Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Paranormal Activity: The Marked Ones (2014)

A széria, amely az idők során semmit sem fejlődött

2014.04.02. 18:27 Jason13

MV5BMjAwNDAxMjc0N15BMl5BanBnXkFtZTgwNDcyNDU3MDE@._V1_SX640_SY720_.jpgNem pazarolnám feleslegesen az időt arra, hogy hosszadalmasan leírjam a kézi-kamerás horrorok egyik úttörőjének számító horrorsorozat életútját, inkább a lényegre tapintanék. Oren Peli 2007-ben szinte nullpénzből leforgatta a nagy semmit, ez óriási siker lett, majd ezt követte még három folytatás, melyek közül egy sikerült nézhetőre, a többi lópikulát nem ér. És most itt a legújabb darabja a szériának, ami nem egy 5. epizód, hanem a rendkívül csavaros és ötletes fő történetszál (remélem érződött az irónia) mellékága, így a cím mellett nincs ott az ötös, az majd októberben kerül a helyére, mivel a tényleges folytatás akkor kerül bemutatásra. Hurrá!

Addig is nézzük ezt a szösszenetet, ahol a kedves latino közösséget kezdi el zaklatni egy természetfeletti lény.

A történet leírásához lehet kevésnek bizonyulok, mivel egy rendkívül frappáns szkripttel van dolgunk. Na, jó, csak vicceltem, a sztori megint egy rakás szemét. Főszereplőink kedves mexikói fiatalok, akik narkó szipákolás és fegyverkereskedés helyett szorgalmasan tanulnak, majd leérettségiznek, tehát igazi törvénytisztelő polgárok ők. Igen ám, de egyikük szomszédságában él egy furcsa öregasszony, akit sokan boszorkánynak tartanak és miután gyilkosság áldozata lesz a néni, furcsa dolgok ütik fel a fejüket a környéken. 

Többet csak a SPOILER-szócska kiírása után árulnék el erről a csodáról!

Kérem szépen, ahhoz, hogy egy franchise öt rész után semmit ne tudjon felmutatni, tehetség kell! A Paranormal Activity készítői már évek óta ugyanazt a receptet hasznosítják újra és újra, lássuk is, mi ez: A film első felében az égvilágon semmi nem történik, majd néhány ajtó becsapódik, egy-két tárgy magától elmozdul, aztán jön a befejezés, ahol egyszerűen vagy megdöglik mindenki, vagy óriási "WTF?!" jelenetek sorozata után haláloznak el a karakterek. És kész, ennyi! 

Persze, a horror, mint műfaj egyáltalán nem kíván meg bonyolult cselekményt és művészi magaslatokat, de akkor is kéne valami sztori, esetleg valamiféle hangulat, de néhány feszültebb jelenet se ártana. Ez a széria csak elvétve tartalmazza ezeket, például a 3. rész, amibe szorult egy nagyon kevéske kreativitás és a nulla forgatókönyvet is sikerült megtölteni valamelyest sztorival.

Paranormal-Activity-The-Marked-Ones.jpg

Áh, nagyon elkalandoztam, most már térjünk vissza a mexikóiakra. Egyrészt ez a film is baromi unalmas, bár legalább 10-20 percenként lezajlik néhány, már-már horrorba illő képsor a vásznon, kár, hogy ezek szokás szerint túlságosan hatásvadászok. Másrészt viszont ebben vannak talán a széria legnagyobb logikátlanságai.

Főszereplőink a legirreálisabb helyzetekben is kameráznak, kedvencem az volt, mikor a befejezésben már csak egy babzabáló rohangált fel-alá, elvileg az életéért küzdött volna a szerencsétlen, de azt a kurva kamerát nem dobta el! A másik nagy baromság, hogy hőseink a fináléban eljutnak egy sötét házhoz, ahol barátjukat tartják fogva a banyák (én már azt se vettem le, hogy hogy a francba találtak oda). De nem egyedül érkeznek ide, két gengszter csóka is velük tart, tökig fegyverben. Ez mind szép és jó, mert legalább nem egy szál faszban érkeztek a pokol tornácára, de ha tudják ezek a szerencsétlenek, hogy a telken kurva sok veszély fenyegeti őket, mi a francér nem hívták el az egész gettót?! A két kétes arc biztos tudott volna még hívni tesókat, ha nem is az egész családot, legalább csak 5-6 tagot a biztonság kedvéért.

tumblr_inline_mzrhptx7C61rwmbbf.jpg

Igaz, lehet megint én vagyok a hülye, hogy logikát és értelmet keresek egy kézi-kamerás horrorban, ám azért van különbség aközött, hogy "ez lehet úgy lenne a valóságban, de filmen így jobban mutat" és a "faszom a józan észbe, nyírjuk már ki minél hamarabb a karaktereket, oszt hadd költsem el a fizetésem a didibárban". Ennek tetejébe sokszor a szereplők reakciói és cselekedetei is teljesen értelmetlenek.

És elérkeztünk véleményem legfontosabb állomásához, hogy írjak már az ijesztgetésekről és úgy unblock a film horrorisztikus oldaláról. Nem fogok meglepetést okozni, ez a fércmű ilyen téren is ordas nagy bukás. Néha csutkára feltekert hangeffektektől kéne lefosnunk a bokánk, néha szimplán csak beleugrik a képünkbe valami rémség, és kész. Ez nem félelmetes, még csak nem is sokkoló, szimplán csak unalmas és felkelti azokat, akik a játékidő felénél már nyugovóra tértek.

movies-paranormal-activity-the-marked-ones-2.jpg

Azért akad egyetlen pozitívum is ebben a förmedvényben: sikerült nagyjából körülírni azt a sztorinak nem nevezhető dolgot, amire eddig épült a széria: ugye az eddig is tiszta volt a 3. résznek köszönhetően, hogy itt a banyák sántikálnak valamiben. Most mindenki kapaszkodjon, le fog repülni a fejetek a fordulattól, tehát még egyszer SPOILER meg ilyenek: a vasorrú vén ribancok hadsereget toboroznak elsőszülött fiatalokból! Azt a kurva, milyen ütős, mi?! Hát ja, tényleg nem, de legalább kaptunk végre valamit ilyen téren. Mondjuk ezt a baromságot is sikerült felülmúlni a fináléval, ami akkora baromság lett, hogy az valami hihetetlen! 

Összegezvén a látottakat, szerintem ez a sorozat lófaszt nem ér! Az első és harmadik részen kívül az egész egy bűzölgő trágyakupac, se eleje, se vége az egésznek, ezen felül a horrorral, mint műfajjal sem tudtak mit kezdeni a készítők. Sebaj, a parasztvakítás megy tovább, mert még mindig piacképes ez a szenny (bár már közel sem annyira sikeres, mint a kezdetekben), úgyhogy a rajongók várhatják a folytatásokat. De nem kell megijedni, én is lesni fogok rájuk, hogy aztán leköpködhessem őket,bruhaha! 

Játékidő: 84 perc
Rendező: Christopher Landon
Forgatókönyvíró: Christopher Landon
Szereplők: Andrew Jacobs, Jorge Diaz, Richard Cabral

Értékelés: 1/10

Címkék: 2014 amerikai film 1/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr65888162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása