Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Végzetes túra (2009) – Vertige

Újabb alpesi horror

2013.01.27. 18:51 Herschmi

vegzetes-tura-poster.jpgRáadásul a jobbik fajtából! A rendkívüli Sennentuntschi után újabb hegyvidéki horrorral lettünk gazdagabbak! Mielőtt valaki megszólná az alcímet, hogy hoppá, ez nem is az Alpokban, hanem a horvát hegyekben játszódik, közölném: Horvátországban nincs egyetlen vasalt út sem (via ferrata, vasalt út, klettersteig ugyanazt jelenti). Szóval szépen az Alpok hegyeiben forgattak a franciák, kitalálván mellé egy balkáni háttérsztorit, ami számukra biztosan hihető (gyanítom csökött kis francia agyuk azt gondolja még mindig az egész Balkánról, hogy primitív barbárok lakják). Na de lássuk miről is szól ez a film.

Pár fős baráti társaság via ferratázni indul a Dinári-hegységbe. Fred ötletére egy lezárt úton kezdenek el mászni. Sajnos a jó kedv pár óra hamar alább hagy, mikor egyikük alatt leszakad egy függőhíd. Ugyan sérülések nélkül megússza a lány, de mivel az odaúttal megegyezett volna a visszaút, így kénytelenek ismeretlen terepen folytatni útjuk. Az elhanyagolt út újabb veszélyeket rejt, de nem csak ez az egyetlen problémájuk: rá kell jönniük, hogy valaki vadászik rájuk.

A tovább mögött folytatom.

A via ferrátázás az egyik kedvenc hobbim, így elég könnyen a szívembe zártam ezt a filmet. Viszont pár dolog akarva-akaratlanul is szúrta a szemem. Az egyik, hogy én nemigen láttam olyan embert, aki sisak nélkül indult volna ferratázni. Valahogy nagyobb a veszélye annak, hogy egy elszabadult kődarab fejbe kap, mint hogy valami hegyi remete levadásszon. A másik pedig, hogy ha már mindenáron ragaszkodtak ahhoz, hogy a klettersteig kezdő szakasza szabad mászás legyen, akkor igazán ügyelhettek volna arra, hogy olyan kamera beállításokat használjanak, amin nem látszanak a kilépők és az acélsodrony. Ez kicsit gáz volt szerintem. Meg az is, hogy többórás útra egyetlen táskával indulnak el, élelem és víz nélkül. És ami a legnagyobb ökörség: ki lehet olyan hülye, hogy elindul egy lezárt úton, ráadásul egy totál kezdővel?!

h_vertige_201.jpg

A film első harmada telis-tele van lélegzetelállító képekkel. Lenyűgöző hegyek és szurdokok, kristálytiszta hegyi patakok gyönyörködtetik szemünket fehér, hideg kék és zöld színek dominanciájával. A magasságot és tériszonyt remekül érzékeltetik, még én is beleszédültem sokszor, pedig nincs vele problémám. Izgalomra sem lehet panaszunk, a véletlen balesetek folyamatosan magasan tartják az adrenalin szintünk, kellemesen borzongatják az idegeinket.

Aztán egy hirtelen váltás következik mind a történetben, mind a képi világban. Amíg fel nem értek a fennsíkra és be nem sötétedett, azt hittem, hogy egy szimpla thillerrel lesz dolgom, de ez pillanatok alatt átváltott egy vérbő slasherbe. A fekete mellett a belső felvételeknél az Inside-ból már jól ismert narancs színezés dominált, ami igazán sötét hangulatot teremtett.

vertige-5.jpg

Ezért nem is értem, miért világosban fejezték be a filmet. Ezt elég nagy bakinak tartom és sajnos elég hangulatromboló is volt. A gyilkosról, Antonról szinte semmit sem tudunk meg, az látszik a fején, hogy nincs ki mind a négy kereke. Külsőre kicsit olyan semmilyen, jobban is megemberelhették volna magukat a sminkeset és jelmeztervezők. Az állítást, miszerint eddig több mint 3270 ember tűnt el a Balkánon tisztázatlan körülmények között helytállónak tartom. De gyanítom a franciák vagy nem néztek utána, vagy nem érdekelte őket, hogy ennek a 99%-a a délszláv háborúk alatt tűnt el.

high_thumb.jpg

Minden hibája ellenére egy igazán igényes rendezéssel rukkolt elő Abel Ferry, ami azért nagy szó, mert ez volt az első nagyjátékfilm, amit forgatott. Túl sokat ne várjunk tőle, de unalmas estékre és baráti összejövetelekre kitűnő választás lehet. 7 pontot kap tőlem.

Címkék: 2009 francia film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr254998783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2013.03.30. 13:30:49

Helyenként elég jó a film, de a végére elég nagy klisétengerré változik.

süti beállítások módosítása