Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Stephen King: Maximális túlhajtás (1986) - Maximum Overdrive

Gyilkos kamionok Stephen King rendezésében

2012.10.14. 19:06 Herschmi

maximalis-tulhajtas.jpg1986-ra már tizenegy Stephen King könyv vagy novella lett megfilmesítve, a mester pedig elérkezettnek látta az időt, hogy saját maga vigye mozivászonra az egyik történetét. Ez pedig nem más, mint a Kamionok, amely az Éjszakai műszak című novellás kötetében jelent meg. Azt hihetnénk, hogy egy mű szerzőjénél senki sem tudná jobban adaptálni filmszalagra, mert a rendezői székben a saját vízióit valósíthatja meg, mindent úgy alakíthat, ahogy elképzelte zseniális agytekervényeiben. Remek példa erre Clive Barker Hellraiser-e. Sajnos a Maximális túlhajtás nem. Olyannyira rosszul sikerült, hogy Kingnek egy életre elvette a kedvét a filmrendezéstől.

Aszteroidaraj halad el a Föld mellett, aminek hatására az elektromos és mechanikus készülékek megzavarodnak. De nem egy szimpla elektromos zavarról van szó, hanem ösztönösen az emberek életére törnek. Az automata kólás dobozokkal lődözi a baseball-ozó gyerekeket, a kocsik önmagukat irányítva elütik az embereket és még a kenyérszeletelő is ártatlan pincérnők életére tör. Páran egy kamionos pihenőhelyen próbálják túlélni a gépek lázadását, de nincs egyszerű dolguk, mivel egy egész seregnyi kamion köröz a parkolóban, csak a zsákmányra várva.

Folytatás a tovább mögött.

Maga az alapötlet már egy elég nagy baromság, bár emiatt még nem kéne leírni a filmet. Rengeteg példát láttunk már rá, hogy nagyon béna történetekből oltári jó produkciót csináltak (pl. a Gyerekjáték). Írásom tárgyából is sokkal többet ki lehetett volna hozni. Nem színvonal terén kellett volna többet hozzáadni, a technikai kivitelezés elég korrektre sikerült, kivéve a színészek borzasztóan pocsék játékát. Humort kellett volna belecsempészni egy jó adaggal, akkor egy remek horror-vígjáték kerekedhetett volna belőle, mint pl. a Tremors. Az alapszituáció is hasonló, mint a négy évvel később készült klasszikusban. Poénokkal teletűzdelve senki sem vette volna komolyan a filmet és a színésznek nevezett ripacsok se lettek volna ennyire szembeötlőek. A jelenetek egy része is vicces lett volna a röhejes helyett. Például mikor az elektromos kenyérszeletelő önállósítja magát és mészárlásba kezd, vagy amikor az üdítős automata őrül meg. Azért szerencsétlen kenyérszeletelőt is kalapáccsal kellett ártalmatlanná tenni, nem tudom mi történt volna, ha valaki megfogja a nyelénél. Elszaladt volna? Vagy megharapja?

A kamionok ámokfutása elég tetszetős, minden áldozat valósággal szétrobban, csak úgy fröcsköl a vér irdatlan mennyiségben. Ezek után elég bénán néz ki, hogy a holttest fekszik a porban és a földön még egy csepp is eme nedűből, amiből pillanatokkal előbb olyan mennyiséget kaptunk az arcunkba, amiből egy méretesebb szökőkút is ellenne. A katonai kisgépjármű elég hülyén mutat, főleg mikor elmorzézi, mit akarnak a gépek az emberektől. Az hagyján, hogy minden érzékelésre alkalmas eszköz nélkül megérzik, hol, kit kell feltrancsírozni, de hogy még az emberi beszédet is felfogják!? Ennyi erővel szájat is rajzolhattak volna nekik. A vezérük orrán pedig a Zöld Manó feje díszeleg, ami még inkább komolytalanná teszi a produkciót. A benzinkút tulajdonosa meg persze, hogy fegyverraktárat csinált a pincéből... Egyébként gépfegyverekkel meg aknavetővel lövöldöznek. Voltaképp mi lehet gyúlékony és robbanékony egy benzinkúton. Az a pár tíz vagy száz hektoliter üzemanyag mit számít?

4 pontot kap tőlem, meg is indoklom négy mondatban. Az AC/DC csinálta a zenét, ami rohadtul nem megy egy horrorfilmhez, de nekem nagy kedvencem. Emilio Estevez, mert szeretem a filmjeit (mondjuk ebben ritka szarul játszik). Első rendezésre láttam már sokkal rosszabb alkotásokat is, így szerintem annyira nem kellene kedvenc írónknak szégyenkeznie miatta. Nem is beszélve arról, hogy hány mérföldekkel rosszabb King feldolgozást láttunk már, de ami igazán fájó, mikor egy olyan szintű rendező, mint Tobe Hooper a Texasi láncfűrészes remekmű után milyen hányadék adaptációkat csinált. Amúgy a Tremors-t juttatta az eszembe, amit nagyon szeretek, de ezért nem kap plusz pontot. Kinget egyébként jelölték az 1987-es Arany Málnán a legrosszabb rendező díjára, de emellett Emílio Estevezt is a legrosszabb színészként . De hogy ne csak a rosszról beszéljünk, a Fantasporto-n a legjobb filmként jelölést kapott.

Ui.: A filmnek készült egy remake-je 1997-ben Ámokfutó kamionok címmel, arról itt olvashattok.

Címkék: 1986 amerikai film 4/10 ajánlók stephen king hét

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr944794863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása