Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

[REC] (2007)

A found footage királya (?)

2013.08.03. 18:04 Herschmi

rec_poszter.jpgBlogunk eddigi filmkínálatát böngészve megdöbbentő dologra lettem figyelmes. Míg a sorozat második és harmadik részéről írt Csabi87, addig az első teljes egészében kimaradt. Rám is nagy hatást tett a [REC], így nem volt kérdés, hogy pótolnom kell ezt a hiányosságot a Tales From The Blogon.

Angela az egyik tévécsatorna éjszakai műsorának házigazdája. Aktuális feladata, hogy egy teljes éjszakát eltöltsön a helyi tűzoltók munkáját bemutatva operatőr kollégájával. Unalmasan telik az este, mígnem végre beérkezik egy riasztás. Egy bérházba kell kimenniük az egyik idős lakót megnézni, akinek a lakásából fura hangok szűrődtek ki. Amikor a tűzoltók a rendőrökkel együtt behatolnak a lakásba, az öreg hölgy zavartan viselkedik, majd rájuk támad. Egyikük súlyosan megsérül, de mire a földszintre érnek, karantén alá veszik az egész épületet és csapdába esnek. Egyre több lakón jelennek meg az őrület és vesztettség tünetei, a többiek pedig már a túlélésért küzdenek.

Folytatás a tovább mögött.

Ha nem is forradalmasította a [REC] a found footage filmeket, de annyira kiemelkedő volt köztük, hogy az egész világot bejárta és az amerikaiak már egy évvel később pofátlanul lemásolták Karantén címmel.

Hogy miben rejlik sikerének titka? Hogy talán az ilyen stílusú filmek minden eredendő hibája ellenére ez sikerült a legizgalmasabban és egy teljesen új színt tudtak hozni a zombifilmek világába. SPOILER!!! Bár gyakran okkult dolgok (voodoo varázslatok, stb.) keltek életre a holtak, tudtommal még senki sem lőtte el azt, hogy egyenesen az Ördög szállta meg őket. Én többek közt ezért lettem rajongója a sorozatnak. SPOILER VÉGE!!!

rec08.jpg

Ami komoly gond, hogy mindössze 75 perces, de az első háromnegyed órában alig történik valami. Igaz, a maradék fél órába meg belesűrítik azt, ami addig kimaradt, így azért nem lett olyan rossz az összkép.

A színészek jól teljesítenek, tényleg átérezhető az a pánikhangulat és stressz, amely uralkodna egy ilyen helyzetben. Főleg a „Tedd már el azt a kurva kamerát!” és a „Nekem mindent dokumentálnom kell!” jelenetekben jön át nagyon. A ház lakóit is jól válogatták össze, tényleg hihető, hogy ez egy létező, heterogén lakóközösség.

REC.jpg

Technikailag sokat ne várjunk, de egy kézikamerás horrortól nem is lehetnek ilyen téren túl nagy elvárásaink. Ugyebár az operatőr az egyik főszereplő is, és ez a film legnagyobb hibája. Minden izgalmasabb jelenetet hazavág a kamera rángatásával. Pont azokat a részeket teszik tönkre, amik jobbá tehették volna a filmet. Zene meg ugye nincs is, csak hogy életszerűbb legyen, de a hangok teljesen rendben vannak és a komponált dallamok hiányát egyáltalán nem is vettem észre.

Összességében a Jaume Balagueró - Paco Plaza rendezőpáros remek munkát végzett. Előbbinek volt tapasztalata horrorfilmek terén, az ő nevéhez fűződik A rettegés háza és a Hideg csontok is (később az Amíg alszol), utóbbi viszont csak a borzasztóan szar Farkasvadászatot (Romasanta) tudta felmutatni.

rec2.png

A folytatás még jobban sikerült, mint az első rész, kiteljesedik benne a történet. Sajnos a harmadik rész már vegyes érzelmeket váltott ki belőlem. Esküszöm, nyálasabb volt, mint a Titanic! Nem értem, miért kellett egy hentelős love story-t leforgatni, de remélem Balagueró a zárófelvonásban helyrehozza Plaza hibáját.

Remek kis film, és sokat dicsértem is, ennek ellenére csak 6 pontot adok neki. A szigorúbb pontozás viszont ne vegye el senki kedvét, megéri rászánni az időt az egész sorozatra. És visszatérve az alcímben feltett kérdésre: nem, a Blair Witch még mindig ver mindenki mást.


Címkék: 2007 6/10 spanyol film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr585340550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása