Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy gyilkos agya (2004) - Mindhunters

Profilozók gyakorlaton

2012.11.21. 18:57 SZANDRA

egygyilkosagya-poster.jpgA 2000-es évek elején divatba jöt a bűnügyi sorozatok és filmek gyártása, azon belül is talán az olyan produkcióké, amik szorosan foglalkoznak az áldozatok és elkövetők személyiség jegyeinek kutatásával, vagyis központi szerepet kap a victimológia és a kriminálpszichológia tudománya. Itt nem pusztán a helyszíni tényekből és tárgyi bizonyítékokból indulnak már ki, hanem ezeket az ismereteket felhasználva felvázolják az esetleges tettes kilétét, belső világát és külső megjelenését, hogy vajon miért is követte el a brutális gyilkosságokat. Mielőtt a Gyilkos elmék című sorozat hódító útjára indult volna, 2004-ben bemutatták ezt a filmet, ami bár inkább a véresebb krimikhez áll közelebb, előtérbe kerül a profilozás is, illetve, hogy pontosan mit is csinálnak a viselkedéselemzők.

Quantico, Virginia. - Az FBI itt képzi ki saját akadémiáján a leendő ügynököket, akik a tettes elkapásában segítenek a profilalkotással. Főhőseink itt végzik tanulmányaikat az akadémián és épp várnak a nagy elbírálásra és a terepgyakorlatra hogy bizonyíthassák, igenis remek ügynök válhat belőlük. A tanítójuk, Harris ügynök úgy dönt, hogy egy gyakorlat során teszi próbára ügynökeit, hogy azok jobban felmérjék a munkát. Így jutnak el az Oniega szigetre, ahol már adva van a feladat: egy sorozatgyilkos, a Bábkészítő szedi áldozatait, profilt kell alkotni róla és letartóztatni. Egy nyomozó is csatlakozik a csapathoz, aki így kívülállóként próbál beférkőzni a gyakornokok közé, azonban a tréning átvált valós mészárlásba, ugyanis a csoport tagjai sorra hullanak el, így a profilozóknak meg kell találniuk az árulót, mielőtt az mindegyikükkel végez.

Folytatás a tovább mögött.

mindhunters-2.jpg

Kifejezetten tetszett, hogy a fő mozgató rugatója a történéseknek valóban a profilozás. Persze voltak tipikus mellékszálak, a párkapcsolati gondok, a rivalizálás, egymás folyamatos kizsigerelése, vádaskodások, minden benne volt, de olyan szempontból sokkal érdekesebb volt, hogy viselkedéselemzői szemmel mindenki mást emelt ki, észérvekkel jöttek, amiket megtanultak a tankönyvekből, éppen ezért mindenki gyanús, és mindenki képes tisztázni magát. Elkezdődik az igazi FBI-os munka: Ki az elkövető, mik a kézjegyei, milyen rendszerességgel öl, mik az áldozattípusok ismertetőjegyei, mi okozhatta a gyilkosban azokat a változásokat, amik a bűntény elkövetésére ösztönözték. 

Különösen jól kivitelezett csapdák voltak benne, és remek nyomok, például ilyen a dzsekiken megjelenő átvilágított betűk, amik kiadják a Croatoan szót, ez ugyebár egy vírus volt, ami régen egy amerikai területen terjedt el a hiedelem szerint, és a területen nem maradt élve senki, erre persze következtethettek azonnal arra, hogy bárki is követi el, mindenkivel végezni akar, és így a gyanúsítottak is folyamatosan változnak.

Ezek a rejtélyes balesetnek tűnő tragédiák még időpontokhoz is vannak kötve, egy-egy óra jelzi, hogy hány ember és mikor fog meghalni, ennek pedig meg van a maga jelentősége, hiszen közülük való a gyilkos, egy profilkészítő. Ki tudná jobban megszervezni a haláleseteket és a csapdákat mint egy profilozó, aki ismeri az áldozatai összes tulajdonságát, belső emberként pedig sokkal könnyebb a dolga. A karakterek jellemét pedig pont egy-egy rájuk jellemző személyiségjegy alapján ismerjük meg igazán, nem előttünk bontakozik ki az egyéniségük, hanem elmondják ezt nekünk a többiek, ebben az a legjobb, hogy aki igazán szimpatikussá válna, azok hullanak el legelőször, vagy lesznek első számú gyanúsítottak és bár nehezen kiszámítható a cselekmény vége, mert igen sok csavart igyekeztek belecsempészni, egy igen kellemes kis kriminek számít. Igazat megvallva, egy-két szereplőnél azért ki lehet találni, vajon túléli vagy sem, itt jön elő például az alfa hím esete, vagy először intézik el, vagy ő éli túl, ez már csak a gyilkoson múlik, mennyire ismerte ki a társait, és milyen gondolatmenet útján követi el a bűntetteket.

Mindhunters-3.jpg

Nem kell megijedni, horrorvonás is van bőven, hemzsegnek benne a véres jelentek, a háromba tört férfi volt talán az egyik legérdekesebb mind közül.

Érdekes volt Val Kilmer-t újra látni a vásznon, nagyon sokat változott, és nem előnyére, hol van már az a régi Batman-féle fazon? A színészi képességei azért megmaradtak, és bár kevés mellékszerepe van Harris tisztként, jó választás volt a szerepre. Igazi komoly, lelki terrort alkalmazó oktatóként jelenik meg.

A tanítványokban is rendre meg van az arrogancia és a tudásbizonyítási vágy. A színészi gárdában bár szerepelnek nagy nevek, mint LL. Cool J., Christian Slater, nem ők viszik a pálmát, az egésznek inkább a forgatókönyv és a rendezés az erőssége.

A rendező Renny Harlin (Az ördögűző: A kezdet, Rémálom az Elm utcában 4., Börtönhalál) ismét egy akciófilmmel rukkolt elő, legalábbis a legtöbb filmes oldal ebbe a kategóriába sorolja, bár ebben nem kevés horrorisztikus jelenet volt: a felakasztott, felvágott macskák látványa nem valami szívmelengető érzést kelt, emellett a történetvezetés miatt is az egyik legélvezhetőbb alkotása.

Képi világában is megállja a helyét a műfajban, igen nyomasztó légkört teremt, és a helyszín is egy kihalt város, nincsenek benne felesleges szereplők és mellékszálak, teljesen el van zárva a külvilágtól az egész cselekmény, ami szerintem olyan szempontból előny, hogy nincs semmi elterelő sztorizgatás, csak a lényeges információkat kapjuk és ettől marad pörgős. Összességében, aki izgalmas, csapdákban gazdag filmet kíván megnézni, az ne hagyja ki semmiképpen se.

7/10.

Címkék: 2004 amerikai film finn film holland film 7/10 angol film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr964914593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syracuse 2014.11.22. 02:30:42

Azért egy aprócska SPOILER szót oda lehetett volna bökni a részletezés elé.

xamuraj 2016.08.04. 17:06:56

Jó lenne,ha azért bizonyos dolgokról az ezt írónak fogalma lenne.Azoknak amúgy nincs köze a filmhez,de:
-A Croatoan szó egy oszlopon volt,1590- ben egy településen,és ma se tudják,mit jelent.A településre visszatért emberek ugyanis senkit nem találtak az otthagyottakból,bizonyos feltételezések szerint a telepesek beolvadtak az indiánok közé,esetleg csak elvándoroltak,alultápláltság végzett velük vagy maguk a lumbik.Vírus....
Túl azon,hogy néha tényleg csak bambul az ember,az illető mégis erről vagy arról a moziról mit ír,miért ereszti azt a mennybe-persze ez rajongói oldal azaz kár rajta csodálkozni,ám mégis néha...-észre lehet venni némi...hát,ismerethiányt egyéb területeken.Ami szintén nem gond,csak ne írj marhaságot!
Amúgy D.R. Koontz egyik könyve is erre támaszkodva lett megírva,még film is van belőle,Ben A. főszereplésével.Minden hibája ellenére-rohadt sok van neki:))-én szeretem.

süti beállítások módosítása