Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Versus (2000)

Japán borzalom, csak saját felelősségre

2013.03.29. 18:39 SZANDRA

versus-poszter.jpgIlyen mocsok, felesleges alkotást már rég nem láttam. Ez egy semmi... nem is igazán tudok pozitívat mondani, de igyekszem azért lentebb valamit kiemelni.

Két szökött fegyenc, Egyeske (igazából KSC2-303-as rab, de én ha nem bánjátok maradok Egyeskénél, mert én ezt a frappáns, forgatókönyvírók által kitalált nevet nem vagyok hajlandó használni) és Ketteske futnak az erdőben, jönnek a gengszterek, csak úgy a semmiből, semmi céllal, csak hogy gyilkolásszanak, valamint vannak a rendőrök is, akik elől hőseink szöknek. Egy kis szópárbaj után bumm-bumm, és itt derül ki hogy ez az egész egy zombihorrorszerűség lenne.Vége.

Lényegében ennyi lenne az egész, de akkor térjünk ki erre a filmesztétikailag kicsit se jónak nevezhető szemétre kicsit bővebben a tovább után.

Még kiegészíteném annyival, hogy bemutassam valamiféle történettel azért mégis csak rendelkezik: Ahol a cselekmény játszódik, az a Feltámadás erdeje. Itt játszódik az örök csata a két oldal között, ehhez kell véráldozat, és a feltámadás vére hogy kinyissák a 666 kaput, ami ott található.

Izgalmasnak hangzik az egész, de nem az. A gengszterbanda kezdetben öt yakuza meg egy csaj, hogy utóbbi minek van ott, azt nem tudni előre, de azután jön a dráma. Egyeskével egymásra néznek, rögtön felébred a szerelem, és mindezt fekete-fehérben! Nagyon drámai, tényleg, mert a szemezést normális ember nem érti, ilyenkor még a világ fekete-fehérbe is vált, ezt persze mind tudjuk...teljesen természetes.

versus-1.png

A gengszter banda, valami röhejes. A főnökük, szerintem azt az se tudja hol van, olyan könnyedséggel nyírja ki a zombikat hogy az elképesztő, ráadásul a "harci sikolyai" borzalmasak, de hogy ettől csak szánalmasabb az egész az biztos. Vannak sajnos ennél sokkal rosszabb jelenetek, és egy-kettőt csak azért írok le részletesen, mert annyira szívfájdítóan rosszul van kitalálva, hogy jobb nem is látni....

Szóval amikor Egyeske és az egyik yakuza verekednek, elrohannak, mert hallják a zombibunyót, és azt biztos érdekesebb mint a párbaj, de otthagyja Egyeske a "szívszerelmét", a zombi támadások közben, akit előtte jól le is ütött, hogy ne lásson semmit se a bunyóból. Hol van ebben a logika? Mondjuk én nő vagyok, de az biztos hogy:

1. Nem ütöm le a szerelmem, hanem beszélnék vele, és együttműködnénk, mert ez a rendje.
2. Ha meghallom, hogy zombiseregek vannak a közelben, nem hagyom eszméletlenül magára, hogy aztán ott egyedül majd csak el lesz minden segítség nélkül!

Jézusom, ez a pasi nem normális, és elvileg ő lenne a főhős! Vagy úgy általánosságban a japánok nem éppen normálisak, szerintem. Egy szó mint száz, ő a mi hősünk, akinek szurkolni kellene, de ezen kívül a modora rettentő: egoista és ellenszenves.

A zombis lövöldözős jelentekben a vágások tragikusak, nem látni semmi érdemlegeset, csak a fejüket. A lövésekben a TWD rajongók tudják, hogy nem halnának bele a zombik azonnal, ha csak nem az agyukat loccsantják szét, de itt nem. Ahogy esik úgy puffan alapon, hol az egyik belehal, hol meg nem.

versus-2.jpg
Mikor már egymásra lőtt - sajnos véletlenül - két japóm megörültem, komolyan, végre annyi az egésznek, elegük van már nekik is ebből a filmből és jön a harakiri, de sajnos nem. Ehelyett valami nagyon furcsa bocsánatkérésnek lehetünk szemtanúi. Sejtek a jelenet mögött egy ideg-összeroppanást is, csak nem lett bemutatva, így az egész csak egy hisztérikus érthetetlen kirohanásnak hat. Bár ennek a fazonnak az egész jelenléte valami idegi rendellenességre vezethető vissza ahogy mozog, ordít minden ok nélkül.

A lövöldözős jeleneteknél Egyeske szerepe túlnőtt a fizikai határokon, össz-vissz kb. négy tölténnyel lő és ezzel kifektetett egy csapat zombit, nos erre is csak ő képes. De igazából a zombikat leszámítva ez az értelmetlen verekedés Egyeske és a gengszeterek között viszi még a filmet. Egyszer csak a lány is felébredt, az egyik gonosz még el is hurcolja, túszul ejti, de azért megint van idő egy hosszabb egymásra nézésre, mert jaj de romantikus, miközben Egyeske az életéért küzd a főnök ellen, aki ezalatt már háromszor szíven szúrhatta volna.

Na de jöjjön a történet folytatása. Csavarnak alig nevezhető, de annak szánt képsorokból tudjuk meg, hogy Egyeskének ebben az egészben nagyobb szerepe van mint azt hittük volna... ez az egész valami forradalmian nagy tett! Eleve elrendelt küldetés, vagy mit tudom én, de a lány így adta elő.

Inkább nem szándékozom tovább firtatni, még sehol se tart az egész cselekménye, de hibák bőven vannak benne, de majd összeáll a történet a zombikkal együtt. Lesznek még új karakterek, magukat rendőröknek nevező Stan és Pan, egy gyilkolászó trió, megjelenik a mindenek felett álló nagyfőnök, akinek a gengszter főnökkel lesznek még gondjai.

versus-3.jpg
Azonban a legutáltabb karakter: a gengszter főnök. Egyrészt ahogy tartja a karját a borzalom, mint a plázacicák, néha a beszéde is olyan, és amilyen fejeket vág... Te jó ég! Ez tragikus, egy őrült, perverz idióta, mindemellett eléggé homokos is, ami összerakva a jeleket és mozgását, nem is annyira meglepő, bár ilyen típusú filmbe nem biztos hogy ez a vonal beletartozik, de japánokról van szó. Már semmin se csodálkozom ha Japánról van szó, onnan jönnek animék és az ahhoz hasonló borzalmak is.

Na jó, egy - két baki még, amit nehezen bírtam elviselni:

Az első nagyobb beszélgetése Egyeskének és a lánynak rögtön egy veszekedés, ami kb arról szól hogy ne ölj embert. Ez mind szép és jó lenne, ha előtte nem láttuk volna egy tucatnyi zombi meg ember közötti lövöldözést. Valóban nem kéne bántani őket, de ez az egész itt erről szól! Mert ennek a filmnek nincs rendes áttekinthető története a puszta gyilkolászáson kívül. Itt előre megjegyzem hogy Egyeske random leüti szegény lányt, ha megnő a tesztoszteronszintje - tényleg így kell bánni egy nővel, bántsa csak, nyugodtan. Teljesen normális, baromira...

Az egyik tag tud repülni, hogy miért azt nem tudni, de csak úgy a semmiből berepül a jelenetbe. Kár hogy nem repkedett tovább. A film 90%-ának nincs értelme.

versus-4.png
A verekedéses jelenetek, még úgy ahogy elmennek, de itt is vannak kivetnivalók, rossz szögből van felvéve, teljesen kiszámítható a koreográfiája, van ahol meg egyszerűen nevetséges, hová tűntek a régi Mortal Kombat-féle stílusú összecsapások? Ott volt lendület, remek aláfestés, jó karakterek, de ez, ez egy semmi, lehet hogy pont Robin Shou (Mortal Kombatból Liu Kang) szereplése feldobta volna ezt az egész filmet, de jobb is talán hogy nem adja a nevét ilyen szörnyűségekhez.

Elég kegyetlen a film, tele van véres jelenetekkel, mindenki arcát vér áztatja, a nagyfőnök szíveket eszik két étkezés között, egy ökölcsapással lyukat üt mások fejébe, és sorolhatnám még, de már agybajt kapok a filmtől. Nem szeretnék spoilerezni fontos történésekben, eszembe sincs, meg kell nézni, vannak benne olyan fordulatok, amik teljesen logikátlanok. Meg van benne azért a meglepetés ereje, ezt nem tagadom.

Elég sok jelenetnél beszélnek bele a kamerába, ami nekem kifejezetten nem tetszett. Ezt a stílust nem részesítem előnyben, de hogy ne csak a cselekményt és a karakterek jellemrajzát szidjam, a rendezésbe is bele lehet kötni.

versus-5.jpg
Én előre bocsátom hogy nem tudom megkülönböztetni egymástól a szereplőket, bár itt viszonylag könnyebb talán mint más alkotásoknál, de néha a nőket a férfiaktól se lehet megkülönböztetni, sztereotípia tudom, sajnálom. Szóval nem vagyok ázsiai film rajongó, főleg nem japán, köszönhetően részben az ilyen alkotásoknak és animéknak (leszámítva a régi jó Dragon Ball, Sailor Moon és társai sorozatokat, amiket kiskoromban én is izgatottan vártam mindennap). A maiaktól szimplán hányingerem van.

A legrosszabb ami ehhez a filmhez tartozik, hogy ha jól értesültem ez egy kultfilm, Ryuhei Kitamura (Éjféli etetés) rendezte. Állítólag nagyon szeretik, még itthon is, de miért? Ez számomra örök rejtély, és nem is szeretnék rájönni, jobb nekem így, boldog tudatlanság. Akinek ez a mániája, az szeretni fogja, szerintem gőzölgő tehénlepény.

Ne nézzétek inkább meg, szubjektív véleményem, inkább tényleg nézzétek meg a Mortal Kombat-ot és a The Walking Dead-et, sokkal jobban megéri mint ez a magát filmnek nevező hulladék. Borzalom, esküszöm, viccnek jó, de komolyan ne vegye senki, mert akkor két órás szenvedés. Néhány jelenet, tudom eredetileg milyen szándékkal készült, azonban annyira nevetséges, hogy sírni kellene az egészen.

Az egész egy nagy 0 lenne, de mivel olyan nincs ezért 1 pontot ér az egész, és ezzel még kedves voltam.

Címkék: 2000 japán film 1/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr735062052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerryco 2013.06.25. 23:26:09

www.imdb.com/title/tt0275773/?ref_=sr_4
6.5 az imdb-n. Ők szórakoztak rajta... :) Én is.

Darkcomet 2014.09.14. 15:20:10

Pedig klassz film, csak hát ugye japánba készült, japánokkal, japánoknak. Ezzel kb. annyit akartam írni, hogy az ilyen filmekhez nem árt kicsit japánná válni a nézőnek is, mert európai meg amcsi hozzáállással teljes kaotikus és értékelhetetlen lesz az egész. Szóval ezek után olyan filmeket, mint Robo-geisha, Machine Girl, stb. inkább meg se nézz. :-)

süti beállítások módosítása