Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

247°F (2011)

Grúz "horror" a szaunában

2012.11.12. 18:22 Csabi87

247-f-poster.jpgAz utóbbi időben rengeteg 2011-es, '12-es horrort néztem és tény, hogy akadt jó néhány alkotás, ami nem tetszett, de olyan nagyot egyikben sem csalódtam, hiszen ha valami szarba "léptem", akkor sejtettem, hogy ez lesz, így nem is vágott annyira pofán a dolog, viszont most sikerült megtalálnom az elmúlt év egyik legnagyobb csalódását, ez a szégyenteljes státusz pedig a 247°F-nak jut.

A legelején már csak az érdekesség kedvéért jelezném, hogy habár maga a film angol nyelvű és angol anyanyelvű főszereplőkkel készült mégis grúz horrorról van szó, amiből valljuk be nincs sok, így a blogon is először kap szerepet onnan származó produkció.

Mielőtt kifejteném azt, hogy miért is éreztem azt, hogy ez a film annyira felesleges, mint szaunában a pufi dzseki (hoho, milyen stílusos vagyok ma) nézzük a sztorit.

Adott négy fiatal, kettő lány és kettő pasi, akik úgy döntenek, hogy hétvégére egy tóparti házhoz utaznak, amely egyébként egyikőjük nagybátyáé. A nemek közötti viszonyról annyit érdemes tudni, hogy az egyik csaj az egyik pasi barátnéja, míg a maradék lány a barátné barátnéja és azért cibálták magukkal, mert 3 éve meghalt a vőlegénye és a mai napig nem tette túl magát a tragédián. A maradék srác pedig szeretné becserkészni a szomorú lányt, mert a pasik már csak ilyenek.

A bulizás jól is indul, leginkább alkoholozással, amit hirtelen ötlettől vezérelve szaunázás követ és a baj ebből származik, ugyanis hőseink beszorulnak a forró helységbe, ahol a hőfok egyre feljebb és feljebb kúszik a segítség pedig nem akar jönni.

Hát nagyjából ennyi. A tovább mögött folytatom és most kivételesen spoileres leszek, ennek fényében tessék kattolni.

247-f-2.jpg

Huh... Oké, tudom, hogy már amiatt hülyének tűnök, hogy egy ilyen sztorival rendelkező filmet vártam, de hát miért ne, az ATM is hasonló volt és nekem tetszett, annak ellenére, hogy az is buta film, viszont szórakoztató és talán még a maga módján feszültséget is teremt. Ám a 247°F-re egyik jelző sem igaz. Ez a film sajnos nagyon nagyon gyenge.

Nehéz is elkezdeni, mert tényleg annyi sebből vérzik mai áldozatunk, hogy csak csodálkozni lehet azon, hogy nem az intenzív osztályon fekszik.

A sztori gyenge, ebben megegyezhetünk, viszont a durva, hogy a készítők erre nagy ívben kakáltak, mivel hiába várjuk, hogy beindul a dolog és legalább egy sablonos akármi kisül belőle: hogy teszem azt a nagybácsi egy rohadt gyilkos, aki embereket süt a szaunában - erre kár is várni, hőseink merő véletlenségből záródnak be a szaunába, egészen pontosan azért, mert negyedik társuk úgy bebaszott, hogy véletlen oda rúgott egy kisebb raklapot, ami eltorlaszolta az ajtót - a részeg srácról mondjuk jó tudni, hogy pár órával később szín józannak tűnik és még csak eszébe sem jut a szaunában menni, megnézni, hogy ott van-e a többi hülye.

247f-3.jpgIgen, a szereplőink hülyék, efelől egy percig se legyenek kétségeink, emellett pedig unszimpatikusak és az őket "életre keltő" színészek baromira bénák. Amíg a vicces, ivós hülye gyerekeket kell eljátszani még nincs is gond, de amikor jön egy kis dráma akkor véget is ér a színész tudomány és valami olyan produkciót kapunk, ami egy amatőr színjátszó körben is csücskös lenne. Mondjuk azért érdemes tudni, hogy mind Travis Van Winkle és mind Scout Taylor-Compton feltűnt már jó néhány horror produkcióban, bár ott sem alkottak királyit. Szóval a szereplők közül a kutyát tudnám kiemelni, aki remekül tud ugatni és hitelesen ugrik fel a kis teherautó hátsó részére.

A már említett ATM szintén buta volt, viszont, ami ott jó volt, hogy kaptunk egy rejtélyes, kapucnis alakot, aki valamiféle feszültséget azért mégis csak teremtett. Itt erről szó sincs, hiszen, mint kiderül "csakúgy" beszorultak a szaunába, mert balfaszok. Ami pedig szintén baj, hogy egy pillanatig nem volt klausztrofóbiám, pedig egy ilyen film esetében elvárnánk. Mondjuk az is tény, hogy sose szaunáztam még, így lehet csak nem tudom átérezni milyen lehet, amikor bezárnak a melegbe. A filmből csak az jön át, hogy izzadnék nagyon, meg irracionálisan viselkednék és ripacskodnék.

Külön érdekessége az alkotásnak, hogy képes mind mélyebbre és mélyebbre süllyedni, hiszen amikor már azt hinnénk, hogy nincs lentebb, akkor még egy újabb szintet ugrunk a mélybe és ha nem vigyázunk mi is legalább olyan agyhalottakká válunk, mint a stáb. Ezek közül a jelenetek közül talán az egyik kedvencem az, amikor barátaink a szauna falán kívül ugató kutya nevét ordibálják, hátha az majd segít. Benyit vagy átrágja a falat, gondolom ilyesmire számítottak. De az is jó, amikor, legfőhősebb karakterünk Ian kijelenti, hogy ő nem bántja a szauna gáz ellátását, mert a gáz nem játék, majd fél órával később belenyúl az áramba, ami meglepő módon meg is bassza. Mer' ugye az játék...

247-f-1.jpg

A Renee nevű, szomorú lány karakterünk egyébként felvezetést is kap, ugyanis az elején láthatjuk az autó balesetet, amelyben elveszíti a párját, bár ennek a későbbiekben nem sok szerepe lesz, csak annyi, hogy a gyűrűt még a nyakláncán hordja, majd nem fogadja el a kínált alkoholt. Renee egyébként szintén beillik a hülyék sorába, mert a vége felé egy jelenetben egy kővel fejbe vágja barátnőjét, hogy az ne szedje szét a szauna hőszabályzóját, majd 5 perccel később ő maga veri szét a rendszert. Zseniális.

Nem értek a forgatókönyvíráshoz, de annyi biztos, hogy ezt az egyetemek "Így ne írj forgatókönyvet, mert szar lesz" elnevezésű kurzusán tananyagként használhatnák.

A fentiek fényében pedig talán már meg sem lepődünk azon, hogy Beqa Jguburia-nak és Levan Bakhia-nak is ez volt az első rendezése és írása - mondjuk utóbbi úriember, már készíti a Dead Mountain című horrorját. Reméljük azért ott már picit ügyesebb lesz.

A legnagyobb baj talán az, hogy nagyon majmolni akarták az amerikai filmeket, viszont ezt lehet jól csinálni és rosszul is, itt az utóbbi történt. Lehet, hogy nem nagyon hibáztathatjuk őket, hiszen nem feltétlen gondolnám, hogy a grúz horrornak, meg úgy egyáltalán a filmművészetnek nagy múltja lenne, de ha már sablonokat halmozunk egymásra, akkor azt szerintem csináljuk jól. Ez pedig most nem igazán sikerült.

2 pontnál nem is adok jobbat erre a filmre, bár tény, hogy most nagyon szigorú vagyok, de tényleg nem tudom jó szívvel ajánlani ezt senkinek, sőt a horror jelzőt is túlzásnak tartom. Aki viszont próbát tenne egy grúz alkotással annak szabad a pálya, az érdekesség kedvéért meg lehet nézni, de igazából talán még azért is kár.

Címkék: 2011 2/10 ajánlók grúz film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr344877570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása