Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Rémálom az Elm utcában 3. - Álomharcosok (1987) - A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors

2013.09.05. 18:14 Wardrum

kepatmeretezes_hu_letlts.jpgAz éber álom (lucid dream) egy állapot, ahol az álmodó tisztában van azzal, hogy ő álmodik és azzal is, hogy minden, ami történik vele, csupán az álom része. Tapasztalt éber álmodók, akik megfelelő praktikák elsajátítása után képesek az álom eseményeit irányításuk alá venni, szembeszállni az esetleg felbukkanó rémalakokkal, konfrontálódni az álmaikban testet öltő félelmeikkel.

A tapasztalt éber álmodó tisztában van az álmaiban felbukkanó rémalakok jelentésével, tud kommunikálni álmában a saját tudatalattijával és nagyszerű és izgalmas dolgok véghezvitelére képes, sorsfordító felismerésekre tehet szert miközben alszik.

Ennek a témának tekintélyes szakirodalma van, az érdeklődők figyelmébe tudom ajánlani Prof. Dr. Paul Tholey - Kaleb Utecht: Alkotó álom című könyvét. 

A Rémálom az Elm utcában sorozat, ha nem is tudatosan, de ezt a témát is körüljárja futószalagon érkezett részeivel. Bár a futószalag kifejezés egy erős negatív felhanggal bír, hiszen a szalagról lefutó termékek szürke egyhangúságát, minőségbeli változatlanságát, vagy Urambocsá’, romlását feltételezi.

Na most ez az, ami a Rémálom az Elm utcában-sorozat eddigi részeit nem jellemzi. Az első rész lefektette a sorozat alapjait, bemutatta álmaink központi rémfiguráját, Freddyt, a kegyelmet nem ismerő mészárost.

A második rész más irányt vett, rejtett háttér sztorijával más jellegű vizekre evezett, új színészgárdával, az első részhez nagyon-nagyon lazán kötődő sztorival. Mondhatni, elkanyarodva az alapkoncepciótól.

Jelen kritika tárgya viszont egy huszárvágással ismét visszafordult az alapkoncepcióhoz, visszahozva az első részben megismert (és életben maradt) karaktereket, és újakat beemelve a kánonba. Ha két szóval kellene jellemeznem a harmadik részt, azt mondanám: Nagyobb és jobb.

Folytatás a tovább mögött.

kepatmeretezes_hu_noest32.jpg

A film felütése az eddigi részekben megszokott séma szerint zajlik.

Kristent (Patricia Arquette) rémálmok gyötrik, melyek rémisztően valósnak hatnak, és központi figurájuk is egy állandóan visszatérő csíkos pulcsis alak… Az anyja természetesen ebből csak annyit lát, hogy lányának alvás zavarai vannak, ezért egy alvászavaros betegekkel foglalkozó kórházba utalja őt. Az idegen környezet, a látszólag érzéketlen orvosi kezelés és az altatókkal való fenyegetőzés, ha lehet, még hisztérikusabbá teszik Kristen állapotát. Ám ekkor érkezik a kórházba, egy fiatal, nyitott hozzáállású kezelőorvos, aki (dobpergés) nem más, mint Nancy Thompson.

Miután Nancy rájön, hogy Kristent és az osztályra beutalt többi alvászavaros kortársát is Freddy gyötri álmaikban, hamar bizalmi viszonyba kerül velük, hisz ahogy az első részből emlékezhetünk rá, neki is meggyűlt a baja Freddyvel, nem egy barátja élete árán. Az ő ellenpólusa a szintén fiatal álomterapeuta, Neil, akinek szent meggyőződése, hogy a csoport rémálmai a legkevésbé sem valósak.

Egy terápia során kiderül, hogy Kristennek megvan a képessége arra, hogy másokat is beszippantson a saját rémálmába. Így behozva Nancyt az álmába, együtt megküzdenek Freddyvel. Ezután, hogy Nancy teljes bizonyosságot nyert arról, hogy ismét Freddyvel állnak szemben, már megosztja a csoporttal rémálmaik visszatéri gazfickójának a kilétét.

Hosszabban nem is szeretnék belemenni a cselekmény ecsetelésébe, ugyanis szeretném, ha te, nyájas olvasó, megnéznéd ezt a filmet. Mert ez egy jó film. Ez a film szeret téged. Ez a film szórakoztatni és kényeztetni fog téged.

kepatmeretezes_hu_ANightmareonElmStreet3DreamWarrioranightmareonelmstreet9537290852480.jpg

Nem csak Nancy az egyetlen visszatérő szereplő, láthatjuk majd alkoholizmusba esett apját is (John Saxon,) aki az első részben nyújtott langymeleg színészi teljesítménye után itt végre tényleg brillírozik. Csak úgy, mint lánya Nancy (Heather Langenkamp). A terápiás csoport többi tagja minden, egytől egyig egy jól átgondolt és életszerű egyéniség, akiket Freddy a saját, személyre szabott félelmeiken keresztül próbál hidegre tenni.

Dr. Neil Gordon (Craig Wasson) karakterfejlődése szépen van ábrázolva, az eleinte kétkedő, gyakorlatias orvos a szemünk előtt alakul át Freddy egyik fő ellenségévé. Arról nem is beszélve, hogy végül ő lesz az, aki fényt derít Freddy születésének meglehetősen felkavaró körülményeire. Mert hogy ebből a filmből az is kiderül. Ha valami igazán jól el volt találva az eddigi részekben az az, hogy cseppenként adagolják Freddy Krueger háttér sztoriját mindig fenntartva az érdeklődést.

Ahogy a film alcíme is mutatja, itt már egy egész csapat küzd Freddy ellen, álomvilágon belül-kívül, ez egy újfajta, kellemes ízt ad a sorozatnak.

A színészi játékok közül igazából nem szeretnék kiemelni senkit sem, mert meglátásom szerint a színészgárda egységesen nagyon jól teljesített, az első résszel szemben itt már mindenkinek nagyon meggyőző a produkciója a rendkívül bájos Patricia Arquette-től egészen Robert Englund jól megszokott kiváló teljesítményéig.

kepatmeretezes_hu_600fullanightmareonelmstreet3_dreamwarriorsscreenshot.jpg

A 3. részre úgy érzem felnőtt a sorozat és megfelelően komolyan veszi önmagát, a színészek karaktermegformálásaival együtt. A vendégszerepekről inkább nem is ejtek szót, nekem két olyan ’felbukkanás’ is volt, ahol elégedetten csettintettem, hogy nahát, micsoda sztárparádé. Legyen mindenkinek meglepetés. Annyit elöljáróban talán el tudok mondani, hogy az egyik nem más, mint hazánk egy távolra vetődött régi lánya…

Mindent egybevetve engem ez a rész megvett kilóra és nagyon jó szívvel tudom ajánlani a sorozat rajongóinak, és azoknak is, akik még csak terveznek rajongani érte…ugyanis ezért a sorozatért az eddigi részek alapján tessék rajongani.

10/10

Címkék: 1987 10/10 amerikai film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1005494803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása