Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Farkaséhség (1999) - Ravenous

2012.03.17. 18:13 Csabi87

A tegnapi Kéz-őrület után ezúttal egy picit komolyabb vizekre evezünk a horror tengerén, ugyanis a Farkaséhség már nem kifejezetten vígjáték, bár gyorsan hozzá tenném, hogy fekete komédiának azért beillik a dolog, sőt a filmben látható karakterek többsége is egy picit komikus és vicces mondatokból is akad egy, kettő. Ezen túlmenően viszont azért komolyabb történettel állunk szemben.

Az ember első ránézésre azt hihetné, legalábbis a cím alapján, hogy farkasemberes produkcióról van szó, legalábbis én belefutottam ebbe a "hibába", de ez egyáltalán nincs így, ehelyett egy picit eredetibb és mindenképpen izgalmasabb wendigos történetet kapunk.

A wendigok ugye általában az indián legendákban tűnnek fel: eleinte hétköznapi emberek, akik aztán kényszerűségből ember húst esznek és át is változnak wendigová, mivel egyre jobban és jobban éheznek az ember húsra, amiből egyébként erőt is nyernek. No hát történetünk fő antihősei ezek a lények.

A történetet egy izgalmas korszakba helyezték 1847-be, az amerikai és mexikói háború idejére, főhősünk pedig egy katona, aki hősiességéért kitüntetnek, persze csak hamar kiderül, hogy nem feltétlen egy hősről van szó, hanem egy gyáva katonáról, aki aztán mégis csak elfoglal egy mexikói tábort egyedül, de mindezt nyúlbélaságának köszönhetően.

Természetesen ez a tény felettesei számára is nyilvánvaló és különböző érdekek miatt kitüntetést kap ugyan, de egy távoli helyőrségre száműzik, hogy a lehetőségekhez mérten ne legyen szem előtt. A táborban egyébként hozzá hasonló, picit flúgos katonák vannak, akik feltételezhetően hasonló okokból kerültek a madarak által is többnyire elkerült vidékre. 

Na de elég az hozzá, hogy az egyik éjszaka egy idegen téved a táborba, aki felbolygatja az addigi nyugalmat.

Max valaha állatorvos volt, ő az orvosunk, úgy hogy jobb lesz, ha nem lesz beteg.

Azt hiszem a Farkaséhség többnyire izgalmas és jó, de talán a picit lassabb menetű filmek közé tartozik, mert habár adott pár izgalmasabb rész is, néha egy picit leül, várakozó pozíciót vesz fel, mondhatjuk, hogy megpihen, hogy aztán újra belelendüljön. De ez a belelendülés sem túl heves.

Maga a történetvezetés egy picit kiszámítható. A véresebb jelenetek nem túl rosszak, bár itt talán érezhetőbb, hogy nem teljesen olyan a látványvilág, mint mondjuk a Kéz-őrületben. Mondjuk fura is összehasonlítani a két filmet még ilyen szempontból is.

Ami nekem nagyon tetszett az a zenei betét, amivel a produkció dolgozik, gondolom ilyen korabeli, jenki zenék ezek - legalábbis az én fülem számára - egy-két talán indián rigmussal megspékelve, teljesen hangulatossá teszik a filmet és kurva jók. 

A produkciót egyébként egy angol hölgy, Antonia Bird rendezte, aki korábban a Veszettek című krimi-thrillert és a Pap című drámát rendezte. Egyébként a filmjeit rendszerint jól fogadja a közönség, szóval ügyes asszony hírében áll.

A forgatókönyvet Ted Griffin írta, akinek ez volt az első ilyen jellegű próbálkozása, viszont azóta az Ocean's Eleven, a Bérgyilkosék és a Hogyan lopjunk felhőkarcolót? szkriptjét is megírta, bár ezek ugye más jellegű filmek.

A szereplőkről is ejtenék pár karaktert. A főszerepben Guy Pearce (Prometheus, Don't Be Afraid of Dark) és Robert Carlyle (28 héttel később) látható, az ő személyük szerintem remek választás volt. Rajtuk kívül pedig David Arquette (Sikoly 4., A golyó), Jeremy Davies (Lost), Neal McDonough (Különvélemény) és Jeffrey Jones (Az Álmosvölgy legendája, Az ördög ügyvédje) is feltűnik.

Azt gondolom, hogy egy viszonylag jó film a Farkaséhség, viszont az említett néha-néha megjelenő lassabb részek és a szintén szóba került kiszámítható történet egy picit vissza vett az élvezeti értékből, de azért a 6 pont még így is jár Antonia Bird 1999-es produkciójára.

 

Címkék: 1999 wendigo amerikai film 6/10 angol film ajánlók cseh film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr104308124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása