28. 10:32:35

Amúgy egy baj van ezzel a filmmel:nem jött ki egyből DVDn! Nem más,mint B kategória A kategóriás MELLÉKszereplőkkel,akik jók.Egy újabb felesleges remake,hab lett volna a tortán ha found footage stílusban készítik! :) :) :)

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2014.08.28. 11:52:08

@S.Witwicky: :D ezen de jót nevettem most:D Tényleg milyen mókás lett volna, ha found footageba készítik... vagy az Elmebeteget alapul véve Robotzsaru szemszögén keresztül látjuk a dolgokat, mondjuk úgy kevésbé lett volna látványos.

S.Witwicky 2014.08.30. 00:07:24

@Csabi87: :D Köszönöm szépen! Örülök,hogy tetszett,de tok még jobbat: szemimplatátumot minden szereplőnek,mint ahogyan a V/H/S 2. részének az első kisfilmjében a srácnak volt! :) Jó a blog csak így tovább! :)

Szabóbakterúr 2015.05.28. 10:40:55

Friss hír. 2015.05.27-én este 21.15-kor a FILM+-on levetítették az eredeti Robotzsaru filmet, NEM EREDETI szinkronizálással. Hát meg kell mondjam annak idején jobban választották meg a szinkronokat. Hogy mást nem mondjak a főszereplő Peter Weller-t Forgács Péter (Knight Rider Michael Knight-ja többek között...) szinkronizálta amivel még csak nem is lett volna semmi gond, de a robotos hangja már nem igazán illett hozzá, Túl magas volt. Én tudom, hogy az eredeti Weil Róbert féle hangot úgy oldották meg, hogy egy pohárba beszélt a színész, de az jobb lett. Ami még szembetűnő volt, hogy a fiatal karaktereket idősebb színészek szinkronizálták és fordítva. Pl. a robotzsaru tervezőt Jakab Csaba (Denzel Washington többek közt...), Reed rendőrőrmestert pedig Galambos Péter (Penge) ami szerintem fordítva jobb lett volna. Vagy volt az a jelenet amikor a Polgármestert túsznak ejti egy dühöngő, na ezt a fazont Barabás Kis Zoltán (Benton doki ER...), holott ő inkább középkorú míg a szereplő egy eléggé 60 év körüli tag volt. Na mindegy annyira azért nem volt rossz, de az eredetihez képest messze van nagyon. (Szerencse, hogy megvan nekem:DDDD) Amúgy tuti le fogják még vetíteni egy párszor. Ha valaki megnézte kíváncsi volnék a véleményére.

süti beállítások módosítása