Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A végzet őrei (2002) - Deathwatch

2012.02.15. 19:16 Csabi87
Az új évezred egyik legjobb történése horror szinten szerintem az, hogy az európai horrorfilmek ismét feltörekvőben vannak és remek filmekkel gazdagítják a horror palettáját. Főként ez a spanyol, angol, francia filmekre igaz, bár ugye az olaszokat sem illik kihagyni, illetve elvétve azért lehet más országok produkcióival is találkozni.
 

Nos ezen filmek sorát Angliában többek között A végzet őrei című film nyitotta meg és talán mondhatjuk, hogy indította el a lavinát. Nyilván nem és kizárólag csak ez a film a "felelős", de mindenképpen említésre méltó ilyen szempontból.

A történet az I. világháború idején játszódik és a K-század megmaradt tagjainak történetét mutatja be. A maréknyi katona egy német lövészárkot foglal el, ahová beássák magukat, várva a felmentő csapatokat. Viszont hamar kiderül, hogy a kiterjedt lövészárok, nem egy hétköznapi hely, ugyanis egyre különösebb dolgok történnek, míg végül a katonák egymásra támadnak és a gonosz elszabadul.

Valahogy így lehet a film történetét röviden leírni, a továbbiakban pedig elképzelhető, hogy lesz egy-két spoiler veszélyes mondat is, ennek tekintetében tessék folytatni a tovább után.

Azt hiszem bőven elmondhatjuk, hogy egy szimbolista horrorral állunk szemben, amit akár többféleképpen is értelmezhetünk. Hogy én mit szűrtem le? Szerintem katonáink az első képsorokban látható harc során meghalnak és az utána következő ködös terület egy fajta purgatórium lehet, a lelkek pedig arra várnak, hogy a pokolba vagy a mennyországba jutnak-e tovább. Ehhez viszont különféle teszteket , próbákat kell kiállniuk.

Nyilván ebbe a teóriában is van hiba és sutának tűnhet, például a haldokló katona miatt, meg mert a gonosz végtére is jelen van, plusz a végén látható jelenet is fura, amikor az összes katona egy helyen trécsel, mivel a fiatal srác is köztük van, de közben el is menekül. Picit zavaros az egész, bár ez nem feltétlen gond, hiszen legalább tovább kell gondolnunk a filmet, ezt meg lehet szeretni.

A film hangulata tényleg egész nyomasztó és van egy fajta feelingje az egésznek, ami szerintem visszaad valamit a háború borzalmaiból. A földből előtörő szöges drótos megoldás is tetszett, illetve maga az egész alapötlet sem volt olyan vészes.

Viszont. A szereplők közül nem mindenkit bírtam, Jaime Bellt nyilván alapból nem, ő irritál, képeken is, hát akkor pláne filmben. De rajta kívül is sok idegesítő karakter volt, sőt jobban belegondolva a többség ide tartozik, talán a doki karaktere volt az egyedüli kivétel. Részemről itt picit el is úszott a film.
A másik gondom meg az volt, hogy vontatottnak és lassúnak éreztem a történetet. Nyilván tudjuk hova tart az egész és talán várjuk, hogy a gonosz valahogy láthatóbb formában is feltűnik, ez még sem történik meg, helyette viszont kapunk vontatott jeleneteket. Nem gondolnám, hogy ez jó üzlet.
Illetve, ami még bántó volt, hogy sok sötét jelenetet "láthatunk", nyilván a horror és a sötétség jól összefonódik (na meg olcsóbb is gondolom egy ilyen jelenet), viszont, hogy alig látni valami az picit zavaró.

A filmet Michael J. Bassett írta és rendezte, akinek ez volt az első rendezése, viszont azóta a kezei közül került ki például A vadász című horror-thriller, illetve ő rendezi a Silent Hill új 3D-s részét is.

A szereplők között pedig ott található a már említett Jaime Bell (Elrabolva), Rúaidhry Conroy (Hart háborúja), Mike Downey és Laurence Fox (A gödör). Női szereplőnk egyébként nincs is, bár talán háborús filmeknél ez nem is olyan meglepő.

Összességében A végzet őrei nem olyan rossz film, első rendezésnek pedig egész tűrhető. Viszont nekem azért elég középszerű volt, úgy hogy 5/10-nél nem is adnék többet.

Címkék: 2002 misztikus 5/10 angol film ajánlók német film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr193543360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása