Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hannibal 1. évad 1. rész

2013.04.08. 17:19 adam8

Most így hirtelen nem is tudom, hogy hol kezdjem. Annyira friss az élmény, hogy szinte még ropog és gőzölög, mégis nehezen találom meg a megfelelő szavakat.

Spoiler nélkül a lényeg annyi lenne, hogy a Hannibal első blikkre egy baromi jó, szórakoztató krimi – thriller sorozatnak néz ki. Őszintén bevallom, hogy engem az első pár percben megvett magának, de azért ott motoszkál bennem, hogy mást kaptam, mint amire vártam.

Spoileresebb értekezést a tovább mögött olvashattok. Aki még nem látta esetleg a pilotot, csak saját felelősségére olvasson tovább.

Hannibal_3.png

Idén el vagyunk kényeztetve, hisz nem egy legendás ikon tért vissza a képernyőre. Gondolok itt Norman Bates nagyszerű visszatérésére a híres Motelbe. Minden percét imádom a Bates Motelnek, remek karakterizált kis drámát hoznak össze nekünk részről részre a készítők egy csipetnyi rejtéllyel és gyilkossággal megfűszerezve.

És visszatért a kedvenc doktorunk, Hannibal is! A készítői széket az a Bryan Fuller (2002-es Carrie c. Stephen King adaptáció filmforgatókönyve is az ő nevéhez fűzik) foglalta el, aki az én egyik kedvenc sorozat készítőm/íróm. A főszereplőnek pedig megnyerték Mads Mikkelsent is, akit a Casino Royal vérzőszemű gonoszaként ismertem meg és akinek a játékát azóta is kedvelem. Nagy reményekkel vártam hát, hogy végre valahára eljöjjön a premier napja. És el is jött.

Hannibal_1.png

A rész közben első gondolat, ami átfutott az agyamon, az volt, hogy milyen piszok nehéz dolga is van/lesz Mads Mikkelsennek. A Hannibal filmek klasszikus darabok, ráadásul Sir Anthony Hopkins ezért a karakter megformálásért Oscar – díjat is kapott. Volt egy előzetes félelmem, hogy nem fog sikerülni megugrania a lécet. Egyelőre az első rész alapján én még nem tudtam leszűrni, hogy az amúgy zseniális Mikkelsen mennyire fogja hozni a jó öreg Hannibalt, mert effektíve kevés játékpercet kapott. A rész második felében lépett csak be a „játszótérre”, de az a bő húsz perc, amit eddig az ördögien zseniális kannibál doktor bőrében töltött, több mint biztató. Mondom ezt annak ellenére, hogy azért ez a Hannibal nem az a Hannibal, akit eddig megismertünk. Jól látszik a kikövezett út, amire nyilván előbb - utóbb rá fog lépni, és azzá a szörnyeteggé válik, amit a mozifilmekből megismerhettünk, de ez még nagyon messzinek tűnik. Most még igencsak az út elején jár, amit én annyira nem is bánok. Ha tudatosan, okosan és lassan építik fel a karaktert, akkor ez jól is elsülhet. Így Mads Mikkelsennek is kap elég időt arra, hogy még jobban megismerje Dr. Hannibal Lechter zseniálisan őrült elméjének legsötétebb bugyrait.

A kevés játékidő, amit kapott, egyben azt is jelentette, hogy nem tudták igazán felépíteni a címszereplő karaktert. Sőt! Szerintem nem is nagyon akarták. Úgy kezeltek minket, mint akik pontosan tudják, hogy kicsoda, micsoda Hannibal Lecter. Ez egy kétélű fegyver, ami elsülhet jól is, hiszen így Graham karaktere komplexebb, részletgazdagabb lehet, meg elsülhet rosszul is, hisz aki nem látta Hannibal Lecter egyik filmjét sem, az nem sokat tudhatott most meg róla.

Hannibal_5.png

A fentebb beharangozómban azt írtam, hogy mást kaptam, mint amire vártam. Miért is írtam ezt? A válaszhoz megint fel kell hoznom azt, amit az American Horror Story-s összefoglalókban már említettem: nem nézek előzeteseket, mert félek, hogy lelövik benne a poént. Most sem néztem, pedig abból bizonyára kiderült volna, hogy a cím egy kicsit becsapós, mert ez a sorozat eddig Will Grahamről szól. Majd egy jó öt-hat rész után ki fog derülni, hogy melyik pólus felé fog inkább elmozdulni.

Nem tudom kinek mi jutott róla először az eszébe, de nekem Will Graham nagyon Sherlock Holmes-os volt. Amit nem negatívumként mondok, hiszen zseniális nyomozó. Hugh Dancy pedig kiváló választás volt erre a szerepre, nagyon illik neki ez az instabil, kényszeredett nyomozó figura, aki valami hihetetlen képzelőerővel rendelkezik.

Ennél a pontnál kell megjegyeznem azt, hogy a sorozat megvalósítására a gyönyörű jelző illik a leginkább! A fényképezés mesteri, Graham képzelőerejének bemutatása pedig igencsak kreatívra sikerült. Jó nézni, ahogy a fejében rekonstruálja az eseteket, a gyilkos bőrébe bújva, mintha tényleg ő követte volna el.

Csakhogy a nagy erő nagy felelősséggel is jár. A jelenlegi szitura lefordítva ez annyit tesz, hogy a nagy képzelőerő rémálmokat, hallucinációt és instabilitást okoz. Ezért is féltette annyira a Laurence Fishburne által alakított FBI nyomozó Willt az esettől. Félt attól, hogy nem bírja, hogy összeroppan majd attól, amit esetleg láthat. Igaza is van, mert Will tulajdonképpen egy időzített bomba, és ha egyszer robban, akkor az nagyot fog szólni. Jól kirajzolódik az is, hogy mennyire küzd a saját démonjai ellen. Kérdés, hogy meddig tudja? Így is gyógyszereket szed, hogy kontrollálni tudja az agyát.

Hannibal_2.png

Aki viszont egy nagyon sötét horror – thriller sorozatot vár, az most kicsit csalódhatott. Szó se róla, van itt gyilkosság, tüdő és májkitépés, vér, kannibalizmus meg sorozatgyilkos is, de ez inkább egy krimisorozat ismert karakterekkel. Hannibal most többé-kevésbé a jók oldalán játszik, hisz izgatja őt Graham személyisége, megfigyelő képessége, a jelleme. Érdekes párost fognak alkotni!

Hannibal_4.png

A legnagyobb negatívum nem a rész minősége, a karakterek kidolgozottsága, a színészek teljesítménye, hanem a nézettség.  A Hannibal aggasztó számokkal nyitott: az NBC országos csatornája által sugárzott sorozat pilot epizódja összesen 4,36 millió amerikai tévénézőt érdekelt, ami nem túl biztató kezdés, de ami fontosabb, hogy a 18-49-es kategóriában egy gyenge 1.6 –es eredményt ért el. Általánosságban az a tendencia, hogy a második részre valamennyit esik a nézőszám. Na, ezt jó lenne itt elkerülni és kicsit erősödni. Bevallom őszintén, a látottak alapján nem értem a nyitó nézettséget, mert újszerű és friss sorozatról van szó, amiből a látottak alapján valami igazán különleges dolog is kialakulhat. Csak kapja meg az esélyt a bizonyításra!

Címkék: sorozat hannibal

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr375211947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

afazekas 2013.04.10. 14:30:34

Újabb sorozat aberráltaknak...

Lord Blackwood 2013.04.10. 18:26:47

@afazekas: Jól van, akkor nézzél Eperkét, te széplélek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.10. 19:51:19

nem hiszem, hogy baj, hogy hannibal csak amolyan mellékszereplő, mint a bárányokban is volt, nem??

süti beállítások módosítása