Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Farkasember (2010) - The Wolfman

2012.08.08. 19:09 Csabi87

Már többször is hangot adtam annak a blogon, hogy a farkasemberes filmek nem tartoznak a kedvenceim közé. Néha-néha ugyan megnézek egyet-egyet, de ha esetleg valaki örökre elkobozná tőlem a horrorfilmek ezen darabjait, valószínűleg nem hullajtanék értük könnycseppeket. 

Ennek ellenére viszont természetesen akadnak jó filmek ebben a témában is. Az Underworld is megemlíthető, bár az a sorozat inkább talán az akciósabb jellege miatt tetszik, viszont jó farkasemberes történetek közül mindenképpen szóba kell hozni Neil Jordan Farkasok társasága című darabját, ami egy remekbe szabott rémmese. 

Nos az egyszerűen csak Farkasember címre keresztelt 2010-es produkciónak is hasonló mentalitással ültem neki, sőt ha lehet azt mondani egy picit félve is, hiszen a nagy pénzből készült kurva drága hollywoodi horrorfilmek többségében inkább rosszak, mint jók, erre kiváló példa az utóbbi időből A pap - Háború a vámpírok ellen (hogy utálom leírni a címét) című horrorkezdemény.

Gyorsan hozzátenném azt is, hogy a filmről tulajdonképpen nem sokat tudtam a drágaságán kívül, túlságosan a szereplőkkel sem voltam tisztában, illetve magával a történettel sem (nyilván nagy vonalakban azért sejtettem: gyün a farkas oszt mögösz mindenkit). És basszus egy remek filmélménnyel gazdagodtam, amiben talán nagy szerepe van annak, hogy az elvárásaim tényleg a béka segge körül jártak, ennek ellenére viszont egy teljesen korrekt és jó produkciót kaptam.

A tovább után folytatom.

A történet az 1800-as években játszódik és egy Lawrence Talbot nevű tagról szól, aki a testvére rejtélyes halála után hazautazik Blackmoorba, hogy utána járjon a dolognak. Persze mi nézők már ekkor tudjuk, hogy egy szőrösebbnél-szőrösebb farkasember a tettes, aki idővel az idősebbik Talbot testvérre is feni a fogát. Tulajdonképpen a spoilerek elkerülése végett nem is igazán térnék ki a történetre jobban, bár annyit hozzátennék, hogy nem valami nagy szám a forgatókönyv, talán átlagosnak lehetne nevezni.

Igen ám, viszont ha egy átlagos forgatókönyvet pazar látványvilággal valósítanak meg, nagyszerű színészeket szerződtetnek a főbb szerepekre, akkor rengeteget dobhatnak rajta. A Farkasember pedig szerintem teljesen jó példa erre.

Ilyen jellegű kosztümös filmet készíteni szerintem baromi nehéz, mivel könnyen el lehet cseszni, horrorfilmeknél meg talán ez még hatványozottabban igaz, hiszen talán kevésbé figyelnek a részletekre. A Farkasember viszont a kivételek egyike, ugyanis baromi jól sikerült minden egyes részlet és egy igazán fasza, gótikus hangulatú, komor színekkel operáló, baromi jól fényképezett és részletekben gazdag produkciót sikerült tető aláhozniuk a készítőknek.

Mindezek mellett egyébként a farkasember sem lett túl szar, az átváltozás ugyan CGI, de egészen rendben van és a gyilkolásos jelenetek sem rosszak, bár nem is túl sok van belőlük. Egyébként a make-up jóságát jelezheti az is, hogy 2011-ben ez Oscar szobrocskát ért, no meg egy Saturn díjat is.

A rendezést Joe Johnston követte el, akinek jár a pacsi, mert a forgatókönyv tényleg nem egy nagy durranás, de azt hiszem a maximumot hozták ki belőle, sőt amolyan Palik Lacisan azt is mondhatnám, hogy 110%-ot. Johnston egyébként korábban a Jumanjit és a Jurassic Park 3. részét is igazgatta, hát utóbbit mondjuk elég gyengén, de elvileg a 4. részt is ő kapta, tehát javíthat a renoméján.
A sokat emlegetett forgatókönyvet pedig Andrew Kevin Walker (Hetedik, Az Álmosvölgy legendája) és David Self (Az átok, A kárhozat útja) vetette papírra Curt Siodmak 1941-es hasonló című szkriptje alapján, amiből ki is derül, hogy igazából ismét egy remake-kel van dolgunk.

No és akkor végül a szereplőkről is ejtenék pár szót: Benicio Del Toro (Blöff, Veszett vad) remek választás volt, mondjuk neki alapból van valami farkasember feelingje, no és Anthony Hopkins (A bárányok hallgatnak, Hannibal, A rítus) , hát azt hiszem őt nem kell bemutatni, zseniális színész. Rajtuk kívül pedig Emily Blunt (Dermesztő szél) és Hugo Weaving (Mátrix, V, mint vérbosszú) nevét említeném meg, akik szintén jó játékkal járulnak hozzá a film varázsához.

És akkor a pontozás: hát tudjátok nyíltan vállalom, hogy ez alkalommal (is) bőkezű leszek, de a Farkasember számomra simán egy 8 pontos alkotás, egyszerűen beszippantott és magával ragadott a színészek játéka és a látványvilág. Csak ajánlani tudom!

 

Címkék: vérfarkas 2010 farkasember amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr234383124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.08.09. 08:39:50

Bár ha jól emlékszem, én egy ponttal kevesebbet adtam, egyetértek veled. Nagyon sokan lehúzták, pedig baromi hangulatos film ez, tele jobbnál jobb színészekkel, és még ha nem is veszettül gyors a tempó, és nem is igazán félelmetes, azért nagyon is le tudja kötni az embert. Nekem tetszett.

süti beállítások módosítása