Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

V/H/S (2012)

Antológia found footage filmekből

2012.10.03. 18:34 Csabi87

vhs-poster.jpgAzt hiszem az idei év egyik legvárósabb horrorja közé sorolhatjuk a V/H/S című produkciót, amely egy ideje VOD formátumban ugyan elérhető, illetve jó néhány filmes fesztivált is végigjárt már, az Államokban pedig hivatalos formában holnapután kerül közkézbe.

A film egyik legnagyobb érdekessége, hogy habár egy áldokumentarista stílusban készült produkcióról van szó, ettől függetlenül az antológiaszerű megoldást választottak a történet mesélés eszközeként, ez a ötlet pedig azt hiszem egyedinek is nevezhető - bár nem akarok nagy hülyeséget írni, de nem jut eszembe hasonló dolog.

Külön szép ebben, hogy a készítők nem csak egymásra hánytak néhány kis filmet, osztán elénk dobták, hanem bizony az egészet történetbe foglalták és mintegy körettel kínálták nekünk a "talált" videókat. Persze nyilván a megoldásért csillagos ötöst nem kell adni, mert talán manapság ez már elvárás is, de azért egy piros pont mindenképpen dukál.

Főtörténetünk néhány züllött fiatalemberről szól, akik imádnak törni, zúzni, vadidegen nőkről lecibálni a ruhát és mindezt egyébként még rögzítik is. Hőseink tehát semmiképpen nem minta állampolgárok, így amikor egy újabb balhé van kinézőben, gyorsan rábólintanak a dologra. A feladat egyszerű: be kell törniük egy házba, ahonnét egy videó kazettát kell elhúzniuk és pont. A jutalmazás pedig több is mint bőkezű. Barátaink természetesen ezúttal is magukkal viszik kedvenc kamerájukat, hiszen mindenképpen szeretnék rögzíteni a rablást, ami részükről teljesen jogos, hiszen ez az utolsó közös balhéjuk, csak persze ők erről még nem tudnak. A házba érve ugyanis egy holttestre bukkannak és egy nagy adag VHS kazettára, csak éppen fingjuk nincs, hogy melyiket kell ellopniuk, így aztán úgy döntenek elkezdik megnézni a videókat, mi pedig velük együtt izgulhatjuk át a kazettán szereplő emberek kalandjait, na és hőseink cseppet sem megnyugtató történetét.

Folytatás a tovább mögött.

A keret történeten túl még 5 darab sztorival ismerkedhetünk meg, amelyeket röviden, de lehetőleg spoiler nélkül azért vázolnék.

Első videónkban egy vidám kis társaság bulizásának lehetünk szemtanúi, három srác, egy szemüvegbe épített videókamerával veti bele magát az éjszakába, a céljaik között pedig erősen szerepel a "dugjunk-meg-valakit" elképzelés. A buli egész jól alakul, csajokat is találnak, azonban a szex nem éppen úgy alakul, ahogy azt hőseink eltervezték, mert habár az egyik lánynak láthatóan mély a torka, de pont nem úgy, ahogy azt a srácok szeretnék.

A következő történetben egy fiatal párt ismerhetünk meg, akik éppen autós túráznak, a kalandjaikat pedig rögzítek az utókor számára. A kirándulás egészen jól is telik, egészen addig, amíg éjszaka a tudtuk nélkül be nem törnek motel szobájukba és filmre nem veszik álomszuszék arcberendezésüket. Persze hozzá tenném, hogy ez csak a kezdet.

Harmadjára egy már-már talán sablonosnak nevezhető sztoriba futhatunk bele: néhány fiatal erdei túrára indul, az ok látszólag egyszerű, szeretnének egy jót bulizni a természet lágy ölén, meg egymás lágy ölében, csak hogy egyikőjüknek pontos tervei vannak a kiruccanást illetően, ugyanis szeretne végezni egy érdekes gyilkossal, aki az erdőben szedi áldozatait és annak idején hősnőnket is majdnem elkapta.

Utolsó előtti történetünkben egy videó beszélgetésnek lehetünk szemtanúi, egy leányzó és éppen aktuális pasija flörtölgetnek, illetve csak hamar szóba kerül a lány egyik üldözési mániája is, amely szerint szellemek kísértenek a lakásában. A dolog pikantériája, hogy nagyon úgy tűnik nem csak olcsó képzelgésről van szó.

Végül pedig ismét néhány barát kalandjait követhetjük nyomon, akik egy halloween partiba készülnek, ám a dolog nem várt fordulatot vesz, ugyanis a ház, ahol az állítólagos buli lenne tök üres, illetve mégsem, mert a padláson valami fura szekta próbál ember áldozatot bemutatni. No és ez még hagyján, mivel maga az épület sem teljesen hétköznapi.

A sztorikról tehát ennyit, nézzük magát a filmet, úgy összességében. Fontos tudni, hogy alapjában véve nem vagyok odáig az áldoku filmekért. Persze nekem is vannak kedvenceim a kategóriában, de ugye ennek az alműfajnak is meg vannak a maga kis hátulütői, amely leginkább az irtózatos kamerarángatásban merül ki. Nyilván, aki found footage filmet néz, az vegye bele az egyenletbe ezt a változót, hiszen ez a dolgok vele járója. A V/H/S-ben pedig természetesen nem marad el ez a rángatózás, sőt én kifejezetten zavarónak tartottam, hogy rengeteg ilyen jelenetünk akad - még egyszer mondanám, hogy nem is számítottam másra, csak a végére megfájdult a fejem, de komolyan.

Ezen viszont túl kell, hogy lépjek, mert sokkal több hátrányt nem is tudnék felsorolni. A V/H/S jó. Történeteink izgalmasak és talán pont jó példa a produkció arra, hogy a found footage filmek nagy része, ilyen kis 20-30 perces megoldásban lenne igazán élvezhető - nyilván azzal is tisztában vagyok, hogy így nem ugyanaz lenne, de gondoljatok bele, a Paranormal Activityben sincs összesen 20-30 percnél izgalmasabb jelenet, amelyektől a film jó, mellé pedig 50 perc dögunalmat is kapunk, ami azt hiszem mindenképpen negatívum.

A véres részekkel sincs különösebb gond, sőt az erdei túrás videóban kifejezetten izgalmas megoldásokat láthatunk, nekem az volt az egyik kedvenc "epizódom". Illetve az utolsó Halloween-i történet is teljesen korrektül sikerült, remek látványt produkáltak a rendezők.

Az a helyzet, hogy számomra teljesen hozta az alkotás az elvárásokat, idén eddig abszolút a legjobbnak számít saját kategóriájában és őszintén szólva nem is gondolnám, hogy ez a cím veszélyben forog, talán majd a Grave Encounters 2 képes lesz ismét valami félelmetesre.

Részemről 7 pontot érdemel a produkció, ami lehetne 8 is, ha nem fájdult volna meg a fejem, tényleg érdemes vele próbát tenni és végigülni azt a majd két órát, a kategória rajongóinak pedig egyenesen kötelező (na meg a Paranormal Activity fanoknak is, csak hogy lássák milyen egy normális found footage film.)

Címkék: 2012 áldoku amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr624818179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsézön 2012.10.03. 19:03:12

Vártam már a tegnap beígért kritikádat, mert tényleg kíváncsi vagyok erre a filmre. A trailerek után amikor rájöttem kb mire számíthatok jó előérzetem volt ahhoz képest, hogy én sem vagyok elkötelezett rajongója a stílusnak. Ezek szerint nem vártam hiába és ez jó!:D

Tökibá3 2012.10.03. 19:36:42

No, akkor azért néha egyetértünk, ez jó.
És a V/H/S is.

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2012.10.04. 08:32:35

@Dzsézön: Igen, teljesen vállalható, sőt :) Ennél rosszabbat sose kapjunk (mondjuk fogunk :D)

@Tökibá3: na igen :)

kkornel 2012.10.05. 11:39:50

Ez az a film, amit végig sem tudtam nézni, mert annyira unalmas semmit mondó.
Tény, hogy egyálltalán nem vagyok a stílus rajongója sőt.
Mindig adok egy esélyt az ilyen és ehez hasonlo filmeknek, de ezt köszönöm nem
2/10

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2012.10.05. 15:44:58

@kkornel: Igen, az biztos, hogy kell hozzá legalább egy picit szeretni ezt a stílust. Bár én azt gondolom, hogy műfajon belül egész izgalmas, már csak, amit fentebb is írtam, a történetek rövidsége miatt nincs idő arra, hogy tököljenek, ellenben a PA-ban egy halom ilyen van, de az Ideglelésnek a több mint fele is dögunalom szerintem, itt viszont ezek a pillanatok maximum pár percig tartanak.
No de ízlések és pofonok :)

stargatelost · https://twitter.com/stargatelost 2012.10.05. 21:08:16

Hatalmas potenciál van ebben az antológiás found footage-ben, simán el tudnám képzelni sorozat formájában. Már csak azért is, hogy betöltsék a Masters of horror (horror antológia) és a The River (kézi kamera) után hagyott űrt :) Baromi jó lenne.

A film meg fasza volt, bár engem a rángatózás annyira nem, inkább a vhs minőség zavart (pedig 720p-ben néztem). De hát ugye ez a film lényege, nem nagyon lehet felróni ezt neki. :)
8/10

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.10.08. 17:21:08

Utálom a found footage horrorokat, de ez meglepően jó volt. A kamerarángatás rohadt idegesítő volt, de végig lekötöttek a történetek, úgyhogy elnézem neki.

süti beállítások módosítása