Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Veszettség (2010) – Kalevet aka. Rabies

Izrael rákontrázik a Szerb filmre???

2012.08.25. 18:49 Herschmi

kalevet-poster.jpgLassan minden nemzet bemutatkozik egy valamirevaló horrorfilmmel (még déli szomszédaink is) és Izrael is úgy gondolta, követi ezt a tendenciát. Sajnos nem sok sikerrel. Kellemes csalódást okozott már nekem svájci és uruguay-i film is, pedig nem sokat vártam tőlük és a Veszettség is csalódást keltett bennem, de nem kellemeset. De lássuk miről is van szó.

Ofer és húga elszöknek otthonról. Éjjel egy erdő közepén aztán a lány beleesik egy verembe, bátyja pedig segítségért indul. De mint tudjuk, a baj mindig csőstől jön. Először egy medvecsapdába esik bele, majd egy csapat kiránduló fiatal üti el. Mire Ofer a srácokkal visszaér a lyukhoz, addigra pszichopata gyilkosunk már magával cipelte a testvérét. Közben a kocsinál várakozó lányokat brutális rendőrök zaklatják és belekeveredik a történetbe egy idősebb pár is.

A folytatás elég spoileres lesz, ezért a tovább mögé került.

Igazából egy gyengébb slasherre számítottam, valami elmebeteg fószerrel a középpontban. Gyengének gyenge is, de egyáltalán nem slasher, legalábbis nem a klasszikus értelemben.

Pszichopata van a filmben, de nem öl meg és közvetlenül nem is sebesít meg senkit, már ha szegény németjuhászt nem vesszük figyelembe, akinek fültől fülig elvágta a torkát. Gyakorlatilag 3-4 jelenet kivételével nem is látjuk a filmben, akkor is csak nyúlfarknyi ideig. Egyetlen célt szolgál a jelenléte: összehozza a film szereplőit, akiknek mellesleg a fele teljesen degenerált.

A testvérpár között szeretői viszony van, az egyik rendőr szadista módon bánik a nőkkel és az apja durva viselkedése is erőteljesen rányomta bélyegét az egész életére, a másik rendőr folyamatosan a feleségéért sóvárog, akit mellesleg szex hiányában szerintem jól összevert, a nyaraló fiatalok közt pedig egy szerelmi háromszög kelti a feszültséget, és nem utolsó sorban egyikük szerint a legizgatóbb dolog, ha egy lány pisil.

Egyedül a két lányról és a középkorú párról nem derül ki semmi aberrált dolog. Más filmektől eltérően itt 90 percen át a gyilkos „potenciális áldozatai” egymást ölik le, nem mellesleg elég hatékonyan. Ebben a tekintetben elég egyedi a film. Véres jelenteket kapunk szép számmal, megcsonkított balkéztől kezdve szétzúzott és eltört állkapocsig. Ahogy elnéztem, a készítők nem sajnálták tőlünk a gore-t.

Igazából végig az volt az érzésem, hogy próbáltak egy olyan kaliberű botrányfilmet összehozni, mint a Szerb film, de nem sok sikerrel. Utóbbihoz hasonlóan unalmas ez is, de legalább nem annyira kiszámítható. Pszichésen is próbálnak sokkolni minket, nem csak véres jelenetekkel, igaz, ezt is több, de inkább kevesebb sikerrel. Két jelenetben nagyon átjött a szándék. Az egyik, mikor a rendőr motozás közben az egyik lány szoknyája alá nyúl. Teljesen felháborított, hogy lehet ilyen paraszt valaki! Egyébként a szöszi nagyon kitett magáért ebben a jelenetben, színészileg persze. A másik ilyen jelenet, mikor ugyanez a rendőr haláltusája közben az apjával telefonál. Pár perccel előtte még le tudtam volna rúgni az arrogáns disznót, itt viszont már csak szánalmat és sajnálatot éreztem iránta.

Sajnos ezt a színvonalat két jelenet erejéig tudja csak hozni a film. Próbálnak még sokkolni minket, csak nem jön össze nekik. Színészek közül a szatírkodó rendőrt és a Pinit játszó srác jól hozza a rászabott karaktert, valamint a már említett szőke lány is. Az operatőri munka elég egyhangú, a színezés meg elég gyenge, bár ettől sokkal inkább valószerűbb lett. Egy ilyen filmnél ez inkább előny, mint hátrány.

Összegezve a dolgokat: rám fent említett két jelenet kivételével semmilyen hatással nem volt a produkció. Egyszer nézhető kategória, kicsit se füle, se farka a történet. Csodát ne várjon senki. 4 pontot kap.

A feliratot köszönjük Pedronak!

Ui.: Rám a Szerb film még ennyire se volt hatással, de tudom, hogy a nagyközönséget megbotránkoztatta és sokan minden idők legbetegebb filmjének tartják. Nézzétek meg a Veszettséget és írjátok meg a véleményeteket, nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy vajon a többség is így látja-e vagy talán még a Szerb filmnél is durvábbnak találja.

Címkék: 2010 4/10 ajánlók izraeli film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr154670877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stargatelost · https://twitter.com/stargatelost 2012.08.30. 18:57:44

Nem tudom, erről a filmről hogy jutott eszedbe a Szerb film? Ebben semmi olyan nincs, ami ne lenne bármelyik durvább horrorban. A Szerb filmben azért rendesen döntögetik a tabukat.

Ez a film inkább a "gyilkos az erdőben" klisés alapfelállásra játszik rá azzal, hogy egymást, meg magukat nyírják ki a delikvensek a gyilkos helyett, aki ugye kényszerszunyát tart majdnem a film egészében. Egyáltalán nem akar ennél több lenni a film. Szerintem remek ötlet volt ez, ilyet sem láttunk még. Már ezért megérte megnézni.
6.5/10

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2012.08.30. 23:14:26

@stargatelost: "Igazából végig az volt az érzésem, hogy próbáltak egy olyan kaliberű botrányfilmet összehozni, mint a Szerb film, de nem sok sikerrel. "
Ezzel kezdődik az egyik bekezdés, szerintem ez válasz a kérdésedre.
a gyilkos az erdőben meg az egymást nyírják ki dolgot is leírtam, máskor légy szíves olvasd el az írást is, ne csak a címet.
Az ötlet tényleg jó, de a megvalósítás meg szar.
A Szerb Film amúgy milyen tabukat döntött le a csecsemőbaszáson kívül? mert szerintem semmilyet.

stargatelost · https://twitter.com/stargatelost 2012.08.31. 00:50:02

@Herschmi: Hát az már épp elég lenne :D Meg gyilokpornó, miegymás.

Elolvastam az írást, igazából a második bekezdésem amolyan mini kritika lett volna részemről, tudom, hogy te is kiemelted ezt :)

A beidézett szöveggel pedig nem kaptam választ, mert arra lennék kíváncsi, hogy miért jutott eszedbe a Szerb film, mikor ebben semmi botrányszagú nincs, ez egy sima horror. Vagy lehet túl sokat vártam? Mert az ajánló alapján vágtam neki a filmnek, és ezen okból kifolyólag valami Szerbet megközelítő durvulásra számítottam :)

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2012.08.31. 00:57:47

@stargatelost: Ebben igazad van, kicsit figyelemfelkeltés célja is volt, hogy alcímben megemlítettem. Ezen kívül tényleg az volt a fejemben, mikor néztem, hogy egy hasonlóan nagy port kavaró filmet szerettek volna készíteni, csak mégse jött össze. Először én is egy másik blogon olvastam róla, ahol a cikk írója még pontozni se volt hajlandó, ha jól emlékszem, annyira aberráltnak és erőszakosnak ítélte. Ezek után néztem meg és elég nagy csalódást okozott nekem is.

DxNxLx 2012.08.31. 15:11:20

Ebben a filmben számomra az a legidegesítőbb, hogy lehetne akár jó is. Szerintem ha magát az ötletet hozzáértők formálják filmmé, még akármi is lehetett volna belőle. Így csak egy átlagos horror egy átlagon felülien bunkó karakterrel, aki szintén nem lett valami jól felépítve. De a legvégén a pszichopata gyilkos mondata, miszerint "ez az ország tele van szarháziakkal", nagyon illett a képbe, gondolom a társadalomkritika végére tenné fel a koronát az eredeti elképzelések szerint, ha az érthetőbben lett volna kifejezve a filmben. Mellesleg lehet, hogy én nem figyeltem eléggé, de miért nem indulnak a filmben a kocsik?

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2012.08.31. 15:19:27

@DxNxLx: Aban, hogy egy igazán ütős film lehetett volna, egyetértek teljesen. Lehet az is elég lett volna, ha a beteg ötletek kiagyalása helyett magával a rendezéssel foglalkoztak volna inkább. A végén a mondat, hogy társadalom kritika-e vagy sem, azt nem tudtam eldönteni, de a te elképzelésed szerintem nagyon helytálló erről, lehet tényleg ez volt az egész film célja, csak valahogy nem sikerült összehozniuk a végére.

2012.12.30. 19:06:27

Kb három hónapja néztem meg, de most szinte minden új volt számomra, amit olvastam. Ez azért van, mert már másnapra elfelejtettem az egészet, akkora rakás szoaré az egész. Nálam az egy pontot sem éri el.

süti beállítások módosítása